neděle 1. května 2022

klášter aneb stavění snu


V minulém týdnu jsem byla na prohlídce v klášteře, o kterém jsem tady už mnohokrát psala. Zachráněná chátrající památka v Mělníku není jediná, kterou společnost odkoupila a zachránila. 
Při velmi příjemném povídání jsem se dozvěděla, že odkoupili před dvěma týdny již čtvrtou nemovitost zámek Tmaň, který bude opět zrekonstruován na domov seniorů. Rekonstrukce jsou rychlé, do jednoho roku otvírají, ale hlavně tam vůbec necítíte komerčnost či honbu za penězi, i když ty jsou samozřejmě potřeba, ale vše se vytváří s myšlenkou, aby se v objektu žilo dobře seniorům. 
Ostatně přečtěte si článek, který přikládám a který vyšel už včera. 
A povídala jsem si s ředitelem domova a zároveň spolumajitelem společnosti Senlife.
Já jsem tentokrát fotila stavbu, tedy další rekonstrukci, nakonec zrenovovaný klášter už na blogu byl.
Mějte pohodovou neděli. Zítra se můžete na blogu kouknout na reportáž ze soboty z nového farmářského centra ve Vraňanech, které rozšířilo Jahodárnu Vraňany.






Augustiniánský klášter v Mělníku získal ocenění v soutěži Památka roku 2021
Marta Dušková

Barokní stavba augustiniánského kláštera ze 13. století v Mělníku na Pšovce prošla rekonstrukcí a ze zchátralé památky se proměnila v moderní bydlení pro seniory a krásné místo pro život v téměř rekordním čase. Za tento velmi záslužný počin získala v loňském roce skupina Senlife prestižní ocenění v kategorii Zvláštní cena poroty architektonické soutěže Best of Realty – Nejlepší z realit v rámci 23. ročníku.

Před pár dny převzali zástupci společnosti Senlife Lukáš Drásta a Tomáš Eckchlager další prestižní ocenění v soutěži Památka roku 2021. Tato cena se uděluje za nejlepší projekt a realizaci obnovy movitých a nemovitých věcí, které mají významné památkové, architektonické nebo urbanistické hodnoty. Klášter augustiniánů v Mělníku na Pšovce se umístil v celorepublikové soutěži na 2. místě. V předcházejícím krajském kole klášter získal na 1. místo ve Středočeském kraji.

V současné době probíhá v Senlife – domovu seniorů další nezbytná rekonstrukce. „Vedlejší stavba byla původně pivovar, kde augustiniáni vařili pivo, to byla zřejmě největší část jejich obživy. Dokonce v archivu jsme našli i záznam, kdy město zakázalo v klášteře pivo vařit, protože bylo lepší než pivo města. Později pivovar pravděpodobně sloužil jako hospodářská budova a na začátku 20. století se ještě v nějaké malé míře zde pivo vařilo. Poté tady bylo učiliště, v pivovaru byly dílny. Takže budova byla vevnitř hodně poničená a museli jsme dělat i nové krovy. Budova tedy doteď chátrala“, vysvětluje ředitel domova Lukáš Drásta.

„Když se rekonstruoval klášter, tuhle budovu jsme nějak neřešili. Měli jsme ji v plánu jako následující etapu rekonstrukce. Vloni jsme otvírali v září hlavní budovu domova a už jsme začali s rekonstrukcí pivovaru. Rekonstrukce se dá říct, že je zase velmi rychlá a 12. července bude budova připravena k nastěhování pro klienty. Je to další rozšíření stávajícího provozu. Standard tam bude trochu jiný, protože celá budova je koncipována ne jako pokoje, ale byty buď 2kk anebo garsoniéry. Je tam velká příležitost pro bydlení párů. Bude tam plně vybavená kuchyň s myčkou a mikrovlnkou, takže klienti tam budou moci žít ještě víc domácky, a přitom budou mít zajištěn veškerý komfort a péči“ dodává Lukáš Drásta.

Klášter augustiniánů nenabízí jen běžný domov pro seniory, ale je to krásné místo k životu, které nabízí kromě komfortu bydlení i spoustu aktivit a v neposlední řadě i výstavu výtvarných děl v historických prostorách.

Právě v posledních dnech přibyly nové přírůstky do zookoutku. Dvě kůzlátka od holandských koziček zpestřily koutek a přibyly ke dvěma dalším kozám z loňska, nové jsou i slepičky hedvábničky, které se nechají ochočit, nechybí morčátko a v následujících dnech přibude králíkárna s králíčky, kteří jsou běžně používány k terapii. Slečna, která se v domově právě terapii s králíčky zabývá, domovu několik králíků věnuje. Přes den jsou všechna zvířata ve výběhu a na noc jsou zavírána do svých ubikací. Klienti mají tedy k nim kdykoliv přístup a mohou je i krmit.

Systém aktivizací je obsáhlý, jak upřesňuje Lukáš Drásta. A jsou tři zaměstnanci, kteří se přímo o aktivizaci starají, ať už je to cvičení, vyrábění různých výrobků apod. a den mají senioři hodně naplněný. Je důležité mít den naplněný a plánovat, nejen tak přežívat a tohle všechno domov seniorů naplňuje.

Úvodní foto archiv soutěže Památka roku
Fotografie rekonstrukce pivovaru v galerii archiv Marta Dušková

Zveřejněné články k tématu











5 komentářů:

  1. Už teď je vidět, jak krásný prostor to je.
    Marti, děkuji za nakouknutí a přeji krásnou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Je moc dobře , že se takovéto akce dějí. Bude to určitě příjemné místo pro seniory.
    Hezkou neděli !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Znám taky jednoho majitele prosperující firmy, který takhle zachraňuje památky. Nejdříve koupil zámek v Potštejně, za pomoci zaměstnanců firmy ho dali celý do pořádku, vybourali co tam zbylo z dob komunistů, sálům dali původní podobu, obnovili i zámecký park.... a nyní je zas zámek přístupný veřejnosti a vydělává si na svůj provoz. Když bylo hotovo, zakoupil u Prahy další zámek odsouzený k zániku a dal ho do pořádku. Částečně opět zprovoznil pro veřejnost a část slouží jako sídlo firmy.

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, viděla jsem o tomto projektu i reporáž v televizi. Rozhodně je super, že dříve opuštěné památky slouží nějakému účelu. Škoda, že není něco takového v Praze, líbilo by se mi tohlem bydlení pro mámu. Ale Mělník je daleko - chci ji mít po ruce, abychom se mohly vídat co nejčastěji.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, je úžasné, že se takové budovy nebourají, ale opravují a znovu využívají. Vždyť stavět na "zelené louce" je zabírání zemědělské půdy a při tom v mnoha městech plno domů chátrá a mohly by se buď zbourat, pokud není lepší řešení a na jejich místě domy postavit nové nebo, což je lepší řešení, je opravit a využívat dál pro bydlení, kulturní centra, domovy seniorů, galerie...Máte tam úžasnou partu lidí, kteří vědí, že je potřeba budovy zachránit a využívat dál. Smekám před těmito lidmi. Přeji Ti krásné májové dny.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.