neděle 16. května 2021

hračky našich předků



V pondělí jsem konečně po dlouhé době shlédla výstavu v muzeu na živo. 
V pondělí je sice zavřeno, ale ani noha tam dopoledne teď stejně nebývá vzhledem k omezení, která pořád běží. 
A já chtěla nejen vidět nové expozice hraček, ale i popovídat si o výstavě. Ostatně to dělám vždy. Tentokrát jsem si povídala s velmi kompetentní osobou, muzejní etnografkou a kurátorkou expozic hraček a bylo to velmi zajímavé povídání. Přečíst si můžete v článku níže, kde jsem zapsala výňatek z povídání, celé by to bylo možná na nějakou brožurku. 
Tak dnes vás zvu do nové expozice do Regionálního muzea Mělník s názvem Hrajeme si 120 let. 
Některé fotky jsou foceny přes sklo, takže to není úplně ono, ale vzdát jsem se jich nechtěla. 
A protože to není výstava, ale stálá expozice na delší dobu, pravděpodobně třeba někdo z vás se stihne podívat naživo. 
Tak vstupme. Užijte si výstavu. Reportáž z další výstavy, kterou jsem také v pondělí shlédla, dám v nejbližších dnech.
Mějte pěknou neděli.









Každá hračka má svůj vlastní příběh, každý exponát svůj rodný list
Marta Dušková

Regionální muzeum Mělník připravilo překvapení svým návštěvníkům. Nová expozice s názvem Hrajeme si 120 let představuje hračky pro holky a kluky z období 1870 až 1990. Dlouhodobá výstava je rozdělena do dvou částí.
V hlavní budově muzea jsou hračky z let 1870 - 1950 a návštěvníci mohou obdivovat pokojíčky a domečky pro panenky, kovářskou dílnu, historické figurky, vojáčky či dětské hudební nástroje.
Druhá část je instalována v budově v Ostruhové ulici, kde se nachází i expozice historických kočárků a mapuje poválečné období.

O výstavě zajímavě a poutavě vypráví Naďa Černá, etnografka a kurátorka výstavy a sbírky historických kočárků: "Chtěli jsme návštěvníkům ukázat průřez výrobou hraček a poválečný vývoj hraček. Zaměřili jsme se až na výjimky na českou produkci, české hračky a české výrobce, především družstva, která vznikla během 50. let. Většina hraček v expozici v Ostruhové ulici je z našeho depozitáře. Chtěli jsme ukázat, co máme v našich sbírkách a vybrali jsme exponáty, které to časové období dokreslují".

Některé hračky mají zajímavé příběhy, jak se do muzea například dostaly nebo jakým způsobem došlo k jejich výrobě. Kurátorka výstavy upozorňuje na zajímavou magnetickou vědomostní hru Ukaž co umíš, která se začala vyrábět v roce 1955. Skládá se ze dvou kruhů, v jednom jsou otázky, ve druhém odpovědi. V kruhu je panáček, který vyhledá otázky a po přendání do druhého kruhu sám označí správnou odpověď.

"V expozici nechybí hračky Libuše Niklové, české designérky světového významu, která navrhovala pískací hračky pro nejmenší děti. Najdete zde vysoce ceněné hračky, které pravděpodobně většina zná. Jedná se o harmoniková zvířátka, nejznámější je černá kočička a pejsek. A snad v žádné rodině nechyběly velké nafukovací hračky Libuše Niklové. Tady máme nafukovacího slona a žirafu. Za každým exponátem je příběh, a já si pamatuji, jak jsme k němu přišli, odkud jsme jej přivezli, kdo nám jej věnoval. Každý exponát má svůj rodný list. Jsou tady exponáty, které byly dosud založené v depozitáři, například panenka, která je vystavena poprvé ve stálé expozici, občas se zaskvěla na nějaké výstavě. Tu nám věnovala paní, která před pár dny volala, že našla ještě mašličku na oblečení, tak bude panenka dokonalá. Miminko z 60. let je pověstné tím, že mělo dva zoubky, doteď jsem neviděla panenku s těmi zoubky, protože všechny holčičky miminko krmily z lahvičky, která je součástí a zoubky se vylomily. Když vezmete miminko do ruky, vyznačuje se tím, že cinká, protože má v sobě ty dva zoubky.

Hraček je tady symbolicky 120 (Hrajeme si 120 let), ale nebyl to úmysl, tak to vyšlo. Když jsem zjistila, že se blížíme k počtu 120, tak jsem jednu hračku přidala, aby to bylo úplné", zakončuje své poutavé vyprávění s velkým zaujetím Naďa Černá.

Výstava je zajímavá, krásná a láká ke hře. Za návštěvu určitě stojí. V galerii u článku je jen malá část expozice hraček. V muzeu je ještě možné navštívit další dvě nové výstavy, ale pokračování až příště.

Názor redaktorky
Výstavu jsem navštívila a povídala si s muzeujní etnografkou. Nafotila pár ukázek z expozice, ale je to jen malá ochutnávka, kterou jsem doplnila zajímavým povídáním. Určitě se jděte podívat, jak si hráli naši předkové a i někteří z nás.















9 komentářů:

  1. Toto je vždycky hezké pokoukáníčko, která nás vrátí do dětství.
    Pěknou neděli, Marti !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, tak to je něco pro mě !!! Já jsem totiž takové přerostlé dítě...Hned bych se vším flákla a šla si tam pohrát. To jsem se opravdu pokochala, jak Ty říkáš. Děkuju. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, dnes jsi mi článkem udělala velkou radost. Krásné jsou obě části výstavy, stejně jako Lenka bych si šla hned pohrát. Obdivuji hlavně pokojíčky, já jako malá holka žádný neměla. Škoda, že výstava není blíž, vylákala bych manžela na výlet.
    Měj se hezky.

    OdpovědětVymazat
  4. Krásná výstava. Moc ráda, chodím na výstavy starých hraček.

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, krásná výstava a velice zajímavý článek, doplněný parádními fotkami.👍👍 Vrátila jsem se do dětství a to nejen do toho svého, ale i mých dětí. Toho modrého nafukovacího slona jsme koupili v roce 1979 našemu synovi. Vyráběla ho Fatra Napajedla. Těch zvířecích motivů bylo více, neteři jsme kupovali červeného býka.
    Měj hezké dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, krásná výstava, ta by se mi určitě líbila. Díky za exkurzi.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  7. Marti, děkuji za zprostředkování výstavy. Jak já ty staré hračky miluji. Pokochala jsem se, nádherné kousky - pokojíčky jsou překrásné. Panenku se dvěma zoubky - Dubenu považuji za jednu z nejhezčích panenek české výroby. Přeji ti krásné dny. Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj holky, jsem ráda, že se vám výstava líbila a děkuji za doplnění informací, které se mi už do článku nevešly. Naše děti měly tu velkou žirafu. Mějte pohodový vstup do nového týdne.

      Vymazat
  8. Mám takové výstavy moc ráda. Věřím, že sis ji užila.
    Marti, měj hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.