sobota 1. května 2021

žlutá v hlavní roli


Na představení tohoto projektu ve středu jsem se těšila. Nejen tedy, že je člověk po dlouhých měsících hladový po nějakých akcích, ale byla jsem i zvědavá, jak nápad s názvem Žlutý ostrov vlastně vznikl a pohovořila jsem s ředitelkou knihovny, v knihovně tento projekt spolu s projektem Posloucháme uchem vymysleli. Myslím si, že takový originální projekt, který natáčela i televize, určitě stojí za představení i na blogu, i když většina z vás se sem pravděpodobně nepodívá a neposlechne si čtení z audioknih.
Já jsem ve středu poslouchala Julese Verna a jeho Patnáctiletého kapitána.
Ale dost už, všechny informace jsou v článku viz níže. Dávám sem jen výběr fotografií, ostatní, které jsem nafotila, si můžete prohlédnout v případě zájmu na Kanálu eM. Jo a knihovna je ta, kde jsou polepy knih, což tuhle ne zrovna krásnou budovu polidšťilo.
Mějte pěkný den.




Náměstí Karla IV rozsvítila žlutá barva malé oázy relaxace
Marta Dušková

Na náměstí Karla IV. v Mělníku vznikla malá žlutá oáza zastavení se či relaxace. Ostrůvek kvetoucí zeleně se žlutými lavičkami, židlemi a malou knihovnou dostal název Žlutý ostrov. Toto překvapení pro mělnické obyvatele připravila Městská knihovna Mělník.

Žlutý ostrov není jen místem posezení s knihou a dobrou kávou v blízkosti květin, ale otevření Žlutého ostrova ve středu 28. dubna zahájilo nový projekt knihovny Čteme uchem. Jedná se o festival poslechu audioknih všech žánrů pro děti a dospělé a při otevření si návštěvníci mohli poslechnout čtení z knihy Julese Verna Patnáctiletý kapitán či Zdeňka Jirotky Saturnin.

"První myšlenka na tento nový projekt vznikla v nouzovém stavu a v době uzavření knihovny, kdy jsme neměli vlastně kontakt se čtenáři vůbec, tak jsme si říkali, že když jsme ještě vloni sídlili ve vile Karole nad soutokem Labe a Vltavy, měli jsme akci Rychlé šípy na raftu. V letošním roce se knihovna přestěhovala a jakoby doplula do nového přístavu a to nás právě  inspirovalo, to nové místo je takový náš ostrov. A Tajuplný ostrov  a Ostrov pokladů to už nám zabrali pánové Verne a Stevenson, a když je barva knihovny je žlutá, řekli jsme si, že to bude Žlutý ostrov", odpovídá na otázku vzniku projektu ředitelka Městské knihovny Mělník Hana Lumpeová.
 
Od nápadu k realizaci už byla potom jenom krátká cesta. Příprava trvala asi měsíc a půl. 
"Pořád nás zatím limituje počet lidí, kteří se mohou akcí zúčastnit, ale počítáme do budoucna s menšími akce na ostrově. Zatím poběží projekt volných poslechů do konce června, a až se bude moci shromáždit více lidí na akci, tak určitě něco naplánujeme", doplňuje Hana Lumpeová. 

Program v rámci projektu Čteme uchem je připraven již do konce června. Pravidelný poslech audioknih bude na Žlutém ostrově každou středu vždy od 11 hodin a od 15 hodin. Nejbližší čtení je ve středu 5. května a na programu je Loď v Bretani od Marty Davouze a odpoledne Malý princ Antoina de Saint-Exuperyho.








9 komentářů:

  1. To je báječný nápad. Knihy čtu ráda, jen mi na ně nezbývá tolik času, kolik bych chtěla.

    OdpovědětVymazat
  2. Fakt dobrá akce !!!!
    Hezké prvomájové odpoledne !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Prima nápad. Jen jak je hezké počasí, tak nad knížkou strávím mnohem méně času. než bych asi měla. To by ale den musel mít víc hodin.

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, hodně zajímavá akce, každý si určitě z nabídky vybere. A polepy na oknech knihovny jsou úžasné, hned vypadá budova moderněji.:o)
    Přeji pohodový 1.máj. D.

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, rozhodně inspirativní akce. Už jsem dnes četla na Kanál eM.
    Měj hezké odpoledne.

    OdpovědětVymazat
  6. Je to dobrý nápad. Přeji hezký májový den.M.

    OdpovědětVymazat
  7. Takový sluníčkový knižně relaxační koutek. Líbí se mi to.
    Hezký den, Marti

    OdpovědětVymazat
  8. Marti, jen zírám, jak Mělník žije...
    Přeji příjemnou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.