pátek 19. srpna 2022

žít sklem...


V úterý jsem obdivovala sklářské umění. Malá ochutnávka i pro vás prostřednictvím fotografií. Informace jsou v přiloženém článku. Když se člověk jen kouká, zdá se to velmi jednoduché, ostatně jako spoustu jiné práce, ale jednoduché to rozhodně není. Není to řemeslo, je to umění.
Všechny fotografie jsou u článku zde.
Mějte pohodový den.









Sklářské umění aneb jak vytvořit skleněného pejska
Marta Dušková

Relaxační park u Masarykova kulturního domu v Mělníku patřil v úterý 16. srpna sklářskému umění. V rámci projektu Mekuc v létě nespí se uskutečnil workshop s názvem Sklářské umění.

Pod vedením zkušeného skláře Štěpána Liederhause se mohli účastníci seznámit s teorií foukání skla, prohlédnout si unikátní mobilní pec a později si i vyzkoušet práci se sklem.

Lektor předvedl správnou techniku foukání skla a během předvádění vysvětlil, jak s horkým sklem správně manipulovat a na co si dávat pozor. Poté si mohli zájemci vyzkoušet sklářské řemeslo, který není jen řemeslem. Je to umění. Vyráběli se skleničky i zvířátka. Dětem lektor pomáhal a společně vyrobili i krásného skleněného pejska.

Štěpán Liederhaus spolu se svým otcem vlastní v Praze svůj ateliér a jak sami říkají, žijí sklem. Pořádají workshopy a dokáží kohokoliv naučit pracovat se sklem. Zde byla vyrobena po šesti letech vývoje i unikátní sklářská pec.

Workshopy je možné absolvovat v Praze na Letné v Glass atelieru Z v Malířské ulici 10 na Praze 7 – Bubeneč nebo v mělnickém regionu v obci Želízy, kde je velkou výhodou, že sklárna sídlí v místí hospodě.

Pokud chcete vyzkoušet práci se sklem, bližší informace získáte na www.liederhaus.cz.





7 komentářů:

  1. Ahoj Marti, děkuji za zajímavý článek. :) Moc ráda pozoruji skláře při práci. A ještě raději sleduji proces zrození vinutých perel. :) Doufám, že už mi tenhle komentář půjde přidat. Poctivě čtu všechny Tvé články, na u některých blogů - a bohužel i u tvého, mi v poslední době nejdou přidávat ani anonymy. Teď to zkouším z PC, tak snad se to povede. :) Měj se pěkně, Sabča z Bláznivé mámy.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak na takovouto akci bych určitě šla. Ano je to kumšt !
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Zdravím Marti. Takouto ukázky jsou vždy zajímavé. Já jsem jednu navštívila v Novém Boru na náměstí, kde mi sklář ukazoval, jak se dělají ornamenty uvnitř skleněné bubliny. Bylo to velice zajímavé a poučné. Přeji Ti krásný a klidný víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oprava... takovéto...Páni, já už ani neumím psát. Jsem to ale nemehlo.

      Vymazat
  4. Budu se opakovat, ale Mělník fakt žije!
    Parádní akce!
    Marti, přeji hezkou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Obdivuju moc umění sklářů, jsou to borci! Marti, děkuju za reportáž, ahoj. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, zajímavá akce (a naživo to muselo být ještě zajímavější)
    Hezký den

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.