pondělí 9. května 2022

o čem se hovoří šeptem...


Přiznávám, že přestože v regionu žijeme už 9 let, tohle komunitní centrum jsem neznala a ani v podstatě o něm neslyšela. Někdy se dostanete k zajímavým věcem naprosto náhodou a jste za to rádi. A takhle to bylo i v tomto případě. Byla jsem v útulku kvůli článku a přišla tam paní venčit pejska a já zrovna fotila venku. Zjistila, že jsem novinářka a požádala mě, zda bych nenapsala o jejich komunitním centru. 
Dala jsem jí vizitku, ať se mi ozve. Poslala mi nějaké informace emailem, ale takhle já nepracuju. Musím se se vším, obzvlášť když o tom vůbec nic nevím, seznámit osobně. Tak jsem se setkala přímo v komunitním centru s paní vedoucí, a protože tohle téma přesahuje náš region, dávám článek i sem. V současné době se zvýšil počet duševních onemocnění v důsledku covidu, takže téma je to velmi aktuální, bohužel a stát se to může každému z nás anebo někomu z našeho okolí. O tématu se pořád většinou hovoří jen šeptem, ale i duševní onemocnění patří do našeho života a jak píšu v článku Jak se žije v komunitním centru Mělník (kanalem.com), téměř čtvrtina lidí se s nějakou formou duševního onemocnění setká a spoustu lidí někdy pocítí její náznaky. Více fotografií najdete na odkaze.
Mějte pohodový a klidný vstup do nového týdne.



Jak se žije v komunitním centru Mělník
Marta Dušková

Nějakou formu duševního onemocnění zažije čtvrtina lidí a spoustu pocítí její náznaky, přesto se o něm hovoří spíše šeptem a pořád má určité stigma nepatřičnosti.

Alfred Adler, lékař, psycholog, psychiatr, psychoterapeut: „Normální jsou jen ti lidé, které neznáme příliš dobře“.

Centrum Mělník – Komunitní tým Mělník sídlí v ústraní v Kamenické ulici v Mělníku. Je součástí neziskové organizace Fokus Praha pečující o duševní zdraví a nabízející sociálně zdravotní služby pro lidi s duševním onemocněním.

Komunitní tým Mělník spolupracuje s lidmi se zkušeností s dlouhodobým duševním onemocněním a pomáhá při návratu klientů do běžného života. Cesta k jejich zotavení je hlavním cílem.

Lucie Pešáková, vedoucí Komunitního týmu Mělník o hlavních činnostech centra: „Naší hlavní činností je sociální rehabilitace. Důležitá je pomoc při hledání práce, při hledání bydlení. Další oblast je pomoc při finančním hospodaření, s problémy s exekucemi, dluhovou situaci, jak na splátkový kalendář. Při nedostatku financí pomáháme vyjednat na úřadě příspěvky na péči, živobytí, dávky hmotné nouze, jak žádat o invalidní důchod. V oblasti zdraví řešíme náhled na onemocnění, získávání informací a v rámci krizového plánování řešíme, jak předejít zhoršení situace a co dělat, když k tomu dojde. Snažíme se zapojit i rodinu. Další je oblast vztahů rodina, přátelé, navázání vztahů v sociální síti nejbližší i vzdálené, kdo mi může pomoct a jak, oblast bezpečí, kde se cítím dobře. Bydlení není jen o tom někde bydlet, ale i zvládnout úklid, uvařit, vyprat, zajištění péče o sebe i domácnost“.

Centrum nabízí ambulantní i terénní služby. Ambulantní služby zahrnují centrum každodenních činností, dílničku s aktivitami, program denních aktivit, klienti mohou kdykoliv přijít a trávit v centru volný čas, popovídat si s ostatními, něco tvořit, kreslit nebo si jen přijít zahrát hru či karty, popovídat si při kávě, či jen tak pobýt ve společnosti. Centrum pořádá mimo jiné vycházky do muzea či knihovny a cílem je zapojit klienty do běžných činností, aby zjistili, že mohou do muzea jít i bez doprovodu. Přímo v centru probíhají schůzky s klientem od počátečního seznámení a mapování situace až po zapojení se do dalších aktivit.
Terénní služba zahrnuje návštěvy klientů v jejich přirozeném prostředí, jezdí se za nimi domů nebo jsou schůzky třeba v cukrárně. Centrum má k dispozici chráněné bydlení, což jsou čtyři byty na Mělníku a jeden byt v Kralupech celkem pro devět klientů, kam dochází pracovníci minimálně jedenkrát týdně.

Komunitní tým Mělník se stará okolo stovky klientů. Někdo jen potřebuje poradit, někdo setrvává ve službách déle a s některými klienty tým spolupracuje léta. Prošli psychiatrickou nemocnicí, potom chráněným bydlením a dnes bydlí samostatně. A spolupráce a podpora probíhá dál, ale už to není v podmínkách chráněného bydlení.

S jakou diagnózou klienti přicházejí, odpovídá Lucie Pešáková: „Jedná se o okruh psychóz a schizofrenie je nejčastější, dále bipolární poruchy, poruchy osobnosti a hodně se vyskytují duální diagnózy, což je kombinace duševního onemocnění např. schizofrenie se závislostí. To je nejčastější, někdy to může být kombinace psychiatrického onemocnění s mentálním onemocněním, ale cílovou skupinou u nás mentálně postižení nejsou, na to už nejsme odborníci, takže když je tam kombinace s lehkým mentálním postižením, to zvládneme vykomunikovat. Je to práce pestrá“.

Není to pouze práce, je to poslání, které je nutné dělat s radostí, jehož jediným cílem je pomoci. 
Z prostor mělnického centra dýchá pohoda a klid a nechybí úsměv, který jistě v životě pomáhá každému.

6 komentářů:

  1. Přesně tak, taky si myslím že to musí dělat člověk se srdcem na pravém místě

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, to je zajímavý článek a dobře vím, čeho se týká. Sama jsem si něčím podobným prošla a mnoho lidí v okolí vůbec nechápalo, co to je a nechápe dodnes. Nejhorší je, když je člověku opravdu zle a a okolí si myslí, že je to simulant. Jen odborník na pravém místě pozná stav věci a dokáže podpořit, poradit, pomoci a těchto lidí si já nesmírně vážím a tak i Tobě děkuji za tento článek. Přeji Ti krásné májové dny v pohodě a ve zdraví.

    OdpovědětVymazat
  3. Naprosto souhlasím se závěrečnými větami Tvého článku.
    Měj klidný den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, díky za tento článek ! Moc dobře vím, o čem je řeč... Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, děkuji za zajímavý článek. Velká úcta, jak si sama napsala - není to práce, ale poslání.
    Přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, zajimavý článek. A těmto centrům, které pomáhají lidi zapojovat do běžného života fandím, jsou opravdu potřeba a peníze investované do jejich provozu se mnohokrát vrátí.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.