středa 2. října 2019

svět se asi zbláznil...

foto zdroj
foto zdroj

Vlastně jsem se ke Gretě vůbec nechtěla vyjadřovat, protože já jí rozhodně netleskám, i když ji sleduju. 
Ostatně jsou toho plná média, tak to ani nejde přehlédnout.  
A nějakou cenu si rozhodně nezaslouží. Ještě v životě nic dobrého neudělala a nedokázala.
Kritika je to nejsnadnější, co člověk může udělat. Kritizovat je tak snadné.
Je mi jí jen líto. Ano, jistě svět není v pořádku, ohřívá se.
A nebýt článku , se kterým naprosto souzním, asi by tenhle příspěvek nevznikl.
Gretě vzali dětství její rodiče, nikoliv celá civilizace. Autista vidí svět černobíle a je ho zapotřebí ochránit ve vidění tohoto světa a ne ho v tom podporovat. Nebudu opakovat, co je v článku, kdo chcete, přečtěte si sami. 
Pokud budeme budovat v dětech strach z budoucna, připravíme je o dětství jako Gretu. 
Její kritika a výčitky jsou černobílé, jako kdyby zapomněla, že využívá všeho pozitivního, co jí předchozí generace připravily. 
Pluje na jachtě z uhlíkových vláken se záložním naftovým motorem!
Díky tomu vlastně může protestovat a napadat všechny se zlým výrazem v obličeji.
Podle mě je to zneužití dítěte, kterému se nastínila černá budoucnost. Ano, taky myslím na řád světa, třídím odpad, ale nemůžu rozhodně myslet na katastrofu, která nás možná čeká. Nevíme dne ani hodiny. 
Ale strachovat se budoucnosti, to nás nikam neposune. 
Většina z nás dělá, co může, ale přenášet to na děti? Žít se má přítomností. 
Kdybychom všichni smýšleli jako Greta, psychologů a psychiatrů by nebylo dost.
Dětství Gretě nevzalo lidstvo, ale její nejbližší a tomu fakt netleskám.
Hrozit se budoucnosti, to není život. 
A ten máme jenom jeden jediný, není to generálka, je to premiéra.
A podporovat nemocné dítě a nechat ji v této hrůze, mi přijde fakt ulítlé. Když budu milovat své dítě, ať je jakékoliv, anebo právě proto, nebudu podporovat jeho strach. Dítě máme chránit, dokud to jde. Ať je reálná situace jakákoliv. 
A ještě oceňovat její černobílé vidění, to je fakt úlet. 
O ceně ani nemluvím.
Nevidím vůbec nic, proč ji oslavovat.
Vraťte jí dětství. Má ho jen jedno. 
I život má jen jeden a pravděpodobně se za svůj život nějaké katastrofy nedočká.
A svět svými výpady pravděpodobně nezachrání. 
Na závěr si dovolím citovat autora z článku:
Co nejrychleji se vrať do školy a tvrdě pracuj ve svých vědeckých hodinách. Protože věda je tím, co řeší problémy.
Mnoho tisíc lidí, které jsi měla tu troufalost obviňovat, dělá přesně to, co chceš. Tak buď hodná holka, mlč a nech je s tím pohnout,
P.S. Teď z jiného soudku. Vím, že někteří z vás vždy čekají na můj příspěvek každý den, proto si dovolím tuto malou poznámku, kterou tady nechci rozebírat a ani nečekám žádné komentáře. I nás navštívil "vetřelec" jako tolik jiných rodin, a já dnes jedu do Hodonína téměř na dva týdny. Dnes pouští mamku po operaci po třech týdnech z nemocnice. Pravděpodobně nebudu mít témata na každý den. To jen na vysvětlení.
Jo a nezapomeňte, že hrajeme o knihu.

24 komentářů:

  1. Marti, souhlasím s každým slovem, které jsi tu napsala. Myslím, že její rodiče toto neměli dopustit.
    Přeji Ti klidné dny. Růža

    OdpovědětVymazat
  2. Připojuji se k souhlasu s Tvými větami. Na mne tato dívčina ve svém projevu se zarputilým výrazem v obličeji působí nepřirozeně.
    Klidný den, Marti!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Souhlasím! Svět se zbláznil!
    Přeji šťastnou cestu a mamince co nejrychlejší uzdravení!
    Pokud možno hezké dny, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, už jsme dorazili a před Brnem jsme stáli dvě hodiny bez hnutí. Měj se pěkné.

      Vymazat
  4. Martina Slovácko2. října 2019 v 11:47

    Milá Marti, tvůj blog sleduji už nějakou dobu, ale dnes poprvé píšu. Moje dcera je aspik a o to víc mě poburuje to co rodiče Grete dělají, jak ji zneužívají a neberou ji jen dětství, ale i celý život. Protože vím jak tihle lidé myslí a fungují, (nerozumí nadsazce, vše berou doslovně a logicky, nechápou pořekadla atd), vím jak lehce jsou zneuzitelni. Je potřeba, je naučit, jak se chovat samostatně a myslet samostatně, protože když si neví rady zrcadlí chování jiných. A toho rodiče zneužil. Moje dcera je natolik samostatná, že letos odmaturovala, sama si vybrala VŠ a začala studovat v Olomouci a samostatné bydlet a to je právě ta správná cesta jak je vést a chystat do života. Chtěla bych vědět, jak vůbec Greta všechno vidí a chápe. Protože to co říká, je názor rodičů ne její. Ona jejich názor a chování jen zrcadlí. Je mi to moc líto. Přeji Vám hezký zbytek dne. Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Martino, děkuji za tvůj komentář. Asi si trochu, ale jen trochu umím představit tvoji velkou péči. U nás se v pubertě objevila epilepsie u jednoho z našich dětí a taky nám trochu změnila život. Říkali mi, že na gymplu neodmaturuje, nakonec studovala dvě vysoké školy a má doktorát. Přeji pěkné dny.

      Vymazat
  5. Souhlasím se vším, co bylo napsáno. A k paní Martině Slovácku upřímný obdiv.
    Marti, mamince přeji brzké zotavení a tobě hezké dny.

    OdpovědětVymazat
  6. Tak si myslím, že Gréta by potřebovala pomoc někoho "normálního", protože mi přijde, že s ní někdo manipuluje. Ona se zviditelňuje, dělá jí to dobře, ale problémy kolem sebe řešit opravdu neumí. Je super plavit se plavidle, na které si nevydělala, kritizovat vše, co civilizace přinesla. Ale já bych ráda viděla, jak by přežila ona a její rodiče v zimě, v mrazu nebo na poušti, neměli by co jíst ani co pít atp. Takoví lidé by měli zkusit žít rok ve sluji bez těchto vymožeností. Možná by pak vše bylo jinak. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
  7. Marti, měj se v Hodoníně dobře a buď mamince oporou, asi tě bude hodně potřebovat. A buď i ty zdravá, víc nikomu nepřeju.Těším se na další, pozdější, příspěvky na tvém blogu.
    Sousedka přes Labe Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, my jsme na oporu tři, nejsem na to sama. Ale sestra i bratr ještě chodí do práce, tak mám denní službu já. Děkuji a měj se pokud možno pohodově.

      Vymazat
  8. Marti, přeji mamince uzdravení a tobě sílu, abys vše zvládla.Martina

    OdpovědětVymazat
  9. Taky to vnímám takhle nějak... Ivča

    OdpovědětVymazat
  10. Marti, mějte se s maminkou obě co nejlépe.

    OdpovědětVymazat
  11. Nemohu nenapsat....tenhle blog jsem prave objevila a precetla si clanek o Grete. Ja s nim tedy nesouhlasim. Asi jako jedina. Proc? Vy prece chcete, aby Vasi deti i vnuci mohli zit spokojeny zivot a to Greta chce take. At uz to je pod vlivem dospelych nebo ne. Ona je stastna a je to jeji zivotni dilo, sice je to jeste dite, ale co? Dospeli, kteri ji kritizuji nevi moc o rychlem ohrivani naseho klima. Ja ji tak fandim a je nejvyssi cas zacit s tim neco delat. Dokonce deti nam ukazuji, jaci jsme ignoranti a to ctu i tady. Misto toho, aby se podporovala aktivita deti i mladych, kteri stavkuji za nasi planetu, typicky cesky hledame mouchy na vsem. Bravo Greto, bravo deti a vsichni, kterym jeste o nasi planetu jde. Vy se toho asi nedozijete, ale nase deti a vnuci ano. Je to dokazane a to extremni pocasi, ktere i ted jiz mame, ty sucha a uragany nam ukazuji, kam ta nasi ignorance vede. Hlavne, ze mi zatim nic tak hrozneho nepocitujeme a klidne zijeme. Je mi z toho smutno. Hlavu do pisku a kritizovat. Bravo Cesi!!!
    Hezky den vsem Dagmar

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dagmar, já nepopírám, že svět má problémy, dokonce jsem to napsala v příspěvku. Ale takové žabomyší války světu nepomohou, a to není jen můj názor, ale názor odborníků a to, co navrhuje Greta, je v rozporu se skutečnou záchranou světa. Přečtěte si nějaké studie z druhé strany. Já si vždy dělám názor, pokud znám obě strany a jako novinářka to vlastně ctím vždy. Ale já to tady nemíním rozebírat a ani bránit svůj názor. Pokud byste znala skutečně můj blog, věděla byste, že já jsem přesně ten, kdo skutečně mouchy opravdu nehledá a ignorantní není. Hysterie, kterou přenášíme na děti, ale nic dobrého nepřinese. Jednat se má racionálně a kritizovat něco, pokud nemám řešení jiné, my přijde nesmysl. Já jsem se nepouštěla do polemiky za záchranu světa, to jste mému článku neporozuměla. Já pouze píšu svůj názor, že Gréta je loutka v rukou dospělých. A hlavu do písku rozhodně nedávám, a pokud se vám moje názory a příspěvky nelíbí, prosím nečtěte. Je to můj osobní deník, nejsem osoba veřejná. Děkuji.

      Vymazat
  12. Marti, souhlasím se vším co jsi napsala. Víc se rozepisovat ani nebudu. Mám vnuka s Aspergerem...A to co se děje kolem, někdy mi to přijde spíše jako hysterie a ne rozumné nápady. Před mnoha, mnoha lety byly také problémy s klimatem.
    Ála

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.