pátek 29. ledna 2021

obyčejná cedule aneb vše může být jinak


Zdání může klamat a často i klame. Tahle cedule mi přišla naprosto symbolická. 
Zdá se jako obyčejná cedule, kterou vídáme v ulicích Prahy. 
Nic zvláštního na ní na první pohled rozhodně není.
Víte, čím je zvláštní? Ona nevisí v Praze, ale u nás v Cítově.
Všimla jsem si ji před časem a musela jsem si ji vyfotit.
Proč se mi zdá symbolická?
Protože v této době jsou všichni raz dva se vším hotoví, kritizují jiné životy, kritizují bez znalosti jádra věci to, co vidí a hned si udělají názor. 
A tak jako to cedule na první pohled vypovídá úplně něco jiného, tváří se úplně jinak, než ve skutečnosti je, tak podobně to chodí i v jiných záležitostech. 
A tak je to se vším, co je kolem nás, s našimi životy. 
Soudit je tak lehké, ale proč soudit a kritizovat? 
Já nechodím v botách toho druhého, stejně jako on nechodí v mých botách.
Na první pohled nic nevíme a nic se nedozvíme. Zdání někdy hodně klame.
Stejně jako klame ta cedule.
Mějte pěkný den a aspoň dnes ať je vše, jak se vám zdá, že je.


9 komentářů:

  1. Před chvílí jsem utírala nádobí a moje myšlenky se toulaly Bůh ví kde. Tak jsem malou vidličku dala k vidličkám a malé lžičky jsem tam začala také dávat. U třetí jsem se zarazila a dala je tam, kam patří. Cítím, jak tato doba na mně působí. A přesně to mě napadlo, jak lidé rychle soudí aniž mají potřebné znalosti.
    Měj hezké páteční odpoledne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, díky za krásný příběh. To je přesně ono, co jsem myslela. Měj pěknou sobotu.

      Vymazat
  2. Marti, ta cedule ve mně vyvolává hodně nápadů, ale nechám si je pro sebe, stejně, jako když vidím v telce někdy ty velké křížky, sochy a jiné církevní věci v domácnostech, říkám si, jakou cestou se tam asi dostaly?
    A spousta věcí ve 40cátých letech změnila několikrát majitele ( když nechci napsat, že někdo někoho okradl a to vícekrát ).
    Raději ti popřeju hezké odpoledne.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, tahle asi kradená nebude, páč taková ulice v Praze samozřejmě není. Možná to byla ale reklamní cedule. Není určitě nová, a o tu ceduli vlastně vůbec nešlo. Měj pěknou sobotu.

      Vymazat
    2. Marti, to mi jen tak naskočilo, i když vím, že si lidi nechávají dělat cedule na přání.Včera jsem na tebe myslela, jak tady konečně trochu chumelilo.Co kočinda? asi nešla ani ven? Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Marto, cedule mě pobavila a já si zavzpomínala na dobu, kdy jsem bydlívala na Smíchově a ulicí Staropramenná jsem si občas zkracovala cestu z a do práce. Ulice Staropramen na Smíchově není.
    Cedule se dají běžně objednat, v Břevnovském klášteře visí cedule Siostrzonkova s číslem 50, kterou místnímu arciopatovi nechali udělat bratři Benediktýni k příležitosti jeho životního jubilea.
    Možná u vás bydlí milovník smíchovského pěnivého moku. 😀🍺
    Měj hezké dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, jak jsem psala v komentáři výše, o tu ceduli ani tak nešlo. Jednou jsme byli na welness pobytu, kde byl velký areál pro sportovní vyžití a všude byli označeny neexistující ulice stejnými cedulemi. Někde to i na blogu je. Je jasné, že ulice neexistuje a vzhledem k tomu, že cedule visí blízko hospody, tak tam i tematicky patří. A prý je tam dlouho, ale je v místě pod terasou u krámu a není běžně vidět. Mě prostě zaujala a hned mi naskočila téma. Měj pěknou sobotu.

      Vymazat
  4. Marti, tak to se ti povedlo.Krásně jsi napsala.Já taky tak uvažuji.Přeji krásný večer.U nás od rána chumelí a je tu jako v pohádce.Chtěla jsem postavit sněhuláka, ale jsem nějaká dnes líná.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, Martinko, děkuji. U nás to dnes už taje, pro jistotu jsem fotila ještě večer. Měj pohodovou sobotu.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.