neděle 23. ledna 2022

filmové okénko...

Už dlouho jsem tady nepsala o žádném filmu, který mě zaujal. Je pravda, že teď filmy míň s mužem vyhledáváme a míň se díváme, a když tak každý na svém počítači a něco jiného. 
A většinou na zahraniční filmy. 
Ale v posledních dnech jsme viděli tentokrát bez stažení, nahráli jsme si z televize dva filmy, které nás po dlouhé době zaujaly a připoutaly naši pozornost. 
Možná jste je už i viděli, protože v kinech už běžely. Po dlouhé době jsou to filmy z české produkce. No tedy první film není čistě český. Asi již vás možná napadlo, že myslím film Šarlatán. Nejen zajímavé životopisné drama, které přitáhne už tím, že je podle skutečnosti, přitáhne úžasným ztvárněním rolí, kde určitě vládne Ivan Trojan, ale mistrovsky popsané a natočené prostředí a doba, kde cítíte tu nesvobodu a smutek, i když jste to sami neprožili. 
Určitě film pro opakované shlédnutí.



Další film, který jsme shlédli, je z jiného ranku. Je to jiný žánr. Dokument Karel nás překvapil. Vloni jsme na něj chtěli jít i do kina, ale nevyšlo nám to.
Nikdy jsem nebyla fanouškem Karla Gotta, o mém muži ani nemluvě. Vlastně jsem nebyla nikdy ničí fanoušek, tohle šlo vždy mimo mně. Písně či hudba se mi prostě líbí či nelíbí bez ohledu na interpreta. Četla jsem před filmem recenze a trochu jsem se bála nějakého patosu či zbožnění, které dokáží ocenit jen skalní fanoušci. Nic takového se ale nekonalo. Časosběrný dokument je natočený tak přirozeně, skromně, že někdy máte pocit, že tam ani kamera vůbec nebyla. Navíc cítíte z dětí, že vše je naprosto přirozené a ne stylizované. 
I přes nelehké téma umírání na mě dokument zapůsobil zvláštně a já jsem ještě nějakou dobu cítila takový zvláštní poklid či zklidnění, nedokážu to popsat a je pravda, že na konci jsem si utírala i slzy. 
Samozřejmě se našli i kritici, jak už to bývá, kterým prý chyběla přirozenost, prý to byl jen pomníček, nebo tam prý chybělo spoustu jiných lidí, kteří se kolem Gotta pohybovali, prý to mělo být víc do hloubky. 


Já myslím, že to bylo do hloubky až dost. Nakonec byl to poslední rok zpěvákova života, který věděl, že odchází. Mně tam nechybělo nic. Kdyby tam toho bylo víc, větší záběr, už by to člověk nedal. To by musel být seriál a dokument by ztratil svoji vypovídající hodnotu. 
Dnes to rozhodně není recenze, jen takové moje zamyšlení. 
Jen jsem si chtěla utřídit trochu svoje pocity a dojmy z obou filmů, na které se pravděpodobně časem podívám znovu. 
Říká se, že ve dvaceti za svůj obličej nemůžeme, později již náš obličej zobrazuje náš život a můžeme si za něj sami.
Gott se mi líbil v posledních letech víc než v mládí. Jeho obličej odrážel to, co se o něm prozradilo po jeho smrti. Kdo potřeboval pomoc, tomu pomohl a podpořil nejen finančně. A co je hlavní, on sám to nikdy neprezentoval, prozradili to na něj ti, kterých se to týkalo.
Mějte pohodovou neděli.

10 komentářů:

  1. Marti, zatím jsem neviděla asi jeden z jmenovaných filmů, ale určitě je vidět chci. Nebyla jen ta pravá nálada...
    Přeji hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Šarlatána jsem viděla, máš pravdu v tom, že dokonale odrážel svou dobu a to jaké s...ě byli bolševici. Výkony obou Trojanů byly výborné, myslím že syn má dobře našlápnuto. Na druhý film jsem se nekoukala práv proto, že Gott nebyl můj šálek kávy, navíc jsem absolutně nechápala to davové šílenství kolem něj po jeho smrti. Když nic jiného, tak tohle by mi ho sakra zhnusilo.

    OdpovědětVymazat
  3. Film Šarlatán jsem neviděla, Gotta ano. A ztotožnila bych se s Tvými slovy.
    Hezkou neděli !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, viděla jsem oba filmy a můžu s Tebou jen souhlasit.
    Měj pěknou neděli.

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, stejně jako Helenka jsem neviděla ani jeden - nebyla ta správná nálada. Snad bude někdy chuť (zatím jsem nějak v rozpoložení, že mám chuť jen na vyloženě nenáročné věci..., takže koukám především na kriminálky, protože na druhou stranu zas nedávám ani x-dílné seriály ani komické "řachandy").
    Hezkou neděli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, musím ti napsat, že já to mám úplně stejně. Tohle byla výjimka po dlouhé době, jinak jedu taky na kriminálkách. Hezkou neděli.

      Vymazat
  6. Marti, viděla jsem oba filmy, Karla dokonce dvakrát (jednou v kině), a oba mají něco do sebe a oba se mi líbily, ač je každý z jiného ranku. U Karla jsem si opakovaně pobrečela, v kině ale víc. :o)
    Přeji hezký týden. D.

    OdpovědětVymazat
  7. Marti ani jeden z filmů jsem neviděla a ani mě nelákají. Pokud je to nápor na psychiku, tak se takovým filmům raději vyhýbám. Mám raději oddychovky a takové filmy, u kterých nemusím přemýšlet nad tématem a nebo dějem. Jediné filmy, které nemusím jsou Kameňáky...tak to fakt ne. měj krásné a pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
  8. Marti oba dva filmy jsem zhlédla a oba dva filmy ve mne nechaly svoji stopu. Každý jinou. Iva

    OdpovědětVymazat
  9. How to Make Money From Slot Machines | Work Paper
    Slot Machines · The casino has some of 바카라 the biggest jackpots หาเงินออนไลน์ around, but there are several progressive slots and slot 메리트 카지노 machines that In terms of making money, you have to

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.