středa 20. ledna 2021

vše je jinak a pozvánka do podzemí

Při přípravě příspěvku jepičí život, kdy jsem se hrabala v roce 2019 a hledala vaše zajímavé komentáře, jsem si s plnou vahou uvědomila, jak byl rok 2019 moc odlišný od toho, co teď prožíváme a prožívali jsme celý minulý rok.
Teprve při čtení příspěvků 2019 a srovnání jsem si plně uvědomila tu změnu. 
Ne, že bych to do té doby nevnímala, ale brala jsem to tak, jak to je. Ta krásná témata, kterými jsme se mohli zabývat a zabývali. 
Divadla, koncerty, výstavy, řešení problémů a témat, která se teď zdají tak nedůležitá, kdy se nám životy prolíná stále stejné téma. Uvědomila jsem si, jak důležité bylo rozhodnutí v září založit vlastní internetový magazín, pro který mohu psát svobodně, článků, kolik chci a ne v omezeném počtu kvůli nastavenému honoráři. Teď nemám žádný honorář, píšu zdarma a jsem ráda, že jsem z deníku odešla. Ale nebýt našeho magazínu nevím, čím bych se zabývala. Já prostě práci potřebuji k životu. Teď teda píšu každý den a někdy hodně vzhledem k neustále přicházejícím změnám. Včera čtyři články, takže na psaní na blog už mi nezbyla energie a ani žádné téma v hlavě.
Dnes jsem si pro vás pro zpestření připravila prohlídku mělnickým podzemím. Samozřejmě online. Všichni se teď snaží zpestřit život nám všem aspoň tímto způsobem, když to jinak nejde. Já jsem v podzemí nikdy nebyla a ani si ho nikdy neprojdu. Před nehodou jsem to nějak nestihla a po nehodě to prostě nedám.
Tento článek vyjde na Kanál eM teprve zítra a já ho dnes dávám s předstihem spolu s komentovanou prohlídkou podzemí z nedostatku jiných hezkých témat.
Jo ta úvodní fotka je vzpomínka na minulý týden. Už u nás na zahradě dávno taková krása není.
Mějte pěkný den a snad se vám prohlídka bude líbit.

Pojďme se projít mělnickým podzemím!
Marta Dušková

Turistické informační centrum Mělník je v současné době samozřejmě zavřené a spolu s ním i mělnické podzemí s unikátní středověkou studnou.

Turistické informační centrum však připravilo již na jaře 2020 v době jarní karantény komentovanou virtuální prohlídku podzemí. Můžete se tedy pohodlně usadit v obýváku a na prohlídku se vydat hned, než bude zase možné absolvovat procházku částí mělnického podzemí osobně.

Město Mělník nechalo zmapovat podzemí před více než patnácti lety a zjistilo se, že není možné vytvořit podzemní okruh a propojit celé podzemí, protože většina sklepení je oddělena skálou.

Podzemí začalo vznikat už ve 13. století a názory na jeho vybudování se liší. Existuje několik teorií. Podzemí bylo zdrojem kamene, ze kterého se stavěly ve městě domy. Vždy se část vyrubala, a když se něco zbouralo, tak se do díry nahrnula suť a kutalo se o kus dál. Některá sklepení jsou dodnes plná suti. Další teorie hovoří o možné obraně před válečným rabováním a tažením. Lidé se zde pravděpodobně ukrývali. Jiný názor nabízí možnost úkrytu před požáry. Ve městě často hořelo, domy měly slaměné a dřevěné střechy. Anebo podzemí posledních tři sta let sloužilo k uskladnění vína, ale k tomu se dalo využít pouze první patro, podzemí má patra tři.

Stav některých sklepení dotvrzuje, že posledních dvě stě let bylo využíváno jako velká popelnice. Většina podzemí je plná odpadků, suti a popela. Majitelé měli díru ve dvoře, a aniž měli tušení, kam vlastně vede, sypali tam odpad, který nešel spálit v kamnech. Viděli, jak odpad v díře mizí a netušili, že končí v podzemí. V posledních deseti letech někteří majitelé za vynaložení nemalých finančních prostředků čistí sklepení od odpadu a tím umožňují veřejnosti nahlédnout částečně do tajemství minulosti.

9 komentářů:

  1. Sice s mojí klaustrofobií by mne tam nikdo nedostal, ale videoprohlídka se mi líbíla moc. Takže Marti, díky za tento příspěvek.
    Hezký den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Marti ,opět zajímavý příspěvek. Pokud pojedeme v létě do zahradnictví Petro, určitě se do podzemí podíváme. Díky za info. M.

    OdpovědětVymazat
  3. Já tedy taky raději na rozhlednu než do sklepa, ale zajímavé to je, to ano!
    Marti, měj příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, jako dítě jsem trávívala na Mělníku spoustu času, hlavně o prázdninách, či jen na víkendových výletech s babičkou a dědou. Vůbec jsem o podzemí města neměla potuchy. Takže teď jsem si ho virtuálně prošla a bude-li to možné, projdu si ho i skutečně.
    Děkuji za zprostředkování prohlídky neznámé části Mělníka. 💓👍
    Měj hezké dny 🍀

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, to je velice zajímavý článek. V našem městě také jsou nebo byly takové chodby. Jedna vedla z bývalé klášterní zahrady až na dnešní Lužické náměstí. pamatuji ještě vchod, než byl definitivně zasypán. Zda byly zasypány i chodby, nevím. Je to zajímavé téma. Přeji Ti Marti, krásné a pohodové dny ve zdraví.

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, zajímavý tip. Na video jsem nekoukla, nechám si prohlídku na realitu. On zas čas otevřených kulturních památek přijde...
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že vás malé oživení online procházkou do podzemí potěšilo. Díky za vaše komentáře a mějte zdravé dny.

      Vymazat
  7. Na Mělníku přímo na náměstí jsem bydlela. A nepřeji nikomu z vás tahat z těchto sklepení uhlí. My tehdy topili uhlím, takže to bylo X kbelíků z té hloubky vynosit. Schody krkolomné.... My měli sklem patrový a vím, že ještě pod naším sklepem byly další chodby, ale nikdy jsme neměli odvahu tam vlézt. Joj, to je tak dávno....díky za vzpomínku. Olina z Jizerek

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.