úterý 16. srpna 2022

nedá se tomu říkat

zásoby na zimu. Tuhle éru už mám za sebou z doby, kdy byly děti malé a já nakládala a zavařovala vše, co mi přišlo pod ruku. A zásoby šly do počtu stovek, zejména nakládané okurky a i přesto se stávalo, že na Silvestra jsme museli okurky koupit. 
Už léta tuhle činnost neprovozuju. Jednak pro nás dva se to už nevyplatí, jednak nemám už ty zdroje jako tenkrát a druhak nemám ani čas a ani energii.
Přesto jsem nějaké zásoby teď udělala vzhledem ke stále rostoucím cenám. Využívám slev a v mrazáku máme vedle zásoby třešní i polotovar leča asi na tři obědy a mám v plánu udělat další, protože se to opět vyplatí, když narazím na dobrou cenu rajčat a paprik. A lečo máme rádi, respektive můj muž by nemusel jíst nic jiného.
To byl začátek.
Další nakládání vlastně vzniklo omylem. Koupila jsem s nákupem v Tescu omylem okurky nakládačky místo na salát. Moc jich nebylo, jen na jednu obrovskou sklenici, ale nechtěla jsem je nechat jen tak. Navíc nám zbyl v lednici ještě darovaný patizon a cuketa a už jsme neměli chuť na další smažený patizon, plněnou cuketu apod.
Takže jsem naložila okurky, sklenici patizonu i cukety. Zbyl mi nálev a už jsem dlouho nedělala nakládané žampiony, které máme rádi jako přílohu k masu. Nebyl to plán, ale koupila jsem před pár dny vaničku žampionů jen tak. Přidala jsem tedy do nálevu olivový olej a naložila i ty žampiony. 
Po dlouhé době trochu jiná práce, i když k chlubení to vzhledem k počtu není.
Dnes je to trochu jen takové pindání. Něco jako milý deníčku, taková byla moje neděle...
Mějte pohodový den a já jdu zase obdivovat ty fotky zásob na zimu u dcery a přátel.


7 komentářů:

  1. Taky v tomto směru to je u mne jinak, nežli dříve. Ale přeci jenom nějaký ten džem udělám, pár sklenic okurek naložím a i skleničky čalamády se v regálu najde.
    Měj se hezky!
    Hankja

    OdpovědětVymazat
  2. Taky dělám lečo a poměrně dost sklenic. Už pár let připravuji směs na topinky a dobře poslouží i k naložení masa. Letos se pokouším o kvašení zeleniny, ale to se mi zatím moc nedaří. Okurky mi nakládá maminka, ta je akční jak střela, tak zásobuje celou rodinu:-))). Čalámádu mám taky v plánu. Marmelády už léta kupuji. Ty dvě sklenice si ráda koupím.

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, já taky zamrazuji a zavařuji. Zpracuji úrodu ze zahrady, o které vím, že je bezpečná. Ušetřím si čas s pozdější přípravou a i nějakou kačku.
    Pěkné odpoledne. Jitka

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Marti, zdravím. Už vloni jsem si řekla, že zavařování omezím a budu se víc věnovat svým výtvarným aktivitám. A realita je taková, že to u nás vypadá jak ve Frutě... Pořád něco dostávám, na zahradě u táty je plno ovoce a zeleniny... Měj se hezky, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, já zavařuju většinou jen to, co naroste na chalupě nebo co dostanu. Málokdy narazím na tak výhodné ceny, že bych nakoupila a zavařovala. I když letos se mi povedlo trefit na hodně dobrou cenu jahod, tak jsem vzala košík a udělala džem. A většinou se snažím sehnat levnou červenou řepu, protože mám dobrý recept na nálev a máme ji rádi.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, každá i malá zásoba se hodí. Já také letos zavařuji úrodu ze zahrady. I když letos jsem už vysadila méně zeleniny. Od loňska ještě něco naloženého ve sklepě je. Hezké léto přeje Marie.

    OdpovědětVymazat
  7. Marti, určitě se ty skleničky hodí. Zavařuji, mrazím, suším, ale s rozumem. Už vím, kolik toho asi tak spotřebujeme.
    Měj hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.