pondělí 29. srpna 2022

jak se píší dějiny


Tak dnes se vrátím k sobotnímu křtu knihy o dějinách Cítova. Včera jste se divili, jak je kniha obsáhlá, no není se co divit. Práce na ní trvala 11 let, povedlo se najít i naprosto neznámé fotografie a zmínku o tom najdete v přiloženém článku. Samotnou mě překvapilo, že kniha vyšla až teď, protože jsem si vzpomněla, že už před několika lety jsem si o knize povídala se starostkou. Dala jsem si dnes ráno práci a článek, který jsem tenkrát psala pro deník v roce 2018, jsem našla a odkládám si jej sem na blog Cítov vydává vlastní historickou knihu - Mělnický deník (denik.cz). Už tenkrát měla kniha vyjít. Byly nové volby a starostka z vlastní vůle odstoupila a stala se místostarostkou. Na sobotní akci se zmínil starosta, že místostarostka z osobních důvodů odmítla být uvedena jako autorka. Nechci spekulovat proč, nevím to. Mohu se jen domnívat...
Ale bývalé starostce nelze zásluhu na vzniku knihy upřít a to jsem i napsala do článku právě na základě mého povídání a mých vzpomínek z roku 2018. Chodila za všemi pamětníky obce, aby je vyzpovídala a tenkrát mi říkala, že někdy to stíhá jen tak tak, protože pamětníci samozřejmě vymírají. 
Dnes tenhle příspěvek berte jen jako moje zápisky. Kdo máte chuť se podívat na fotky ze sobotní akce, jsou zveřejněny u článku Cítovské hřiště patřilo slavnostnímu křtu, pohádkám i hudbě (kanalem.com).
A názvem příspěvku jsem nemyslela jen knihu dějin obce, ale i svůj článek z roku 2018. I já jsem napsala dějiny o vzniku knihu a pravděpodobně se nedozvím, proč během let je vše jinak.
Možná je někdy lepší nevědět všechno, může to zkazit celkový dojem.
Mějte klidný vstup do nového týdne. 








Cítovské hřiště patřilo slavnostnímu křtu, pohádkám i hudbě
Marta Dušková

Fotbalové hřiště v Cítově ožilo v sobotu 27. srpna akcí, které se zúčastnilo desítky lidí i přes občasný deštík, kdy bylo nutné vytáhnout deštník. Hlavním bodem programu byl slavnostní křest knihy o historii obce s názvem Cítov: dějiny obce.

Před samotným křtem knihy si děti i dospělí mohli užít celý blok známých pohádek a chůdaře s obříma rukama v podání člena souboru Chůdadlo.

Slavnostní křest uvedl starosta obce David Rameš a přivítal hosty, mezi nimiž byl i senátor Jiří Vosecký, ředitelka Regionálního muzea Mělník Jitka Králová a nechyběli autoři knihy historici Emil Voráček a David Hubený, kteří sestavili knihu spolu s kolektivem. Křtu se zúčastnil i starosta Jaromír Otáhal z partnerské obce Cítov na Moravě u Přerova. Před vlastním křtem vystoupil Sokolský pěvecký sbor s písní na aktuální téma věnované právě vzniku knihy.

Velkou zásluhu na vzniku knihy, na které trvaly práce téměř 11 let, má bezesporu místostarostka Marie Kulhánková Havelková, dřívější starostka obce. Má velký podíl na sbírání vzpomínek pamětníků obce, vyhledávání historických fotek, sestavování obsahu knihy, a právě ona se prací na knize zabývala 11 let. Ve svém vstupu na sobotním pódiu sdělila, že je moc ráda, že kniha začne žít svým vlastním životem.

Součástí křtu byla i beseda s autory knihy, byl zahájen prodej publikace spolu s autogramiádou. Od pondělí 29. srpna bude možné velmi obsáhlou knihu o historii obce se spoustou fotografií zakoupit na OÚ Cítov za cenu 600 Kč.

Navečer si návštěvníci mohli užít country produkci či večerní zábavu s kapelou Relax a zakončit tak sobotu plnou zážitků.

5 komentářů:

  1. Moc hezky zorganizovaný křest knihy a jistě ji bude chtít mít mnoho patriotů obce i okolí ve své knihovně, tak jako já mám knihy o Telči, Rumburku a Šluknovském výběžku.Preji všem autorů, i čtenářům, ať se líbí a najdou v ní vzpomínky i poučení. Krásné dny vám všem přeji.

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkný křest knihy, která je určitě moc zajímavá a čtivá.
    Hezký den, Marti !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Líbí se mi, když se i v menších obcích dělají takovéto akce a vyjde knížka, aby se na dějiny nezapomínalo. Obec, u které máme chalupu, takhle vydala před pár lety kalendář se starými fotkami sesbíranými od pamětníků, taky hlavně zásluhou místostarostky (která ani není půdovně místní - do obce se provdala).
    Škoda, že na křest nebylo o něco lepší počasí.

    OdpovědětVymazat
  4. Hezké pokřtění vydané knihy. Určitě udělá radost všem majitelům. Cítov bude mít pro mladé i pamětníky pěkné čtení o historii obce. Marie

    OdpovědětVymazat
  5. Nemám slov, mohu jej a jen chválit! Super!
    Marti, měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.