pátek 8. ledna 2021

kde je loňský sníh...


tedy v mém případě ten včerejší. Odpoledne už po něm nebylo ani památka. 
Vlastně to ani nebyla sněhová pokrývka, spíš pocukrováno jako moučkovým cukrem. Zimně se tvářily jen detaily, rozhodně ne celá zahrada. Všude vykukovala zelená tráva. A opět rozkvétá růže, přestože jsem poupata minule ostříhala. Nevím, kde se berou znovu. 
Myslím, že je to poprvé, co jsem fotila sníh a růže.
A ani Sára se nějak extra nedivila, co že to je. Justýnka do sněhu lezla nerada. Sárinka zkoušela nejdříve tlapkami, co to je nového na zahradě, pak k tomu čichala a nakonec ochutnala, ale nebyla z toho nijak překvapená. V poklidu se na zahradě vyčurala, což je v našem případě velká událost. Většinou běží narychlo domů na toaletu, páč při hře zapomene, že se jí vlastně chce a málokdy si uvědomí, že může i venku a to jsou sprinty. Když včera prozkoumala tu "trcku" sněhu, začala skákat přes zahradu přískoky jako srnka. 
Letěla vzduchem a doskočila docela daleko. Přece jen to studilo. 
A jakmile jsem šla domů, tak šla okamžitě se mnou, ani jsem ji nemusela přemlouvat. Teď kňourá dýl, že chce ven, než tam pak je. Pár minut a dost, a protože už dlouho rozumí, že je venku zima, vždy při tomto slově zatřepe hlavičkou. Když přijde zvenku, dělá to i bez upozornění a dívá se na mě, abych jako věděla, že je tam zima😁
Včera jsem tedy něco nafotila. 
Dnes ráno padá sníh s deštěm, tak uvidíme, co z toho bude.
Změnil se mi program na úpravu fotografií, tento způsob změn se mi zdá poněkud nešťastným a dnes ráno jsem se to učila, jak případně ořezat, zjasnit, ztmavit a vztekala jsem se a měla jsem pocit, že se škrábu levou rukou na pravém uchu. 
A to si o sobě myslím, že jsem počítačově celkem zdatná, nakonec u něj sedím od roku 1996. Tak snad se na to dá aspoň trochu koukat. Nějak jsem to neviděla, nevím proč, jako dřív, nebyla jsem schopná posoudit, zda to takto chci. 
No já se to naučím, i kdyby nevím co...!!!
Mějte pěkný den.











11 komentářů:

  1. Trochu škodolibě tě popíchnu, nám tu nasněžilo asi 12 cm. Fotky mám na blogu. Ale stejně, i když je to bílé, čisté, fotogenické nemusím prostě tu zimu jako celek. Ovšem bez mučení přiznávám, že radši tohle než to hnusný šedivo a bláto.

    OdpovědětVymazat
  2. Ta fotka zasněžených poupátek je krásná. Sárinka zimu zažívá poprvé, tak se s ní opatrně seznamuje. A doma v teple je lépe, souhlasím. I když dnes se u nás objevuje mezi mraky modro a občas svítí slunce a tak to láká ven. Bohužel nemůžu a tak se kochám alespoň pohledem z okna.
    Měj hezký den.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak u nás na severu nespadla ani vločka, ani ň.
    Ale abych si nestěžovala, tak alespoň zapršelo.
    Krásný víkend a růže je skutečně nádherná.

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, u nás na jihu je sníh už třetí den. :o) Na dřevě jsou ho pořádné čepice, je všude a je to nádhera. Musela jsem i tůje oklepávat, protože se pod tíhou mokrého sněhu ohýbaly. Poupátka ve sněhu jsou krásná, máš hezky pocukrovanou zahradu.
    Přeji fajn den. D.

    OdpovědětVymazat
  5. Jééé, tak to my máme závěje. Se svým autem nevyjedu. Mám kola pod sněhem. Jinak včera jsem si vyzvedla výhru. Obrázek je moc krásný, je zatím na čestném místě na krbu v obýváku, než ho pověsím - nejspíš do své pracovny. :) Ještě jednou moc děkuju. :)
    Měj se fajn, Sabi

    OdpovědětVymazat
  6. U nás sníh je, ale není to zase tak moc. Na Dymníku asi 10 cm, ale ve městě to taje. Přece jen ve městě je tepleji a navíc přes den padal sníh s deštěm, teď trochu poletuje. Ale jinak máme bílo tak akorát. Poupátka ve sněhu jsou krásná. U nás v parku mají růže zabalené do textilie, tak na ně není vidět, jestli třeba nemají také poupata. Ještě jsem se chtěla zeptat, jaký používáš program na úpravu fotografií? Já mám placený ZONER X. Poslední dobou se docela seká a špatně se upravují fotografie z formátu NEF tedy RAW. To vůbec nedokáže zpracovat a odpojuje mi myš, tak že ji musím znovu a znovu odebírat a znovu zapojovat. Tak že jsem se vrátila k focení ve formátu JPEG. Tam problémy nejsou. Přeji Ti krásný a pohodový víkend.

    OdpovědětVymazat
  7. Marti, u nás nasněžilo, ale málo.Jsem ráda alespoň za obalené keře, stromy.Eliška je ze sněhu nadšená a lítá po zahradě jak torpédo.Přeji hezký víkend.Martina

    OdpovědětVymazat
  8. I já hlásím, že Polabská nížina je zasněžena. Pochopitelně se sníh drží jen na zahradě, chodníky odtávají a ve městě je břečka, ale pohled do zahrady je moc hezký. Ty tvé fotky jsou super, zasněžené růže jen zdůrazňují svou křehkost a krásu. A ty fotky se naučíš, taky trochu bojuji s aktualizacemi a změnami, ale nakonec to jde.
    Marti, měj hezkou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
  9. V podhůří Železných hor také snížek. Největší radost mají děti. Vedle naší zahrady je dětské hřiště a je plné sněhuláků. Tak snad chvilku sníh neroztaje.
    Zasněžené růže máš moc pěkně vyfocené. M.

    OdpovědětVymazat
  10. U nás něco sněhu vydrželo, i když bylo kousek nad nulou, tak odtávalo. Ale i na větvích něco zůstalo, takže trochu zimní atmosféry tu je. Ale tak břečka na chodnících.
    Měj se fajn

    OdpovědětVymazat
  11. Všem díky za milé komentáře. No u nás není po sněhu dávno ani památka. Trochu občas přes noc nasněží, ale dopoledne není vůbec nic. Sice nemám zimu ráda, ale když už, tak ať je bílá. No letos se mi to teda asi už nesplní. Mějte pohodový vstup do nového týdne.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.