pondělí 31. května 2021

fotografie se silným příběhem





 Dnes vás zvu na zajímavou výstavu, kterou jsem navštívila minulý týden ve čtvrtek. Fotografie nesou silný příběh a zároveň i jejich osud je silným příběhem, proto se s vámi chci podělit. Všechny fotografie se mi sem nevejdou, na ostatní můžete nahlédnout na Kanál eM
Naopak sem dávám pár fotografií, které jsem nepoužila. Měla jsem totiž možnost shlédnout sestřih z dokumentů, které se týkaly fotografií. Byla jsem tam v den, kdy bylo vlastně slavnostní zahájení bez vernisáže, výstava oficiálně začínala až druhý den. Tak pár fotek je i z toho filmu kvůli atmosféře. 
Život je jen náhoda a náhoda je i objevení příběhu těchto fotografií.
Ponechávám zde původní název článku, který byl dlouhý a musel se krátit.
Mějte pohodový vstup do nového týdne.






Příběh fotografií Vítězslava Knejfla, vojenského velitele ve středosrbském Rudniku a mělnického profesora
Marta Dušková

Masarykův kulturní dům v Mělníku patří od čtvrtka 27. května výstavě unikátních fotografií Vítězslava Knejfla pořízených v srbském Rudniku během první světové války. Zajímavou výstavu je možné shlédnout do 30. června.

Autorem výstavy s názvem Vítězslav Knejfl na srbské frontě - Životní příběh mělnického profesora je vedoucí oddělení Státního okresního archivu Mělník Dalibor Státník.

Fotografie nesou silný příběh a zároveň i jejich osud je silným příběhem. Zpočátku byly fotografie prezentovány jako fotografie neznámého českého důstojníka. Shodou okolností byla natáčena v Srbsku Českou televizí reportáž o začátku I. světové války a redaktor České televize Karel Rožánek se dozvěděl o fotografiích neznámého autora, natočil první reportáž a byl to silný příběh.

"Vítězslav Knejfl je dnes možná známější v srbském Rudniku než na Mělníku. Tak jako mnozí jiní byl po vypuknutí první světové války poslán na frontu. Po útrapách na haličské frontě byl v roce 1917 převelen do rakouské okupační správy v Bělehradě a posléze se stal okresním vojenským velitelem ve středosrbském Rudniku. Jako Čech, cítící prosrbsky, se snažil svou funkci vykonávat s porozuměním pro dočasně pokořené obyvatelstvo, což bylo v té době velmi neobvyklé. O jeho lásce k místním lidem i krajině svědčí řada fotografií, které během svého pobytu v Rudniku pořídil, a zanechal tak pozoruhodné svědectví o tehdejší srbské společnosti. Fotografie získal před několika lety na internetové burze pan Momčilo Paunović z Rudniku, který je vystavil, za velkého zájmu veřejnosti, v místním kulturním domě.
Shodou šťastných náhod o této výstavě natočil reportáž redaktor České televize Karel Rožánek, a tak se o vojenském veliteli Knejflovi, sloužícím za války v Srbsku, dozvěděli také diváci v České republice.
Dosud nám ale unikal význam Vítězslava Knejfla jako dlouholetého oblíbeného profesora mělnického gymnázia, kde působil téměř od jeho založení, kam se po skončení války vrátil a učil své posluchače až do roku 1948, kdy byl nedobrovolně penzionován. Výstavou tak splácíme dluh, který město Mělník vůči této výrazné osobnosti má", píše Dalibor Státník.

Dana Kalinová, rozená Knejflová při shlédnutí reportáže v televizi poznala na fotografiích svého dědečka Vítězslava Knejfla a měla možnost po návštěvě Rudniku získat informace o pobytu dědečka a jeho rodiny z války, který zvěčnil na svých fotografiích. O fotografiích neměla Dana Kalinová do té doby ani tušení, ostatně stejně jako nikdo jiný v Čechách.

Fotografie z výstavy Marta Dušková.






4 komentáře:

  1. Krásná reportáž ze zajímavé výstavy. Přiblížila nám život v Srbsku za první světové války. Mělník může být na svého rodáka hrdý.
    Měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, to je opravdu zajímavý příběh - to umí "napsat" jen život.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  3. Skutečně silný příběh!
    Marti, děkuji za sdílení a přeji hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Hnusné války se zapisují do života rodin - Marti, díky za to, žes sem ten příběh dala. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.