neděle 14. srpna 2022

Město pro každého

 
Včera vyšla reportáž, kterou jsem psala z originálního a zajímavého workshopu Město pro každého a seznámila jsem se přitom se zajímavou knihou, která mě hodně zaujala. Rozhodla jsem se o ní informovat, třeba vás zaujme jako dárek jako mě. 
Fotografie u článku nejsou moje, ale můžete se podívat na město Malé nahlédnutí do relaxačního parku u MKD aneb Město pro každého (kanalem.com), které při workshopu vytvořili. Focení jsem nestihla z důvodu jiné práce, ale s lektorkami jsem si o workshopu popovídala.
Fotky, které sem dávám, jsem stáhla z netu seznam obrázky. 
Kniha získala ocenění na světovém festivalu dětské knihy, ale o tom píšu v článku, který přikládám. 
Mějte pohodový den.




Malé nahlédnutí do relaxačního parku u MKD aneb Město pro každého
Marta Dušková

Léto je v plném proudu a rovněž i mělnické léto v rámci projektu Mekuc v létě nespí. Program je tak nabitý, že neustále je možnost v relaxačním parku u Masarykova kulturního domu Mělník něco zažít a prožít. Divadelní představení, hudební vystoupení či zajímavé a originální workshopy pro děti, ale i celé rodiny.

Originální výtvarný workshop pro celou rodinu s názvem Město pro každého pod vedením lektorek Natálie Chmelařové a Jany Volkové z mělnické knihovny se uskutečnil ve středu 10. srpna v rámci Týdne knihovny.

Účastníci si mohli vytvořit ideální město. Workshop byl inspirovaný knihou architekta Osamu Okamury se stejným názvem Město pro každého: Manuál urbanisty začátečníka, kterou napsal děkan Fakulty umění a architektury Technické univerzity Liberec. Kniha zvítězila na největším festivalu dětské knihy na světě v Bologni v kategorii New Horizons 2021.

„Vycházeli jsme z knihy Město pro každého, která nás velmi zaujala. Kniha získala i mezinárodní ocenění. Naším cílem bylo, aby se děti zamyslely a vytvořily město, ve kterém si myslí, že by se cítily dobře i třeba za deset let. Vyráběli jsme z papíru, naším materiálem byl karton. Karton, barvy, lepenky, fixy. Byl to kolektivní nápad uskutečnit tento workshop. Když jsme viděli tuhle knihu, tak nás hned napadlo, že tohle musíme zařadit do programu v relaxačním parku“, vysvětluje lektorka Jana Volková.

Model města bude od září vystaven v Městské knihovně Mělník. Až se děti vrátí do knihovny po prázdninách, uvidí něco nového, co by je třeba mohlo i inspirovat.

Zájemci se mohou těšit na další zajímavé aktivity, například v pondělí na další workshop Keramická dílna, v úterý je na programu workshop pro děti Sklářské umění.

Celý program mělnického léta je zveřejněn na webových stránkách Mělnického kulturního centra Program | Mekuc.

Foto u článku Natálie Chmelařová 

Na reportáž z workshopu Skleněné lampy je možné nahlédnout zde Jak se vyrábí skleněné lampy aneb léto plné kulturních zážitků a kreativních workshopů (kanalem.com).

4 komentáře:

  1. Fakt zajímavý workshop.
    Hezkou neděli!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, koukám, že nejen muzeum, ale i knihovna má originální nápady. Workshop byl určitě zajímavý.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  3. Marti to je také další zajímavá aktivita, kterou je možné navštívit. Mám tam mnoho zajímavého. Přeji Ti krásnou neděli.

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, to se mi moc líbí! Tu knihu jsem měla možnost alespoň, prolistovat a je skvělá i pro laiky.
    Měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.