pátek 3. května 2019

letmý pohled





Včera jsem se zúčastnila izraelského svátku Jom ha-šoa, který se v Mělníku stejně jako jinde připomněl Veřejným čtením jmen obětí holocaustu. Je to maraton čtení jmen a stručných osudů žen, dětí a mužů, kteří byli zavražděni během druhé světové války kvůli svému židovskému nebo romskému původu.
Na blogu už jsem o tomhle dnu psala, i dokonce článek do novin. Na akci jsem šla pracovně a trochu z piety, osobně bych tam možná ani nešla, já holocaust nepopírám, ba právě naopak. Při čtení jmen obětí, při kterém se uváděl rok narození a rok zavraždění mnou otřásl počet jmen, u kterých byl rok narození a smrti totožný. Celé je to hrůzné, ale ty děti ...
Dnes jsem dopsala článek, který zítra vyjde. Kopíruju na blog pro některé z vás, kteří budou mít zájem si ho přečíst.
Doplňuji jen letmými fotografiemi, protože jsem fotila hlavně lidi. Chrám sv. Petra a Pavla ze strany, kterou jsem ještě neviděla a pohled na Pražskou bránu. Odsud jsem nikdy nefotila a nebýt této vzpomínkové akce, pravděpodobně bych do parčíku ani nezavítala.
Omlouvám se, že nic nestíhám, mám hodně práce a mám skluz ve čtení vašich příspěvků a v odpovědích na vaše komentáře, za které moc děkuji. 
Dnes to snad napravím. Mějte pěkný den.

Veřejné čtení jmen obětí holocaustu zahájili mělničtí zvoníci
Marta Dušková

Veřejné čtení jmen obětí holocaustu je maraton čtení jmen a stručných osudů žen, dětí a mužů, kteří byli zavraždění během druhé světové války kvůli svému židovskému nebo romskému původu. Den holocaustu a hrdinství, hebrejsky Jom ha-šoa se na mnoha místech Česka připomněl ve čtvrtek 2. května vzpomínkovými obřady.
Vzpomínkové čtení zahájili v parčíku mezi kostelem sv. Petra a Pavla a mělnickou uměleckou školou zvoníci a ve 14 hodin se rozezněly zvony. Následovalo úvodní slovo a přivítání Janou Černou, organizátorkou akce: „Vzhledem k tomu, že byly vyvražděny celé rodiny, nemá kdo vzpomínat na miliony obětí, které byly vyvražděny, a to je jeden z důvodů, proč se veřejné čtení jmen uskutečňuje každý rok, v den státního svátku Izraele.
Čtení jmen se ujali studenti Gymnázia Jana Palacha a žáci Základní školy Jungmannovy sady spolu se svými profesorkami. Akce i čtení jmen se zúčastnil starosta města Ctirad Mikeš, místostarosta Petr Volf a vedoucí oddělení vedení úřadu Barbora Walterová Benešová. Nechyběl katolický farář z probošství Mělník Jacek Zyzak. V seznamech obětí holocaustu je mnoho jmen dětí, jejíchž rok narození a úmrtí je shodný.
Hlavní ideou akce je šířit povědomí o holocaustu jako významné historické zkušenosti, která zasáhla do vývoje celé společnosti a zároveň ukázala krajní důsledky projevů rasismu, ke kterým vedla nacistická politika netolerance i nenávisti. Zásadním motivem akce je propojovat historické vědomí se současným děním ve společnosti, upozorňovat na stav dodržování lidských práv a působit formou osvětově veřejné akce preventivně proti šíření a projevům antisemitismu a rasismu.










10 komentářů:

  1. Marti, je dobře, že se takové akce konají. Těch, kteří tu hroznou dobu prožili, ubývá a lidé by si měli uvědomovat kam rasismus a antisemitismus vedou.
    Fotografie jsou moc hezké.
    Měj krásný víkend. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, ano přesně tak, připomínat taková zvěrstva by se měla furt. Měj pěkný večer.

      Vymazat
  2. Marti, já se nemůžu vynadívat na ten váš chrám.Je překrásný a mrzí mě, že jsem ještě nikdy v Mělníku nebyla a přitom to od nás není zase tak daleko.To náměstí s podloubím nádherný. Krásný večer přeji Martina.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, ano je krásný a i vevnitř. To jsem dávala na blog snad vloni. Měj pěkný večer.

      Vymazat
  3. Marti, hezké fotky chrámu.
    Tenkrát to byla těžká doba, je dobře, že se tyto věci připomínají.
    Přeji klidný večer. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, díky, už jsem na blog fotky chrámu dávala, ale nikdy ne z téhle strany. Měj pěkný a pohodový večer.

      Vymazat
  4. Chrám sv. Petra a Pavla se mi moc líbí. Na vzpomínkové akci se mi líbí, že se do ní zapojili studenti a žáci ZŠ - myslím, že tímto způsobem (přes poznání, že ty oběti nebyly nějaká bezejmenná masa, ale i třeba malinka miminka nebo jejich vrstevníci) si historii líp uvědomí
    Hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, přesně tak, a když ta jména čtou, spíš se jim to vryje do paměti. Přiznávám, že i mě z toho mrazilo. Měj krásný večer.

      Vymazat
  5. Nesmírně důležitá akce!!! Některé zrůdnosti je třeba stále připomínat...
    Děkuji i za fotky chrámu, moc se mi líbil, když jsem u něj stála.
    Marti, měj hezkou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, souhlasím. I tobě hezký zbytek soboty a pěknou neděli.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.