sobota 25. května 2019

vitráž




Některá dílka či způsoby tvoření jsou pro mě velkým uměním, která bych nedokázala napodobit ani zdánlivě ani neuměle, což se mi jinde daří. 
Mezi to určitě patří mimo jiné foukané sklo a vitráž. 
V životě jsem se pokoušela o různé druhy umění, hrála jsem divadlo, zpívala sóla, vyráběla šperky, šila do svého butiku na tehdejší dobu velmi odvážné modely, které se rychle prodávaly, zkusila jsem patchwork a dokázala jsem si ušít i kožich z pravé kožešiny s tím, že jsem si musela kožešinu i připravit. Zkoušela jsem vyrábět keramiku. Za chvíli to bude rok, co zkouším malovat. 
Zkrátka jsem přičichla a vyzkoušela spoustu věcí.
Ale jedno vím jistě. Jsou druhy umění či dovedností, které nikdy nezkusím. 
Mezi ně právě patří foukané sklo a vitráž. Spoustu věcí mě pořád láká na vyzkoušení, ale jsou věci, o kterých vím, že je prostě nikdy zkoušet nebudu.
Mozaiku už jsem tvořila a máme ji na zahradě, ale na sochu si fakt netroufám. 
O to víc se mi tohle umění líbí.
Původní cíl mého nákupu vitrážových ptáčků bylo obsadit bílou klec, kterou jsem dostala jako dárek už před třemi lety a furt je prázdná. A vypadá to, že dlouho bude. Nic se tam nehodí.
Zadala jsem si na Fleru, kde jinde, slovo ptáček a vyjelo mi spoustu zboží, krásného i nekrásného. Ovšem narazila jsem na Střelkyni, kde už jsem před lety nakoupila velkou vitráž do okna, kterou doteď miluju. 
Takže to byla jasná volba.
Ovšem do klece se opět nehodí, protože tam nevynikne krása vitráže. 
Tak jsem včera chodila po celém domě, fotila a neustále volala mého muže: 
pojď se prosím tě podívat.
Ptáčci nevypadají dobře ani v kleci, ani na kleci.
Budou zavěšeny chvíli tady v okně. Možná na furt.
Koukám na ně od psacího stolu a užívám si je. 
Pohled na ně mi přináší radost a pozitivní naladění.
Střelkyně, moc děkuji, je to radost!
Mějte pěknou sobotu. My jedeme zase do Prahy za uměním. 
Co to bude či vlastně bylo, prozradím až zítra.

P.S. A připomínám. Hrajeme do konce května.





14 komentářů:

  1. Marti, také jsem vyzkoušela všelijaké tvoření, vždy obdivovala vitráže, ale nikdy bych se do toho nepustila. Ke sklu mám veliký respekt a rozhodně obdivuji každého, kdo z něj tvoří. Ptáčci jsou krásní a ten na poslední fotce je top.
    Doma mám také asi třetí rok klec, do které nevím co dát. Ještě ke všemu má vyndavací dno tak nešikovné, že ji nelze zavěsit a dát do ní třeba květinu, což by se mi líbilo, protože to dno to neudrží. Klec musí stát. Asi do ní opět dám květinu v květináči.
    Užijte si kulturu a krásný víkend.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, v kleci už bylo všechno, i kytka v květináči. Klec se sice otvírá ze shora, ale taky to není ideální, celá se posune. Nemůžeš ji tedy ani s kytkou zavěsit do prostoru. Prostě asi to vzdám, už jsem tam zkoušela vrazit všechno. Bude prostě prázdná. Měj pěknou neděli.

      Vymazat
  2. Marti, když jsem uviděla první fotografe, tak mě napadlo, že bych ptáčky dala na okno nebo na prosklené dveře. Vitráže obdivuji, ale sama bych si na ně netroufla. Na Fleru se najde spousta krásných věcí, do zmiňovaného obchůdku určitě nahlédnu. Ráda se u Tebe inspiruji, medaile pro vnoučata už mám doma.;-)
    Užijte si dnešní den a těším se na reportáž. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, jsem moc ráda, že tě inspiruju. Některé nákupy prostě stojí za reklamu, proto to dělám. Měj moc pěknou neděli a reportáž už je na blogu.

      Vymazat
  3. Marti, ptáči sou krásní, asi bych je taky nechal viset na okně. Koukla jsem na výrobky Střelkyně a má tam spoustu krásných věcí. Možná si taky něco pořídím :-)
    Hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, ano má nádherné výrobky a já je považuju za umění. Líbí se mi spoustu věcí, ale vzhledem k několikeré likvidaci pozůstalostí, páč vím, co to je, se musím krotit :-) Panebože, kdo to po mně bude likvidovat?! Měj pěknou neděli.

      Vymazat
  4. Marti, skvělá koupě. Ptáčci jsou opravdu krásní a na okně jim to sluší víc, než v kleci. Obdivuji, co jsi vše v minulosti zvládla a stále zvládáš, jsi žena tvořivá. .o)
    Přeji pohodový víkend. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, děkuji, ale tvořivá jsem byla v minulosti, většinou to byla nutnost. Šití na děti a mého muže, a pro sebe, když nebylo na výběr. Měj hezkou neděli.

      Vymazat
  5. Marti, já mám dvě vitráže a taky zavěšené na oknech.Přeji hezký večer.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, je to nádhera, viď? Měj pohodovou a klidnou neděli a ať Eli moc nevyvádí. Anebo ať vyvádí???

      Vymazat
  6. Ani já jsem sklo nezkoušela, jinak taky kde co. S některými předměty se po domě hodně hýbe, než najdou to své místo, to znám... Ptáčci jsou moc hezcí....
    Měj pohodovou neděli, Marti, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, přesně, my každou chvíli otáčíme barák na jih :-) Měj se moc pěkně.

      Vymazat
  7. Marti, tyhle ptáčci jsou fakt rozkoší! Vitráže jsem už zkoušela asi před 5 lety. Není to až tak složité, jen na to člověk potřebuje náčiní, které běžně doma nemá. I sklárnu a foukané sklo mám za sebou. Z toho jsem byla naprosto nadšená! Ráda bych si to zopakovala....
    Marti, tvůj nákup byl povedený a v okně to ptáčkům sluší moc.
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Péti, teda musím napsat, že jsi mě fakt nepřesvědčila o tom, že to není tak složité :-). Ty seš totiž abnormálně šikovná, a tak tvorba ze skla pro mě pořád zůstane nedostupná. Měj se krásně, tvůrkyně!

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.