čtvrtek 14. ledna 2021

maso s kapary a žampiony a malé vysvětlení


Jasně vím, že už tady nebyla na blogu dlouho žádná mňamka do mého virtuálního receptáře. Neznamená to, že nevařím. Vařím téměř každý den, páč já jídlo miluju, ale vařím spíš klasiku, či recepty, které tady už byly, těstoviny na tisíce způsobu.
Po dlouhé době něco trochu originálního podle toho, co dům dal. 
A protože to bylo moc dobré, patří to do receptáře, protože jinak už zapomínám.
Včera tedy vepřové maso s kapary a žampiony.
Naklepané maso jsem pro oživení namazala po jedné straně křenem, osolila a obalila ve strouhance, jen ve strouhance, občas to dělám, maso je šťavnatější a navíc bylo zapotřebí ochránit ten křen. Dala do wok pánve, osmahla a dusila do změknutí. Po té jsem přidala kapary. Nemusí tam být, i když pokrm oživí, protože mají výraznou chuť. Měla jsem zbytek naložených kapary od minulého vaření, sice vydrží, ale krčilo se tam nějakých asi 9 bobulek, tak jsem je použila. Rozpůlila a dala k masu a chvíli ještě dusila, aby se spojila chuť. 
Taky jsem je mohla sníst, protože je miluju i jen tak.
Zvlášť jsem připravila nakrájené žampiony, osolené jsem podusila na oleji do měkka, takhle mají podle mě nejvýraznější chuť.
Na talíři jsem na maso dala plátek sýra a na to navršila horké žampiony. Jako příloha hranolky. Jo, musím přiznat, že jak to teď píšu brzo ráno, úplně se mi sbíhají sliny, ale nezbylo. A je pravda, že tohle bych asi nesnídala.
Pěkný den a dobrou chuť, ať už si dnes dáte cokoliv.

P.S. Ještě bych chtěla něco napsat ke včerejší Čtenářské výzvě, do komentáře by se to nevešlo. Jo a za vaše milé komentáře děkuji. Chtěla jsem ještě trochu vysvětlit, jak to mám se čtením. Knihy nemůžu číst, protože se nedokážu dlouho soustředit a nepomohly by mi tedy audioknihy. Navíc teď v této době čtu hodně, jen to není beletrie. Vzhledem k neustálým změnám, o kterých bychom měli vědět, se teď ve psaní soustřeďuji na zpravodajství, navíc o čem bych v kultuře teď psala, takže každý den toho musím spoustu načíst a moje nyní nejvíce navštěvované stránky jsou ministerstvo zdravotnictví, financí, dopravy, vláda apod., načítám spoustu nových zákonů a vše si musím ověřit přímo u zdroje. Někdy jsou texty tak nesrozumitelné, to umí obzvlášť dobře úřad vlády, takže musím číst několikrát, abych sama pochopila, a teprve po té napsat srozumitelně pro ostatní. Když k tomu přidám čtení tisku a jiných médií, abych měla přehled, tak vlastně čtu každý den hodně. Ale knihy můj mozek nedává. Daří se mi vždy kousek přečíst někde v čekárně u lékaře. Minule jsem byla na neurologii otrávená, že jdu na řadu moc brzo. Takto mám rozečtené dvě knihy. Doma si dokážu ke knize sednout jen málokdy, mozek je příliš unavený, aby se mohl soustředit. A podle lékařů to pravděpodobně už lepší nebude. Zlepšil se mi díky každodennímu psaní, což neuroložka velmi vítá, ale u knih prostě nevydržím.
Tak to jen na vysvětlení. Nijak se tím ale netrápím, beru to, jak to je. Nakonec mohu dělat novinařinu a ta mě baví. I když přiznávám, že bych byla ráda, kdybych mohla zase psát i o kultuře, ale to hned tak asi nebude.

13 komentářů:

  1. Marti, dík za recept, určitě to je dobrota. Víš, že jsem kapary ještě neochutnala? Po operaci žlučníku musím s některými potravinami opatrně. Třeba s houbami.
    Dnes budeme mít knedlíky s borůvkami, hotové, jen je ohřeju.
    Obdivuji Tě, že stíháš sledovat tolik informací a také, že se v nich vyznáš.
    Přeji pohodový den.

    OdpovědětVymazat
  2. Také vařím každý den, či obden, ale naštěstí mi to nevadí, jsem zvyklá. Horší je to s nápady, občas mám prázdno a žádný nápad, abych jídla neopakovala. Zrovna včera jsem říkala manželovi, že jíme nějak málo, že potřebujeme vyprazdňovat mrazák a zásoby ve sklepě :-)).
    Hezký den měj Marti.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Marti,
    to je moc zajímavý recept, mohla bych doma zkusit. Snažím se momentálně zkoušet nové recepty a trochu vystoupit ze své komfortní zóny. Zítra bych taky chtěla vydat jeden recept:-) Jinak vařím vlastně denně, máme distanční výuku. Táta je taky doma, několikrát týdně připravuji jídlo i pro babičku, které je už 89 a sama nevaří. Verze s kapary a křenem mi přijde zajímavá, mohlo by to být příjemné oživení. Měj se krásně!
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, recept vypadá zajímavě, jen nemám kapary a ani jsem ho ještě nejedla. Budu se po něm muset podívat. Já také moc nečtu, protože špatně vidím a po chvíli se mi písmenka slévají dohromady. Někdy mi vadí i druh písma a také potřebuji dobré světlo. Takže čtu informace na počítači, tam na to vidím.
    Přeji krásný den. D.

    OdpovědětVymazat
  5. Dobré chuti přeji k vám do zasněženého odpoledne, mlaskám, já neměla hranolky tak pět let, už ani nevím, jak voní :)
    Kecám, na vůni hranolek se nedá zapomenout, jen mi zbývá se kochat .)
    Také se těším na kulturu, moc.

    OdpovědětVymazat
  6. Pochutnala bych si ! Vařím téměř denně, ale nějak mi to nevadí. Jen jak píše Alenka,někdy nevím co do toho hrnce hodit. :-)
    Hezké odpoledne! U nás je krásně sněhové, vzduchem proletují vločky,prostě zimní idylka.
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  7. Vypadá to nádherně a určitě to i tak chutná... mňam. Já také vařím klasiku. Manžel na novinky moc není. občas také udělám něco z toho, co dům dal. Ale většinou vařím na dva dny, protože uvařit málo jen na jeden den pro dva lidi prostě neumím. Celý život jsem vařila "kotle". Měli jsme tři kluky a ti něco snědli, někdy pomalu i nás...hihihi...zvláště když byli v pubertě. Byli jako kyselina. Měj krásné a klidné dny ve zdraví.

    OdpovědětVymazat
  8. Marti, vypadá to báječně. Ovšem u nás by si pochutnal jen můj muž, neb já houby nejím. Včera jsem paradoxně dělala kotlety na houbách a před podáváním jsem si své masíčko očistila od hub a omáčku si nalévala přes cedník. Muž měl houby navíc. Nevadí mi houbová chuť, vadí mi ta konzistence. 😃
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
  9. Tak to jste si pošušňali.My teda kapary nemusíme, ale ten křen vyzkouším na krkovičce.A o sobotní oběd jsi se mi postarala a moc děkuji.Počasí u nás suprový.Máme to tu jak v pohádce, konečně pořádně nasněžilo a naše Elinka v něm lítá jak motorová obrmyš.Marti, přeji hezký večer a hladím Sárinku.Martina

    OdpovědětVymazat
  10. Marti, také díky za recept. Určitě brzo vyzkouším. Mám tu krůtí maso, tak další alternativa.
    U nás je krásně zasněženo. Už se těším na procházku do lesa.
    Přeji klidné dny ve zdraví. M.

    OdpovědětVymazat
  11. Marti, maso a hranolky můžu a jakékoli obzvláštnění je fajn. U nás vaří hodně manžel, říká, že u toho relaxuje. No tak mu v relaxu nebráním :). Ale já vařím taky docela ráda, i když někdy bojuju s nedostatkem nápadů.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  12. No kousek mase a hranolky už jsem neměla opravdu dlouho. Děkuji za typ, Marti!
    A kultura - včera jsem si s manželem povzdychli - koncert, divadlo, atmosféra kláštera, to nám moc chybí...
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za vaše komentáře a jsem ráda, že někoho z vás recept inspiroval. Mějte pěknou neděli.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.