čtvrtek 7. ledna 2021

nasněžilo

No nasněžilo, to je trochu přehnané. 
Je trochu pocukrováno, ale pořád je tma jako v pytli, takže úvodní fotka nebude. 
Až bude vidět, nevím, jestli něco k focení zbude. 
Pokud se mi to povede, dám třeba zítra.
Takže dnes opět vykrádám sama sebe a dávám sem článek, který vyšel včera. Původně jsem to neměla v úmyslu, ale třeba se vám to někomu zrovna bude hodit. Článek jsem psala podle svých vlastních zkušeností z mého minulého pracovního života, tak třeba vám ty rady a informace k něčemu budou.
Mějte pohodový den a ať toho lékaře aspoň dnes nepotřebujete.

Jak najít lékaře
Marta Dušková

Koncem roku možná skončily některé ordinace, kam jste byli zvyklí léta chodit a vyvstává otázka, jak si najít náhradu.

Jak si najít lékaře?
Pokud se jedná o ordinaci praktického lékaře či pediatra, není to takový problém. Zavedenou ordinaci většinou přebere nový lékař s celou databází pacientů a nového lékaře nemusíme hledat.

Jiná situace nastává v případě odborných lékařů, kam spadá i zubař či gynekolog. Za zajištění zdravotní péče z pohledu kvality i dostupnosti je odpovědná zdravotní pojišťovna. Tedy všechny zdravotní pojišťovny, i vaše, ve které jste registrováni. Podle nařízení vlády č. 307/2012 Sb. je zajištění dostupnosti zdravotních služeb pro pojišťovny závazné.

Pokud se mi nedaří najít praktického, dětského lékaře, zubaře či gynekologa v místě, kde bydlím, obrátím se se žádostí o pomoc na svou zdravotní pojišťovnu nejlépe prostřednictvím emailu. Na stránkách pojišťoven jsou i zveřejněny registry poskytovatelů zdravotní péče, smluvních partnerů dané pojišťovny.

Lékaře je možné vyhledávat i prostřednictvím Národního registru poskytovatelů zdravotních služeb na stránkách Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS) registr poskytovatelů zdravotních služeb. 

Podle zákona o veřejném zdravotním pojištění má pojištěnec právo na výběr lékaře či zdravotního pojištění a v případě, že je u lékaře registrován, může jej změnit po uplynutí tří měsíců, tedy jednou za tři měsíce. U stávajícího lékaře není nutné registraci zrušit, ta se automaticky ruší po registrace u nového lékaře.

Názor redaktorky
Pracovala jsem 12 let ve zdravotní pojišťovně jako vedoucí marketingu a mluvčí pobočky, vím, jak to funguje, či by mělo fungovat. Řešila jsem dotazy veřejnosti a nemalá část se týkala právě problematiky lékařů. Většina dotazovaných se obrací s nesplnitelnými žádostmi na pojišťovnu a požadují lékaře v dosahu svého bydliště, nejlépe ve stejné ulici či v domě. Toto ovšem není možné zajistit. Ne každé zdravotnické zařízení či lékař ve vaší blízkosti má smlouvu s danou (tedy vaší) pojišťovnou. Může to být z důvodu, že v oblasti je dostatek lékařů dané odbornosti, lékař nesplňuje podmínky pro uzavření smlouvy (menší úvazek, ordinační hodiny) a není povinností pojišťovny uzavírat smlouvu s každým, kdo o ni požádá. Musí však v dané oblasti zajistit dostupnost péče.
Já za kvalitními lékaři dojíždím a budu dojíždět. Bydlím u Mělníka a lékaře mám v Praze na Spořilově, na Palmovce, na Chodově, v Letňanech… a nikdy bych se jich nevzdala. Takže blízkost nemusí být vždy výhodou. Nemusí vám každý lékař vyhovovat, a ne každému budete věřit. Vzdálenost by tedy neměla být vaší prioritou.
Pokud máte dotazy k této problematice, ozvěte se. Pokud budu vědět, odpovím anebo poradím, kam se obrátit.

12 komentářů:

  1. Určitě potřebný článek. Naši mladí hledají zubaře, ale nevím, jestli byli úpěšní.
    U nás napadalo sněhu až, až.
    Měj hezký den.

    OdpovědětVymazat
  2. Zrovna toto téma je aktuální v našem městě, kde skončili před koncem roku dva zubaři. Ač samozřejmě avizovali včas své ukončení praxe, dosud se nepodařilo najít náhradu. Spousta lidí obvolává a shání zubaře nejenom v blízkém okolí, ale i v tom širokém a není to vůbec jednoduché. Naše rodina má naštěstí stále činnou paní zubařku (ač je již pár let v důchodu), dojíždíme za ní cca 15km a víme od ní, že se marně snaží za sebe sehnat náhradu. Město dává k dispozici bydlení, úlevy na nájmu ordinace, apod. avšak zájem je nulový. Lákavější je ordinace ve velkých městech, ve zdravotnických centrech. Mladí lékaři se do malých měst vůbec nehrnou a opovrhují těmito lokalitami, bohužel...Taková je dnešní realita.

    OdpovědětVymazat
  3. Měla jsem dobrou zubařku. Taky už byla v důchodovém věku. Říkala mi, že nechce odejít dokud nesežene za sebe náhradu. Sehnala. Takže my, co jsme k ní chodili máme mladého sympatického (pohledného) zubaře. Zda se u nás zatím jen tak otrkává a nedá se časem zlákat někam jinam, těžko říci. S těmi zubaři je to někde opravdu problém.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  4. Martino, jsi hodná a obětavá, že děláš takovou osvětu. Já bych navrhovala, aby byl doktor zubař a zároveň gynekolog, k obojímu chodím nerada.Když už bych se bála, tak obojí najednou. Koukám, že po tomhle komentáři mi doporučíš i psychiatra.
    Co vaše KOČINDA na poprašek? Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, tak si představuji, jak by takové vyšetření prováděl.:-D

      Vymazat
  5. Jo, se zubařem to není jednoduché, naštěstí mám. Jupí u nás sníh a radost. Přeji hezký den, Marti

    OdpovědětVymazat
  6. Tady na severu je to zlé. Lékaři odchází za lepšími penězi do Německa a tady chybí. Náš zubař je v důchodovém věku a jak dlouho ještě bude pracovat, se neví. Syn už jezdí až do České Lípy, protože další zubař tady onemocněl a ordinace už je zavřená. Není kam přejít. Nikdo ze stávajících stomatologů už nepřijímá pro přetížení ordinací. Přitom MUDr. Šmucler tvrdí, že je zubařů dost. Možná v Praze, ale tady v pohraničí je to bída po všech stránkách. Potřebovala jsem ortopeda kvůli bolavým rukám. Kvůli covidu - zavřeno, tak že doporučení praktického lékaře je mi k ničemu. Co nadělám. Všechno se točí jen kolem covidu a ostatní jde bokem. Navíc tady je stále nemocnice v zoufalém stavu. Nejsou lékaři, protože kvůli nejisté budoucnosti a odmítání pomoci k zajištění péče ve Šluknovském výběžku, raději odešli na lepší a lukrativnější místa, nejlépe v Německu, tak že my tady můžeme pochcípat. Složité případy si saniťáci překládají na benzinové pumpě ve Chřibské jako balíky. Je to nedůstojné v dnešní době i ponižující. Zlaté časy, kdy tu byla jedna z nejlepších nemocnic v Československu a byly tu zastoupeny všechny obory. Dnes se v Děčínské nemocnici smějí, že nám tu zůstala kůlna...s dluhem 52 mil. Kč, které má město uhradit za péči o pacienty z celého výběžku. Je to hnus. Tak jsem se docela rozohnila, ale Ty za to nemůžeš. Jen jsem si vylila srdíčko, že naše zdravotnictví po revoluci není zase taková sláva! Přeji Ti krásné a pohodové dny a hlavně hodně zdravíčka.

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj Marti,
    u nás tedy nasněžilo pořádně a ještě se to dost drží. Odpoledne jsem se dívala z okna a zase to trochu padalo. Já jsem pořád zavřená doma, učím nebo opravuji atd. Doufám, že se dostanu ven aspoň o víkendu. Jinak přemýšlím, že půjdu k jiné kožařce, protože mě hodně trápí ekzém, už dlouho, a ona mi moc nepomáhá a přijde mi, že to docela zlehčuje. Měj se krásně!
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  8. Taky mi odešel zubař do penze. Dostali jsme noveho, mladého (vydrží mi dlouho😀), netrvalo dlouho a přestěhoval se na lepší adresu a zdražil. Zatím za ním dojíždím, protože se mi nechce hledat jiná ordinace. A je šikovný. J.

    OdpovědětVymazat
  9. Tohle je asi problém mnoha lidí! Mám štěstí - zubařka je moje kamarádka, gynekologa mám skvělého, stejně jako doktora na očním (tam chodím často) i praktika, jen jsou v důchodovém věku a tak problém možná nastane.
    Marti, děkuji a přeji příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
  10. Marti, v Praze taky hlásím nasněženo (ale už zas odtává)
    Pokud jde o lékaře, tak praktika rozhodně preferuji v dosahu bydliště. Pamatuji dobu povinných závodních lékařů a situace, kdy jsem se s virózou v horečce vlekla k závoďákovi pro neschopenku, nebyly nic extra. Za odbornými lékaři jsem ochotná si dojet (manžel třeba jezdí i do Plzně), ale k praktikovi to chci mít co nejblíž.
    Měj se fajn

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No s těmi stomatology byl problém vždy. Vzhledem k platbám přímo od pacientů a jsou mezi nimi obrovské rozdíly, si mohou počet pacientů vybírat a neberou každého. I my máme problém se zubařem. Naše úžasná lékařka, takovou už nenajdeme a brečí všichni její pacienti, nejen my, odešla do důchodu a už jsme stačili zjistit, že takovou už nenajdeme. Mějte pěkné dny.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.