středa 15. května 2019

Nabucco


Verdiho opera Nabucco je tak otrocky známá a pláč Židů už se stal celkem populární skladbou i pro ty, co jinak operu neznají, že jsem si včera říkala, že psát o tom fakt nebudu.
Když jsem dostala k vánocům od dětí poukaz do Národního divadla, měla jsem velkou radost. 
Hned v prosinci jsem vybrala představení a koupila lístky. Tedy dokoupila lístek pro mého muže. Vybrala jsem záměrně Verdiho operu, páč to je jediné, co můj muž z opery přežije a kam bych ho nedostala i z důvodu ceny vstupenek. 
Už se mnou přežil jednu Verdiho operu La Traviata, opět vánoční dárek a o našich peripetiích v souvislosti s tímto představením jsem psala tady, a kdo se chcete zasmát, čtěte.
Nejsem znalec oper a ani milovník všech oper, ale některé prostě miluju a může za to moje všeobecné vzdělání na gymplu, kdy jsme v rámci hudební výuky byli jako studenti zataženi i do světa opery a každý týden jsme nějakou poslouchali a museli uhodnout skladatele.
Nejsem tedy vůbec znalec, divadlo ale miluju ve všech podobách, ale na každou operu bych nešla.
Překvapilo mě, že Nabucco dávali v divadle Karlín, které vůbec pod Národní divadlo nepatří. Tam spadá klasická historická budova, Nová scéna, Stavovské divadlo a Státní opera a operu nastudoval soubor Národního divadla. 
Důvodem je oprava Státní opery. Nevadí, tam už jsem byla několikrát.
Karlínské divadlo je nádherné, přesto jsme tam byli naposledy někdy po revoluci a důvodem je repertoár operety a muzikály. Operetu nemusím a na muzikály po absolvování všech prvních muzikálů po revoluci už taky ne. Tenkrát jsme kromě Bídníků absolvovali všechny od Jesus Christe Superstar přes Drákulu a další, končili jsme Kleopatrou nebo Hrabě Monte Christem, už nevím. Posléze začali být muzikály velmi komerční a už jsme na žádném nebyli.
Ale abych se vrátila k včerejšímu večeru. Říkala jsem, že nejsem znalec, takže pro návštěvu opery mi stačí, jaká opera to je a jaký soubor. 
Soubor Národního divadle bezesporu zaručuje nejlepší kvalitu.
Podrobnosti o tomto představení jsem si tedy zjišťovala až včera pár hodin před představením.
 Zjistila jsem, že je to úplně nové nastudování a premiéra byla teprve vloni. 
Trochu mě teda zarazil režisér, který je známým argentinským tenorem jménem José Cura.
Ale co už? Jdeme.
Musím tedy říct, že to bylo tak úchvatné představení, že se líbilo i mému muži a to je co říct. 
Na operu šel jen proto: máš to dárek k vánocům. 
Nejen úchvatný zpěv všech protagonistů opery, kterou znám do detailů, páč ji mám na CD a viděla jsem i v televizi, ještě v době, kdy dávali přenosy z divadelních představení, a ještě v italštině, která k opeře zkrátka patří, stejně jako šansony jsou nejlepší ve francouštině a blues v angličtině, ale i úchvatné velmi jednoduché scény s velmi sporými efekty, úžasné kostýmy a úžasná choreografie.
Jedním slovem nádhera, krásný neopakovatelný zážitek, kdo máte rádi Verdiho a můžete, běžte.
A ještě mám jedno přání. Chtěla bych ještě vidět operu Carmen od Bizeta, už jsem ji kdysi viděla ve Státní opeře v Brně a pamatuji si ji nějakých třicet let. A myslím, že tu můj muž taky přežije. 
Pořád ji dávají v Národním divadle a mám neskromné přání, které se nesplní. Chtěla bych vidět v Carmen Andreu Kalivodovou.
Všechny fotografie jsou z netu a zdroj najdete tady i s recenzí. 
Fotit jsem samozřejmě nemohla, a ani jsem s sebou netáhla svůj těžký foťák.
Mějte hezký den a omlouvám se za dnešní dlouhý příspěvek, ale jsem plná zážitků ze včerejšího divadla a psala jsem si to dnes hlavně pro sebe, i když tenhle zážitek ve mně bude dlouho.
Děti, ještě jednou děkuji. Bez vás bych to neprožila, páč bych se k tomu kvůli vašemu tátovi nikdy nerozhoupala😁



20 komentářů:

  1. Marti, operu Nabucco jsem bohužel neviděla, ale zmiňovanou skladbu znám a znovu jsem si ji připomněla při čtení Tvého příspěvku.
    Dostala jsi od dětí krásný dárek a Tvůj muž určitě rád s Tebou sdílel úžasný zážitek.
    Mějte oba krásný den. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, no na nic jiného než na Verdiho bych ho nedostala a nakonec to byl zážitek i pro něj a ani neměl problém s titulky, páč to bylo v italštině. Měj se krásně.

      Vymazat
  2. Verdiho hudbu, stejně jako Mozarta můžu. Když nemám moc na nic náladu, najdu si na YutTube nějaký záznam a čučím nebo si jen tak ležím a poslouchám. Když bys chtěla vidět tu Carmen, tak bych ti doporučil si stáhnout její asi třicet let staré filmové zpracování. Je to natočené tak, jaké bylo její první uvedení, velmi překvapivě i ze slovem...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, já mám vážnou hudbu ráda a ráda ji poslouchám, mám doma cd s kvalitními nahrávkami. A Carmen chci opět vidět a slyšet na živo. Jak jsem psala, pamatuji si ji spoustu let ze Státní opery v Brně. Měj se krásně.

      Vymazat
  3. Marti, Verdiho hudba se mi líbí. A na operu Nabucco už se těším. Letos bude uvedena v Plzni jako představení v Noci s operou. Bývá to úchvatné představení s víc než stovkou účinkujících, pod širým nebem, v amfiteátru, s 6 tisíci diváky. Lístky už máme nějaký ten měsíc doma. Tak se už nemůžu dočkat....
    Je super, že vás nové nastudování nezklamalo a že jste měli úžasný kulturní zážitek :)
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co muselo být nádhera když měla v Itálii premiéru Verdiho Aida ve veronské aréně. Jak tam se musely nést ty fanfáry....

      Vymazat
    2. Péti, tak to bude určitě krása a ještě venku. Měj pěkné dny.

      Vymazat
  4. Naprosto Ti ten zážitek závidím. Mého muže bych na operu nedostala. A taky je trochu problém jet až do Prahy a pak absolvovat tu docela dlouhou cestu zpět. Na muzikály jsou od nás zájezdy, ale na operu ne. Několik muzikálů jsem absolvovala- nemohu říci, že by se mi nelíbily, ale myslím, že mi to stačilo. Na klasickou operetu do Karlína bych si říci dala. Divadlo se mi líbí. Tam vlastně z každého místa divák vidí dobře.
    Myslím, že opera, kterou jste viděli, jeho prostředím neutrpěla.
    Tak ať ten krásný zážitek máš v sobě co nejdéle.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, ne, rozhodně neutrpěla a možná se mi to líbilo víc, než opera ve Státní opeře. No, já bych mého muže na každou operu taky nedostala. Já ale také jdu s ním do muzea aut, což mě zajímá ještě míň než jeho Verdi :-) Měj pěkné dny a zážitek si myslím budeme pamatovat oba dlouho.

      Vymazat
  5. Marti, moc ti to přeju, znám a obdivuji tu hudbu. Jednou jsem v rádiu v Lázních Jeseníku poslouchala Hoffmannovy povídky a zcela mě okouzlily. Zato můj manžel na operetě v Karlíně ,,Bratránek z Batávie,, usnul a ač je to spousta let, dodnes se mu směju.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, můj muž ještě nikdy neusnul, ale někdy mě iritoval při některých představeních koukáním na hodinky. U Verdiho se nekoukal :-)

      Vymazat
  6. Marti, taky jsme jezdili do Prahy jen jak to šlo do Národního divadla a ještě když jsme bydleli v Liberci tak do divadla F.X.Šaldy.No v Turnově spíš do kina.Teď máme zatím divadlo doma s Eliškou, než povyroste.Musel to být pro vás krásný zážitek a tak to má být.Užívat si života podle sebe co člověka baví.Strašně ty dny a roky utíkají a je štěstí, když spolu dva vydrží a rozumí si. Mějte krásný večer.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, miminko Eliška je teď důležitější než divadlo a věřím, že ona je krásné divadlo. No, po všech možných životních peripetiích a i rozchodech nám to nakonec vydrželo a dnes nás pojí i přátelství a jsme spolu rádi. Měj pěkný den. U nás prší.

      Vymazat
  7. Určitě pěkný zážitek. Já se obávám, že manžela bych asi nedostala ani na Verdiho.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, no já jsem šla taky do muzea aut a vůbec, ale vůbec mě to nezajímalo :-) To můj muž si Verdiho užil. Měj pěkný den.

      Vymazat
  8. Krásny zážitkový darček ... ďakujem za reportáž ... Ja som na opere ešte nebola ... ale určite by som ju zvládla ... Verdiho mám veľmi rada a mám ho aj dosť napočúvaného ... Ale keď mám možnosť zájsť do divadla, vyberiem si radšej hovorené predstavenia ... Marti, prajem pekné dni ... L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Laury, my chodíme do divadla celkem často, ne už tak často jako kdysi, ale pořád patří do našeho života. Tak se tam najde i čas na operu. Posílám moc pozdravů.

      Vymazat
  9. S muzikály jsme na tom podobně, jejich komerční sběratelství se projevuje na kvalitě a ta je zoufalá. Tuhle kapitolu jsem uzavřela a nevím, co by mne přilákalo zpět.
    Naposledy jsem byla na opeře ve Státní, moc mne nadchnula atmosféra, protože i když to bylo v italštině, nad oponou běžel český text, takže dokonalé.
    Znám pár mužů, kteří se přemůžou, ale totálním zabijákem vášní je balet, ten dá jen silný nebo homosexuální jedinec.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Blondýnko, já právě miluju opery v italštině. Stejně musíš obsah znát předem a pak můžeš vnímat jen hudbu a zpěv. Jo na balet jsem brala několikrát děti, můj muž by balet nepřežil. Měj pěkné dny.

      Vymazat
  10. Marti, děkuji za velmi osobní a nadšenou recenzi, nějak jsem nepochybovala o tom, že to bude nádherný zážitek!
    Přeji hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.