úterý 30. srpna 2022

co mě překvapilo...

ilustrační foto
Dnešní téma se zdá být naprosto jasné a každý ví o této problematice pravděpodobně vše a snaží se vyhýbat zveřejňování náhledů do svého soukromí, protože cokoliv umístíš na internet, už nikdy nevymažeš. 
Když jsem se začala tímto problémem zabývat, protože je to téma nanejvýš aktuální a upozorňuje na něj opět policie, zjistila jsem, že všechno úplně přece jen nevím. 
Překvapilo mě, že i fotografie, které si posíláme s rodinou prostřednictvím chatu třeba na facebooku, jsou v podstatě veřejné a dá se k nim dostat. A některé fotografie, které si posíláme pro legraci, různé grimasy, či můj oteklý obličej k nepoznání po úraze, prostě už navždy plují online prostorem a já jsem chtěla, aby zůstaly soukromé. To jsem opravdu nevěděla, soukromou poštu či chatování jsem považovalo za naprosto soukromé. 
Sice to není tak nebezpečné jako nahé fotky, no moje by určitě bezpečné byly, jen těžko v mém věku by je někdo sdílel a posílal dál, ale přesto nechci, aby někdo viděl i naprosto nevinné, ale nanejvýš soukromé fotky. No jsem poučená.
Článek, který jsem psala, už vyšel a dávám jej sem i dnes. Třeba vás dnešní téma bude taky zajímat.
Mějte pěkný den.


To už nikdy nevymažeš!
Marta Dušková

Cokoliv umístěné na internet už nejde nikdy spolehlivě vymazat. Fotografie umístěná jednou na internet už nelze s jistotou odstranit, a to ani v případě sdílení přes chatovací aplikaci Je třeba uvážit, jestli sdílená fotka či video stojí vůbec za to, než jej člověk na net umístí. Podrobné informace i s příběhem Adama a Anety jsou k dispozici na webu www.tonevymazes.cz

Policie ČR informuje o nebezpečích spojených se sextingem v článku Nebezpečí spojená se sextingem - Policie České republiky.
Podle nejnovějšího průzkumu společnosti ESET software spol. s r.o. a Policie ČR, který sledoval zkušenost se sdílením intimního obsahu mezi dětmi ve věku od 12 do 18 let a dospělými nad 18 let, uvedlo každé sedmé dítě (14 %) a každý třetí dospělý (33 %), že někdy někomu odeslali dobrovolně své intimní fotografie nebo video. Pětina z oslovených dětí, které takový obsah sdílely, se již setkala s nějakou formou jeho zneužití.

V článku je možné nalézt odpovědi na problém Když se sexting změní v nátlak a vydírání či Jak postupovat při zneužití intimního obsahu.
Výše zmiňovaný průzkum se uskutečnil od 31. května do 12. června 2022 a poskytuje tedy aktuální údaje. Výzkumu se zúčastnilo 541 respondentů ve věku 12-18 let a 542 respondentů starších 18 let.

Základní výstupy výzkumu:
· Každý třetí dospělý (33 %) a přibližně sedmý nezletilý (14 %) někdy někomu poslal vlastní intimní foto či video.
· Z těchto intimních obsahů byl téměř každý pátý sdílený dětmi (18 %) nějakou formou zneužit. To je násobně vyšší podíl než u dospělých, kde došlo k nějaké formě zneužití pouze ve 3 % případů.
· Zveřejněno či proti vůli autora rozšířeno bylo 7 % intimních obsahů pořízených mladistvými a 1 % těch pořízených dospělými. Obětí vydírání či vyhrožování zveřejněním se stal každý dvacátý mladistvý a padesátý dospělý, co kdy někomu poslal intimní fotku či video.
· Lze konstatovat, že přestože je sexting nejrozšířenější mezi mladšími dospělými, za oběť s ním spojeným negativním jevům padají typicky nejmladší nezletilí, převážně dívky. A to přestože je u nejmladší části populace sexting jako takový velmi hojně vnímaný jako nebezpečný (82 %) a nepřípustný (74 %).
· Více než třetina mladistvých (35 %) a necelá pětina dospělých (19 %), co někdy někomu poslala intimní fotografii, svého jednání lituje a znovu by to neudělala.

Právě na základě výsledků výzkumu vznikla mikrokampaň To nevymažeš. Celý článek Policie ČR je k dispozici na odkaze výše.

4 komentáře:

  1. Marti, za článek díky, ale zdá se, že se mne to netýká,
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, sdílím Váš názor a také si myslím, že by se o tomto tématu mělo mluvit víc a podrobněji. A to už od útlého věku a nějakou přijatelnou formou i ve škole, tak aby to jen neprošlo dětským uchem sem a tam...ale samozřejmě je důležitá i osvěta mezi staršími lidmi...Myslím si, že si nikdo ve skutečnosti vůbec neuvědomuje závažnost tohoto problému, týká se určitě každého, i když si myslí, že netýká. Díky za připomenutí a otevření tohoto tématu. Přeji hezký den. Jeanette

    OdpovědětVymazat
  3. Tady opravdu není varování a prevence nikdy dost!
    Marti, děkuji za info a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Myslím, že nejde jen o fotografie, ale i informace. A je dost strašné, že nejen ty, o kterých člověk počítá, že jsou veřejné, ale i z těch soukromých zpráv se dá vše vytáhnout.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.