sobota 2. ledna 2021

malé zpoždění...?

Jistě, tento článek měl vyjít přinejmenším včera. Ale včera jsme opět "zavřeli" stejně jako o vánočních svátcích redakci. Vzhledem k našemu počtu, nestačil by do mariáše, je to jediná možnost odpočinku aspoň na chvíli. Prostě zavřít. 
Stejně sice píšu, páč jinak bych asi nestíhala, ale nemusím nic kontrolovat, řešit, řešit facebook atd. prostě mám volno. 
A tak vychází článek, který zde sdílím, až dnes.
Všem moc děkuji za všechna přání a milé komentáře, který jste mi zanechali
u příspěvků.
Já mám zpoždění i ve čtení vašich blogů a dnes to částečně napravuji, i když jsem ještě nestihla přečíst všechny. Vím, že se opakuji, ale miluji tohle naše blogové společenství a všechny nás považuji za přátele. A přeji si, ať se opět setkáváme v hojném počtu na této platformě v tomto novém roce. Snad nám dny příští přinesou více dobrého, i když si myslím, až tak moc se nezmění. Ale berme život tak, jak je. Ostatně ono nám ani nic jiného nezbývá. Tak se těšme z každého dne, ať už jeho začátek bude tak krásný jako včera, kdy se mi povedlo zachytit krásné ráno. Bylo jen chvilku. Zbytek dne už bylo jen sychravo a tma. Jen odpoledne na chvíli vysvitlo slunce. Pozitivní ovšem je, že časem bude těch slunečných dnů přibývat.
Mějte pěkný a pohodový den.


Jak na Nový rok, tak po celý rok…
Marta Dušková

Z pohledu současné situace se zdá tato pranostika skoro děsivá. Roušky, desinfekce, zákaz vycházení a scházení se s rodinou, kdo by chtěl pokračování uplynulého divného roku 2020? Já jsem si jej nazvala sama pro sebe jako rouškový.

Ale ani jindy tato pranostika nevyvolává vlastně nic pozitivního. U nás od doby, kam moje paměť sahá, se vždy dodržoval zákaz pověšeného prádla na Nový rok. Komu viselo prádlo, znamenalo to, že do roka se někdo z rodiny oběsí. Moje babička mě touto pranostikou častovala každý rok a vyprávěla mi prý skutečné příběhy o oběšencích. No možná to má někde v minulosti souhrou náhod i reálný důvod.

Já nejsem pověrčivá. Pátek 13. mě nechává naprosto chladnou a divné věci a karamboly se mi dějí v úplně jiné dny, černá kočka přes cestu, i kdyby jich byla tlupa, mě nevzruší, Ale věřte, že prádlo u nás na Nový rok nevisí nikdy. Prostě jsem tenhle zvyk převzala bez valného důvodu. Co kdyby…

Dnes je 2. leden a já nám přeji rok 2021 lepší a ať se postupně vrátíme do běžného života, tak jak jej známe. Vlastně skoro zapomínám, jaké to bylo…

K Novému roku se váže více pranostik, které nám naši předkové zanechali s odkazem, že zaručeně fungují. Nesmí se zametat, luxovat či umývat podlaha, protože si vymetete štěstí. Na Silvestra by se měl uklidit celý byt, aby Nový rok vcházel do čistého. Nový rok se má začít bez hádek a nedorozumění, aby to nepokračovalo celý nový rok. Prvního ledna se nemá jíst drůbeží maso, aby neuletělo štěstí. Povoleno je jen vepřové. Na novoroční večeři by měla být čočka – čočka svým tvarem připomíná peníze.

Vzhledem k tomu, že už byl Nový rok včera, tak nic z toho nestihnete. No já zůstávám každý rok jen u toho prádla.

Leden přináší další pranostiky.
Na Tři krále o hodinu dále.
Není-li leden teplý a deštivý, sudy vinařům naplní. Leden tuhý a drsný, prospívá osení.
Když krtek ryje v lednu, končí zima v květnu.
Na Nový rok o slepičí krok.

Významným dnem je jistě 6. leden na Tři Krále. Pro nás končí sváteční čas a na tento den v naší rodině připadá odstrojení stromečku a likvidace adventní výzdoby. Toto pravidlo porušujeme jen v případě, že ještě očekáváme a občas se to stane, návštěvu, se kterou jsme se nestihli setkat o svátcích.

Den Tří Králů je samozřejmě historicky o něčem jiném. Podle Bible připomíná návštěvu Kašpara, Melichara a Baltazara, kteří navštívili Ježíška v Betlémě a přinesli mu dary. Den Tří králů se slaví dodnes a je většinou ve znamení tříkrálové sbírky na charitu.

Přiznávám, že já žiju přítomností a o budoucnosti moc nepřemýšlím. Život je právě teď a máme jen jeden, není nanečisto, oprava není možná. Tak si jej užívejme ať už v rouškách či bez, bez očekávání, že snad přijde něco překvapivého, úžasného.
Nemusí a život je krásný právě teď a každý den může přinést něco překvapivého, úžasného a krásného.

P.S. V úvodu je krásná fotka Terezy Veselé, umělecké fotografky, která koupila krásné ozdoby, které už budou navždy spojeny s rouškovým rokem. Je v tom i kapka humoru. Tak ať nám ten humor a nadhled nechybí.

5 komentářů:

  1. Přečetla jsemm si a naprosto s Tvým článkem souzním.
    Měj pěknou první sobotu v novém roce, Marti !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Ani u nás nikdy na Nový rok nevisí prádlo. A včera jsme měli k obědu čočku s uzeným. Myslím si, že penízky se díky kulatému tvaru zase rozkutálí. ;-)
    Mějte pohodovou sobotu, první roku 2021.

    OdpovědětVymazat
  3. Hezké, Marti!
    Měj příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, máš pravdu, že život máme jen jeden a žijeme ho právě teď. A je nesmysl trávit ho čekáním na to, že přijde něco lepšího, úžasnějšího... Chvíle, které prožíváme, nám nikd nevrátí, tak se snažme užít si je co nejlíp.
    Hezký rok 2021

    OdpovědětVymazat
  5. Moc děkuji za komentáře a mějte pohodové dny.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.