pátek 6. května 2022

Baraba aneb místo za humny podruhé


A opět to nebyla plánovaná zastávka, ale náhodou stejně jako minule při příjezdu domů z Mělníku. Tentokrát zastávka naprosto prozaická a já s ní nepočítala, ale můj muž nemohl vydržet až domů...
Tak zase pár ukradených snímků ze špatného břehu, který je hodně zarostlý, ale fotky jsou možná o to hezčí.






A tady jsem si včera kapku hrála s fotkou v programu na úpravu fotek, můj mozek si potřeboval na chvíli odpočinout a hrát si.
Mějte pohodový den.

P.S. Jsme vlastně obklopeni zatopenými pískovnami z obou stran. Baraba směr na Mělník a z druhé strany pískovny směr Roudnice, tam jsem taky kdysi fotila, ale fotky jsem teď nehledala. Tam se chodí náš syn i koupat. Je tam čistá voda. 
Trochu info o lomu Baraba - přírodně zatopená pískovna z netu:
Přírodní koupání na zatopených pískovnách bez zázemí. Lomy se nacházejí u obce Vliněves, cca 5 km od Cítova. U vody, jejíž hloubka se pohybuje okolo 2 až 8 metrů je travnato-písčitá pláž. Pískovnu s oblibou využívají rybáři i potápěči. Ve vodě se obvykle koupou jak lidé, tak psi. Kvalita vody se zde nesleduje a koupání zde je tudíž na vlastní nebezpečí, voda zde však bývá čistá.
Rybáři mohou na pískovnách Vlíněves a Vlíněves I chytat na přívlač. Míra kapra je zde stanovena na 40 cm, štiky na 60 cm. Chytání z ostrůvků je zakázáno. Podél celého revíru je zakázáno stanování, kempování, táboření, bivakování a rozdělávání ohňů.




5 komentářů:

  1. Marti, zajímavá krajina zatopených pískoven. S obrázky si hezky hraješ. M.

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, já už tento tvůj příspěvek četla ráno na FB. Nejvíc mi vrtal v hlavě název Baraba. U nás se tak říkalo domečkům, ve kterých původně bydleli dělníci, kteří stavěli železnici.

    Tak jsem trochu pátrala na google a našla jsem toto: Do češtiny se slovo dostalo z italského baraba (ničema, otrhanec),[1] protože dělníci stavějící železniční tunely pocházeli často z Itálie a patřili do nejnižších sociálních vrstev.[2] Do italštiny se dostalo podle Barabáše[1] (italsky Barabbas), což byl biblický zločinec, kterého
    propustil na přání lidu Pilát Pontský z vězení namísto Ježíše Krista.[

    Je zajímavé, že u vás tento název dostalo jezero. Možná by stálo za to zjistit, kde se u vás ten název vzal.
    Jinak, líbí se mi, jak sis hrála s úpravou fotek. To mě taky baví.
    Měj hezký májový víkend.
    V.

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, fotky přes větve se mi líbí, vypadají zajímavě.
    Hezký víkend

    OdpovědětVymazat
  4. Svěží, jarně zelené místo! Nedávno jsem byli taky u jednoho zatopeného pískového lomu, tam to vypadá trochu jinak.
    Marti, přeji hezkou sobotu. Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Vidíš, já mám fotky přes větve ráda, "mají hloubku". Na pískovny bychom mohli vyrazit s vnoučaty v létě. Díky za tip.J.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.