úterý 26. ledna 2021

nakouknutí


Dnes pojďte na malou komentovanou prohlídku muzea. Já z muzea většinou přináším aktuální akce a výstavy, ale ne stálé expozice. Tak dnes můžete nahlédnout do muzea a poslechnout si výklad odborníků. Článek vyjde v magazínu dnes odpoledne.
U nás dnes sněží od rána. Jsem zvědavá, zda ta bílá vydrží.
Mějte pěkný den.


Pojďte nahlédnout do muzea v karanténě
Marta Dušková

Regionální muzeum Mělník v době uzavření připravilo pro zájemce malou virtuální video prezentaci, která připomene největší skvosty nacházející se v historické části stálé expozice muzea.

Stálou expozicí v historické části provádějí průvodkyně muzea Romana Vojáčková a Zuzana Kořenářová, kterým se už po návštěvnících stýská. Historická expozice nabízí především nahlédnutí do středověkého města a část je věnována dějinám českého vinařství.

Mezi významné exponáty, na které průvodkyně ve videoprůvodci upozorní, je například gotická monstrance ze 14. století, denár kněžny Emmy či socha sv. Anny, která drží Marii s Ježíškem. Je zde vystaven i originál pískovcové sochy sv. Václava, která původně stála u cesty vedoucí k historicky nejstarší vinici na území Čech a podle legend založila vinici kněžna sv. Ludmila a při tom ji měl pomáhat její vnuk sv. Václav.

Názor redaktorky
Musím říct, že se mi po muzeu stýská. Chybí mi výstavy, vernisáže, chybí mi povídání a setkávání, chybí reportáže z kultury, které normálně píšu a fotím. Lze si jen přát brzký návrat k běžnému životu, tak jak ho známe, či jsme znali. Snad se brzy dočkáme. Snad přijde zlepšení s jarem.
Prozatím posílám všem do muzea aspoň pozdrav na dálku.

9 komentářů:

  1. Marti, díky, u nás dnes přišla také nakouknout zima, už je asi 1cm sněhu a vypadá to z okna dobře. Moc vás do C. zdravím. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, děkuji za možnost nahlédnutí, byť jen virtuálně, do městského muzea. 💓👍
    Snad se v dohledné době dočkáme možností navštěvovat muzea, hrady, zámky a kulturní akce.
    Měj hezký den.

    OdpovědětVymazat
  3. Já nebyla v našem ústeckém muzeu, no ani si nevzpomenu.
    Také u nás sněží a vydává to na romantiku, která i vydrží.

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, i já děkuji za nakouknutí...
    Měj hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Přemýšlím, kdy naposledy jsem v nějakém muzeu byla a přitom je mám ráda. Koukám, že zima dorazila snad všude, kromě našeho jihu:-)

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, vaše muzeum je akční a snaží se udržet si návštěvníky i v této době, co je mi velmi sympatické
    Měj se fajn

    OdpovědětVymazat
  7. Marti, děkuji za nakouknutí do mělnického muzea.
    I u nás dnes téměř celý den sněžilo.
    Měj hezké dny.

    OdpovědětVymazat
  8. Taky mi chybí výstavy v našem muzeu, s přáteli jsme si užívali vernisáže, na výstavu jsem se vracela, abych si vystavené prohlédla ve větším klidu.
    Snad se dočkáme.
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  9. Děkuji všem za komentáře. Ano, naše muzeum se snaží pořád i v této divné době. Ne nadarmo získalo několik let za sebou, i vloni titul Muzeum roku a hlasovali pro něj návštěvníci. A dost se liší z mé zkušenosti oproti jiným muzeím, tady za normální okolností se furt něco děje, není to statická organizace, která spoléhá jen na stálé expozici, přináší pořád něco nového. Mějte pěkný čtvrtek.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.