sobota 27. srpna 2022

sofistikovanější

Dnes budu spíše než psát sdílet případy, které ukazují, že se podvody stávají sofistikovanější a přes opakovaná policejní upozornění se nedaří snížit počet podvedených. Myslím si, že tady mezi námi se dokážeme ubránit a hodně přemýšlíme, ale je možná dobré vědět, co se děje. Lépe si všimneme, když se to bude dít v našem okolí. 
Nebudu se tady vyjadřovat k ženám, které naletí podvodným lékařům bez hranic a pošlou jim na účet půl milionu, nechci kritizovat, ale tohle mi přece jen přijde hodně hloupé. 
Četla jsem i případ, že policie ženu upozornila, a přesto peníze odeslala. 
Komu není rady...
A teď to sdílení s upozorněním. Jen jsem vybrala jeden nový případ a jeden podvod, na který se lidé nachytávají pořád v posledních měsících. K podvodům jsem články nepsala, jen sdílela na facebook magazínu a poslala dál do světa, i když jsem v tomto trochu skeptická. 
Ale nedělat vůbec nic než aspoň trochu osvěty mi přijde horší.
Další forma podvodného jednání je tu!🙄
Shodná oznámení plní podatelny Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování, zaměstnává kolegy z kriminálek na krajích a okresech včetně kolegů v uniformách na obvodních odděleních.
Předmětné předvolání nabádá k zaslání vyjádření na e-mailové účty zneužívající domény 👉 @studio.unibo.it nebo gmail.com. 😱‼ Vystupují pod jmény gendarmerinationgouv, policebrigadesd....které však jistě nejsou jediné a konečné.
👉 Následná emailová komunikace, ke které nabádá uvedené předvolání, by mohla být využita k phishingovému podvodnému jednání, neboť by mohly být zneužity registrační údaje emailového účtu adresáta.
👉 Policie České republiky tímto způsobem v žádném případě nepředvolává občany a nepožaduje po nich zasílání jakýchkoliv registračních údajů cestou emailové korespondence.
👉 Na e-maily nereagujte, neodpovídejte a rozhodně nikomu žádné svoje údaje neposílejte !



POZOR!!
Stále dokola přijímáme oznámení leckdy s vysokými škodami.
🙏 Děkujeme za sdílení.🙏
Opakování je matka moudrosti, tedy:
👉 Kupující zboží kupuje, ten za něj platí prodávajícímu. Není důvod, aby prodávající zadával do zaslaného formuláře jakékoliv své osobní údaje a umožnil kupujícímu přístup na svůj účet.
👉Podívejte se na reálný inzertní podvod! Pachatel se po získání údajů přihlásí do vašeho účtu a v řádu jednotek minut Vás připraví o veškeré úspory nebo si na Vás vezme předem schválený úvěr. Přestože jste byli na začátku procesu prodávající, nakonec draze zaplatíte VY.
👉 POZOR na následnou komunikaci a co komu sdělujete.


K tomu druhému případu jsem četla hodně komentářů lidí, kteří naletěli. Tak dnes jen trochu osvěty. Případů podvodů je samozřejmě mnohem víc, ale upozornila jsem jen na ty nejrozšířenější. 
Mějte pohodový den.

4 komentáře:

  1. Opatrnosti není nikdy dost. Jen vždycky zírám...
    Marti, užij si den. Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Jak píše Helenka. Opatrnosti není nikdy dost.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Podvodníci byli, jsou a budou. Sociální sítě jim bohužel otevřely další možnosti. Takže se fakt vyplatí prvně přemýšlet a pak reagovat ...
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  4. Nikdy neraguji na neznámé emailové adresy. Ostatně to mám ošetřené tak, že emaily z neznámé adresy jsou rovnou do spamu. Nejvíc takových emailů mi chodilo na doménu ...@seznam.cz, kterou jsem raději zrušila. Na ..@ gmail.com, mi zatím nic takového naštěstí, nechodí. Opatrnost však je vždy nutná.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.