neděle 21. srpna 2022

někdy chci jen vědět proč

V pátek jsme seděli venku u kávy s naší rodinnou kamarádkou a povídali si o různých tématech. Kamarádku miluje naprosto bez výhrad naše Sára a pokaždé ji vítá s radostí a tentokrát to nebylo jinak, takže když říkám rodinná kamarádka, myslím to do slova. Propírali jsme různá témata, taková očekávatelná jako válka, plyn, kde sehnat dřevo na zimu, protože běžná každoroční zásoba stačit nebude atd... 
Ani nevím, proč jsme začali hovořit o tématu platebních karet. 
Máme s mužem zkušenost z poslední doby, kdy jsou obchodníci velmi neochotní při platbě kartou, je jich víc, než je běžné a stěžují si i na výši poplatků za používání terminálu. Upřednostňují hotovost a někde i za to platí odměny zákazníkům. S tímto oznámením se setkal můj muž na dveřích jedné benzínky a na jiné byl dokonce svědkem odměny zákazníkovi, který platil hotově.
Jistě je to záležitost, která se mě až tak netýká, ale já někdy chci jen vědět proč. A tak jsem se začala tímto problémem zabývat jen se zájmu a napsala jsem včera článek, kde se touto problematikou zabývám. Náhodou jsem zjistila informace, o kterých jsem nevěděla a možná jsou novinkou i pro některé obchodníky. Zabývala jsem se touhle problematikou včera a článek teprve vyjde. Trochu jiný přístup k reportážím než jindy, trochu reportáž na ruby. Obvykle narazím na nějakou informaci a tu pak zpracovávám, tentokrát to bylo obráceně. Začala jsem pátrat sama, ale odpověď na otázku proč, jsem vlastně vůbec nenašla. V článku je i moje osobní vyjádření k dané problematice, takže na úvod to tady stačí.
Mějte pohodovou neděli a koho téma nezajímá, tak dál už nečtěte.


Projekt Česko platí kartou aneb jak získat platební terminál zdarma
Marta Dušková

Projekt Ministerstva průmyslu a obchodu Česko platí kartou byl prodloužen do 31. března 2025. 
V rámci tohoto projektu mohou obchodníci získat platební terminál až na rok zdarma a bez poplatků.

K 1. srpnu 2022 bylo v rámci projektu poskytnuto již 23 606 platebních terminálů a 1 875 platebních bran. Podrobné informace k prodloužení projektu je zveřejněno v tiskové zprávě Ministerstva průmyslu a obchodu Česko platí kartou pokračuje. Obchodníci mohou stále žádat o platební terminály zdarma | MPO.

Při placení je pro zákazníky důležitá možnost volby, většina považuje za pohodlnější a v některých případech i levnější platit kartou, protože v některých bankomatech se platí za výběr hotovosti. Projekt Česko platí kartou je podrobně rozpracován se všemi informacemi na webu Česko platí kartou (ceskoplatikartou.cz). Zájemci zde najdou i odpověď na základní otázku, proč se vyplatí mít platební terminál.

Jedním z důvodů je například:
1) Obchodníci, kteří přijímají karty vydělávají v průměru o 12-18 % víc, než pokud přijímají jen hotovost.
2) Obchodník, který umožňuje bezhotovostní způsob platby, získává konkurenční výhodu.
3) Při platbě kartou se nelze přepočítat a obchodník se zároveň vyhne riziku přijmout falešné peníze.

Na webu www.ceskoplatikartou.cz jsou informace o tom, kdo si může o platební terminál zdarma požádat, jak požádat o terminál či platební bránu zdarma, seznam poskytovatelů.
Projekt funguje už od roku 2020 a v minulosti byl už několikrát prodloužen.

Slovo redaktorky
Přestože je Česká republika jedním ze světových lídrů v používání bezkontaktních karet, setkávám se v poslední době u obchodníků s nevolí při placení kartou a stížnostmi na vysoké poplatky. Začala jsem se tedy tímto problémem trochu zabývat. Já totiž platím kartou všude i v kavárně, kde to lze. Poplatky za používání terminálu jsou zveřejněny u každého poskytovatele, ale tím se zabývat nechci, nejsem odborník, jen pro ilustraci: Komerční banka za pronájem terminálu 290 Kč měsíčně a 0,95 % sazba pro nejběžnější karty. Jen podle svého selského rozumu a také na základě mé několikaleté bankovní zkušenosti mi prostě vychází, že příjem hotovosti je složitější, rizikovější, je nutné dodržovat spoustu bezpečnostních nařízení, zajistit převoz peněz, zajistit bezpečnost lidí, kteří je převážejí a jistě by se našlo spoustu dalších důvodů, proč podle mě musí zkrátka příjem hotovosti vyjít dráž než příjem platebních karet. Ale z posledních dnů mám zkušenost u benzínové pumpy, že obchodník dává odměnu, pokud platíte hotově.

11 komentářů:

  1. Marti, taky jsem o tom slyšela. Platím telefonem, ve městě to není problém. Je pravda, že když jedeme na určitá místa, sháníme se po hotovosti, protože bude potřeba.
    Měj hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, také platím kartou téměř všude. Ještě jsem se s neochotou při platbě nesetkala. Dcera měla špatnou zkušenost na jihu Čech. U nás krásně prší. Snad i u Vás. Marie

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Marti, platím bezhotovostně, pokud to jde. Peníze u sebe taky vždycky nějaké mám. S tím co píšeš jsem se nikde nesetkala. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Taky platím většinou kartou, ovšem nějakou hotovost v pěněžence mám. Ne všude se platit kartou dá.
    Hezkou neděli !,
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  5. Marti u nás v MS kraji se kartou platí bez problémů a fakt všude i v lékárně, kde platíš třeba 100 Kč za léky. Nemilou zkušenost jsem měla před týden ve Slavonicích. Byli jsme tam navečer a rozhodli jsme se, že povečeříme. Když už podávali jídla, tak platba jen v hotovosti a tolik peněz na hotovosti jsme už neměli, protože nás bylo více. Poslední drobné jsme dali u zmrzlinářky, která byla velmi příjemná paní. A tak jsme si dali jen kafíčko a zákusek v cukrárně, kde šlo platit kartou. Přemýšlím, že asi ministerstvo financí nepotřebuje kontrolovat tržby zákazníků a DPH naplňovat rozpočet. Jsem si totiž na 100 % jistá, že hospody a restaurace ve Slavonicích nepřiznávaly všechny tržby. Byť se mi Slavonice hodně líbí, tak jsem byla takovým to přístupem restaurací a hospod dost zklamaná. A teď si představ, co cizinec, který tam přijede? No, dobrá reputace ČR republiky to určitě není. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemyslím si úplně že by platby zatajovali, i když v dnešní době nejistot bych za to samozřejmě ruku do ohně nedala, spíš vidím problém někde jinde. A to jsou dýška. Ono mzdy v restauracích jsou dost bídné a co si budeme povídat, není to zrovna práce snů (znám z vlastní zkušenosti) a dýška od zákazníků jsou velmi vítanou finanční injekcí. Když se platí kartou, většinou host už dýško nedá. A majitelé restaurací se zrovna s nějakou odměnou personálu nepřetrhnou. Takže hospodští prostě dají raději přednost tomu že se u nich platí hotově.....

      Vymazat
    2. Vendy, nejhorší je, že v jedné restauraci platícímu zákaznikovi nedali ani účet (ani papírový, ani z tiskárny), jen servírka řekla, kolik chce peněz. A to mne naštvalo. Takhle přece podnikání nemá být. A fakt si nemyslím, že všechny hospody a restaurace to mají takto nastaveno po republice. Přece i majitel hospody potřebuje vědět, co páchá jeho personál. A pokud ne, tak se na tom podílí s nimi. Zdraví Iwka

      Vymazat
  6. Občas, jako dneska, platím hotově, ale jen proto, že vím že už mám na kartě málo peněz. Jinak platím všude kartou a větší hotovost sebou nemám. Ale také jsem se už párkrát setkala s tím, že bylo napsané že platby jen hotově a nebo když tošlo k placení bylo mi řečeno že jen hotově. Takže od takového obchodu odcházím. Jinak tady na vsi už se dá platit kartou jak ve Večerce tak i v Konzumu, i když tam nechodím, to je takový obchod trochu pro ostudu a ještě ho obec dotuje.

    OdpovědětVymazat
  7. Platím kartou všude včetně autobusu. Ale jak již bylo zmíněno výše, v jižních Čechách na dovolené problém, museli jsme vybrat hotovost.
    Krásnou neděli 🍀

    OdpovědětVymazat
  8. Marti, zvolila jsi zajímavé téma. Pokud to jde, tak platím telefonem, ale pro jistotu hotovost nosím, protože už se mi stalo, že v prodejně nešel terminál. Pokud platíme v restauraci kartou nebo telefonem, tak dýško dáme obsluze hotově k účtence. Ještě se nám zatím nestalo, že by bezhotovostní platbu odmítli i když vím, že některé banky si od obchodníků za připsání položek za platby kartou na jejich účet, účtují poplatky. Z toho důvodu někteří obchodníci chtějí raději hotovost, aby pak neměli zbytečně moc položek na svých účtech. Měj se moc pěkně.

    OdpovědětVymazat
  9. Marti, já k tématu přidám, co mi říkala kadeřnice - když mělo kadeřnictví zavřeno kvůli covidu, tak po nich stále chtěl provozovatel terminálu poplatky za pronájem a odmítl pronájem na dobu covidových opatření pozastavit - nabídka prý byla jen: buď dál platit nebo pronájem zrušit. Takže zrušili a zatím neobnovili.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.