pátek 5. srpna 2022

barokní pivovar po rekonstrukci


Před časem jsem tady psala o další rekonstrukci v bývalém klášteře v Mělníku, vlastně jsem tady o Domovu pro seniory Senlife psala už mnohokrát. V květnu jsem si povídala s ředitelem o další rekonstrukci v prostorách bývalého kláštera a můžete si to připomenout tady v článku na blogu, kde uvidíte i moje fotografie z probíhajících prací. Níže na fotografiích uvidíte, jaká změna se udála během dvou měsíců. Ostatně samotná budova kláštera prošla rekonstrukcí a vyloupla se z chátrající památky na něco krásného během jednoho roku.
Minulý pátek jsem byla pozvána za zahradní slavnost ke slavnostnímu otevření, ale nakonec jsem se na poslední chvíli nemohla zúčastnit ke své velké lítosti. Omluvila jsem se a byla do kláštera pozvána na někdy jindy, nicméně článek jsem napsala, protože o tomto smysluplném projektu píšu od té doby, co vznikal.
Tak dnes další zpráva o rekonstrukci krásného místa k životu. Úvodní fotografie je moje a fotografie z pátku z archivu Senlife.
Mějte pohodový den.





V bývalém augustiniánském klášteře byl slavnostně otevřen bytový dům pro seniory
Marta Dušková

Areál Domova pro seniory Senlife se rozšířil o další část v bývalém barokním klášteře v Mělníku. V pátek 29. července byla slavnostně otevřena budova bývalého barokního pivovaru v prostorách augustiniánského kláštera ze 13. století v Mělníku na Pšovce.

Nově zrekonstruovaný barokní pivovar bude sloužit jako byty pro seniory s možností využití terénní péče.

„Když se rekonstruoval klášter, tuhle budovu jsme nějak neřešili. Měli jsme ji v plánu jako následující etapu rekonstrukce. Vloni jsme otvírali v září hlavní budovu domova a už jsme začali s rekonstrukcí pivovaru. Rekonstrukce se dá říct, že je zase velmi rychlá a 12. července bude budova připravena k nastěhování pro klienty. Je to další rozšíření stávajícího provozu. Standard tam bude trochu jiný, protože celá budova je koncipována ne jako pokoje, ale byty buď 2kk anebo garsoniéry. Je tam velká příležitost pro bydlení párů. Bude tam plně vybavená kuchyň s myčkou a mikrovlnkou, takže klienti tam budou moci žít ještě víc domácky, a přitom budou mít zajištěn veškerý komfort a péči“ vysvětlil Lukáš Drásta, ředitel domova v dubnovém článku na Kanálu eM. „Vedlejší stavba byla původně pivovar, kde augustiniáni vařili pivo, to byla zřejmě největší část jejich obživy. Dokonce v archivu jsme našli i záznam, kdy město zakázalo v klášteře pivo vařit, protože bylo lepší než pivo města. Později pivovar pravděpodobně sloužil jako hospodářská budova a na začátku 20. století se ještě v nějaké malé míře zde pivo vařilo. Poté tady bylo učiliště, v pivovaru byly dílny. Takže budova byla vevnitř hodně poničená a museli jsme dělat i nové krovy. Budova tedy doteď chátrala“.

Celý článek je možné si připomenout zde Augustiniánský klášter v Mělníku získal ocenění v soutěži Památka roku 2021 (kanalem.com).

Barokní stavba augustiniánského kláštera ze 13. století v Mělníku na Pšovce prošla rekonstrukcí a ze zchátralé památky se proměnila v moderní bydlení pro seniory a krásné místo pro život v téměř rekordním čase. Za tento velmi záslužný čin převzali letos zástupci společnosti Senlife Lukáš Drásta a Tomáš Eckchlager prestižní ocenění v soutěži Památka roku 2021 a v loňském roce získala skupina Senlife prestižní ocenění v kategorii Zvláštní cena poroty architektonické soutěže Best of Realty – Nejlepší z realit v rámci 23. ročníku.

Fotografie nového bytového domu je možné si prohlédnout na webových stránkách Slavnostní otevření bytového domu pro seniory v původním barokním pivovaru | Senlife – domov pro seniory.

Zdroj použitých fotografiích archiv Senlife

6 komentářů:

  1. Tak to je parádní rekonstrukce :)

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  2. Určitě si tato rekonstrukce ocenění zaslouží !!!!
    Klidné páteční odpoledne !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Hezky se jim celý objekt vyloupl. Je skvělé, že ze zchátralého objektu nakonec vzniklo něco hezkého i potřebného.
    Měj se fajn

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, tam se dávno chci podívat. Mám dojem, že to tam bylo také vyplavené při povodni?Moje neteř bydlí v Labské v Mlazicích a ti měli vodu až v 1.patře.Taková rekonstrukce něco stojí, jak peněz, tak úsilí. Díky za článek. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, tedy je to opravdu krásně opravené a využití jasné, což je prima. Takových míst bude stále málo. Byl to výborný nápad to takto dát dohromady a využít. Hezký článek. Přeji Ti krásný víkend.

    OdpovědětVymazat
  6. Nádhera, Marti! Kouzelné místo, bohužel je takový počin dost vyjímečný.
    Měj příjemný den. Prší!!! Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.