neděle 27. října 2019

na sobotním trhu









Dýně i parní stroje.
Musím přiznat, že letos jsme na mělnickém farmářském trhu byli poprvé. Je sice každou sobotu, ale v sobotu mám většinou jiné akce, takže jsme to nestíhali. 
A pokud byla náhodou sobota bez plánu, nikam se nám nechtělo.
Včerejší jarmark jsem si vybrala záměrně, a ne proto, že byl letos poslední. Sliboval výstavu parních strojů a mně to přišlo moc hezké téma na článek. 
V říjnu jsem toho moc nenapsala vzhledem k delšímu pobytu na Moravě.
No nebyla to nakonec výstava, ale výstavka modelů parních strojů a nádherná a hodna obdivu. Ocitli jsme se najednou ve století páry. Bližší informaci si můžete přečíst v článku, který včera už vyšel a já jej sem kopíruju. 
Na více fotek se můžete podívat tady. Na náměstí byla hlava na hlavě, takže moc fotek jsem pro sebe nenafotila. 
Navíc uprostřed náměstí byl velký výkop, který prostory dost omezil. 



V pondělí se zde začala kopat trvalá podzemní konstrukce pro ukotvení vánočních stromů. Provádění těchto prací podléhá ze zákona kontrole archeologů. A našly se zde archeologické poklady jako původní kamenná dlažba, keramické střepy, zvířecí kosti a další, takže se práce na výkopu zpozdila a čeká se, až skončí archeologický průzkum.
Ale modely parních strojů jsem fotila, pokud mi to lidé, kteří stánek obléhali, umožnili a mluvila jsem i s konstruktérem opravdu nádherných modelů propracovaných do nejmenších detailů a hlavně plně funkčních.





Sobotní jarmark oživila výstava modelů parních strojů
Marta Dušková

Dušičkový jarmark v sobotu 26. října byl posledním letošním sobotním trhem. Trhy se pravidelně konají na náměstí Míru v Mělníku každou sobotu a nabízejí regionální produkci, zeleninu a ovoce, různé pochutiny, řemeslné výrobky či vína mělnických vinařů a jsou i místem setkávání a popovídání si.

Tentokrát byl jarmark především ve znamení podzimních a smutečních dekorací. Na náměstí svítily oranžovou barvou malé i velké dýně, které jsou znamením podzimu. Kolorit trhu oživoval hudbou podřipský harmonikář spolu s dalšími hudebníky. Pro děti nechybělo oblíbené malování na obličej či historický kolotoč.

Největší zájem vzbuzoval stánek s modely parních strojů, který zavedl malé i velké návštěvníky do století páry. Ukázka modelů parních strojů byla v Mělníku poprvé a krásná práce modeláře Pavla Buchty, který přijel až z Brna, byla skutečně hodna obdivu. „Stavbou modelů parních strojů se zabývám již víc než deset let. Kreslím si technické plány, jeden mi trvá asi rok a pak celý model parního stroje vyrábím, a to je práce na dva roky. Celkově strávím s výrobou jednoho modelu tři roky. Finančně je to velmi nákladná záliba. Nejsem schopen říct, na kolik vyjde celý model, ale jen motory se prodávají za 40-50 000 Kč. A musel bych vyčíslit, kolik stojí tři roky mé práce. Spát chodím s plány v hlavě a někdy vyrobím součástku, která je sice funkční, ale esteticky do celku nezapadá, tak ji odstraním a vyrobím znovu“, vysvětluje vášnivý konstruktér modelů Pavel Buchta.

Na výstavě byly k vidění tři sestavy parních strojů, které vznikaly v průběhu šesti až sedmi let. Na dalších dvou sestavách pan Buchta právě pracuje. Originální výstava byla velkým zpestřením jarmarku a stánek byl po celou dobu v obležení.






Na youtube jsem našla i video. Je jich tam několik.

12 komentářů:

  1. Muselo to být zajímavé podívání. Nejsem až tolik technický typ, ale učitě bych se u vystavených modelů zastavila. Tvořit něco takového,na to tedy musí být šikovnost a trpělivost.
    Pohodovou neděli u vás!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já taky nejsem vůbec technický typ, ale ty modely byly tak nádherné, že bych si je vystavila i v obýváku. Měj pohodové sváteční pondělí.

      Vymazat
  2. Marti, u stánku s modely bychom se s mužem určitě také zastavili. Manžel si fotky i video také prohlédl a obdivoval, jak má pan Buchta modely dokonale propracované. Jeho bývalý kolega prý také staví parní modely, ale nemá je tak vypracované.
    My jsme včera došli vyzdobit hrob a rozsvítit světýlka na hřbitov. Před hřbitovem se jako každý rok prodává dušičková výzdoba, tak jsme si vybrali tam.
    Měj pěknou neděli. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, modely byly fakt nádherné. Hodné obdivu. Měj pěkné pondělí.

      Vymazat
  3. Marti, pan kostruktér je úžasný fanda a jeho modely jsou opravdu obdivuhodné. A trh byl určitě tak pěkný - oranžové dýně, pletence česneku i květinové vazby vypadají moc pěkně a nepochybně vytvářely pěknou atmosféru

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, já jsem na trh hlavně jela kvůli té výstavě a nezklamala. Měj pěkný sváteční den.

      Vymazat
  4. Marti, zajímavá výstavka, ta by se líbila i mně. A trhy bych si také užila, už dlouho jsem žádné nenavštívila.
    Užij si krásně dnešní prodloužený den. D.

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, docela bych na nějaký trh zašla. Naposledy jsme byli v srpnu, na jednom moc vyhlášeném a nebylo to nic moc. Přidat k trhu výstavu a ještě takových krasavců, to není špatný nápad.
    Přeji pohodový den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, já jsem letos byla na vícero trzích a většinou pracovně, ale tenhle trh díky výstavě asi předčil všechny ostatní. Měj pohodový sváteční den.

      Vymazat
  6. Marti, krásný trh.Výstava strojů taky.Martina

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.