středa 24. srpna 2022

vybrané téma Ludmila


Dnešní téma mého blogového příspěvku jste si vybrali sami ve svých komentářích, a protože o víně Ludmila, které se komentáře týkají, něco vím, tedy aspoň o jeho prodeji, tak dnes článek jako odpověď na vaše komentáře. Odpověď pod příspěvkem by byla dlouhá, a tak jsem sepsala, co vím a něco dohledala.
Víno Ludmila je zámecké víno a pochází ze zámecké vinice Mělník. 
Mělnický zámek vlastní vinné sklepy ze 14. století, které zde nechal vybudovat Karel IV. Nejznámější zámecké víno je právě Ludmila, které je pojmenováno po kněžně Ludmile, která zde založila první vinici a dala základ celému místnímu vinařství. Ludmile jsem se tady hodně věnovala v roce 2020 u příležitosti výročí 1100 let od její mučednické smrti. Dnes o zámecké vinice pečují Lobkowizcové.
Od konce 19. století se Ludmila stáčí do originálních lahví tzv. "kalamářů", je to stejný typ lahve jako z dob Karla IV. Ludmila je víno bílé, růžové i červené.
V nabídce ho má samozřejmě zámek Mělník, mají i vlastní eshop,je běžně v nabídce v Turistickém informačním centru mezi propagačními předměty a určitě ho budou nabízet i jiná mělnická vinařství. 


Když jsem si dala víno Ludmila do vyhledávače, zjistila jsem, že je celkem běžně dostupné a nabízí ho i Alza, tam bych ho teda nehledala. 
Na zámeckém eshopu je v nabídce nyní Ludmila červená 2017 suché víno známkové, odrůda Svatovavřinecké, Ludmila rosé 2020, suché jakostní známkové, odrůda Svatovavřinecké. Bílé v nabídce nyní není, musela jsem vyhledat jinde, takže nabízí se Chateau Mělník Ludmila bílá 2020, polosuché, vyrobeno z odrůdy Cuveé. 


Jo a musím se přiznat, že Ludmilu jsem neochutnala. Některá mělnická vína ano, ale já furt dávám přednost moravským vínům, prostě mi víc chutnají. No asi se Moravák ve mně nezapře.
Ale už jsem uvažovala o nákupu jako dárek. Po tomhle mém článku jej možná konečně koupím. 
Fotky jsme si vypůjčila ze zámeckého eshopu.
Děkuji všem, kteří jste téma vína Ludmila zmínili, bez vás bych článek nenapsala.
Mějte pohodový den.

6 komentářů:

  1. Ludmilu jsem okoštovala za minulé éry a teď asi před pěti léty. Ale takovou krásnou láhev to víno nemělo. Možná, že výrobcem byl někdo jiný. Jak vybírám víno ve vinotéce, tak muže "berou mory", protože mi to trvá. Nejsem přece alkoholik, tak si vybírám dobroty. Za mně Žernoseky nebo některá vína z Moravy jsou výborná a možná ještě lepší mnohdy než dovozy z ciziny. Čímž nechci říct, že Chile, Austrálie, Jihoafrická vína nebo vína od Rhony jsou podřadná. Prostě si konkurují. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, my děkujeme tobě.Jak si pamatuji, táta kupoval Ludmilu pro sebe a jen občas a láhev měla asi stejnou nebo podobnou. Jenže můj otec nebyl žádný znalec ani alkoholik, vypil tak 2 Ludmily a 2 Tokaje za rok.
    Jiřina z N.
    žes zůstala svá, hodonínská, to tě šlechtí!

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, moc Ti děkuji za tento článek. Potěšil mě a oživila jsem si i historii. Přeji Ti krásné a pohodové dny, a třeba u sklenky Ludmily ať už z jakékoliv odrůdy.

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, a já vzpomínám na jeden podzimní podvečer, slunce se opíralo do terasy zámku a manžel mi k večeři (sám řídil) objednal sklenku Ludmily. Jak chutnala už nevím, ale byla to moc krásná chvíle...
    Tak hezký večer a na zdraví! Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Já jsem Ludmilu snad nikdy nepila - přitom moje máma nese stejné jméno, takže je s podivem, že se u nás tohle víno nikdy nevyskytlo.
    Díky za rozšíření obzorů :)

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, moc zajímavý článek. Ráda jsem si ho přečetla. M.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.