úterý 11. ledna 2022

mám "svůj" Sad nadějí...


No tedy samozřejmě myslím knihu Sad nadějí. Dostala jsem jako dárek, za který ještě jednou děkuji Věrušce, kterou není určitě třeba na této blogové platformě představovat. A kdo ji moc nezná, může si přečíst článek níže. Fotografie z archivu Věry Finy najdete viz článek, který už vyšel.
Vzhledem k tomu, že sleduju Věru Finu už dlouho a znám její projekty, psal se mi tento článek celkem lehce a s radostí. Vždy je dobré psát o věcech, které dobře znám, většinou musím nějaké informace dohledávat. 
Fotografie u tohoto příspěvku jsem fotila já.
Tak mějte pěkný den. 




První Sad nadějí a první Strom naděje je projektem Ženy roku 2021
Marta Dušková

Motivační projekt Sad nadějí je autorským projektem spisovatelky, fotografky, scenáristky a v neposlední řadě zakladatelky pacientské organizace Jelimán pro onkologické pacienty Věry Finy. Věra usiluje o legislativní změny pro handicapované, onkologické pacienty a pacienty v remisi.

Věra Fina si sama prošla onkologickou nemocí, podstoupila chemoterapie, radioterapie, amputací rekta a je stomik. Je vděčná za druhou šanci na život a svůj vděk promítá do svých projektů na pomoc těm, kteří naději potřebují.

S myšlenkou naděje založila pacientskou organizaci Jelimán www.jeliman.net na podporu onkologických pacientů a pacientů v remisi. Jejím velkým projektem je Sad nadějí, na jehož realizaci pracuje dva roky. Unikátní projekt na podporu a záchranu lidských životů.

První místem, kde vznikl Sad nadějí, je krásné místo na adrese Mariánské poutní místo Rokole 70, Bohdašín a první Strom naděje byl vysazen 19. září 2021 a symbolicky to byl dub, který představuje pevné zdraví. Sad naděje je místo, kde si pacienti po překonání těžké nemoci mohou vysadit své stromy Naděje. Sad bude místem pravidelných setkání, místo odpočinkové, relaxační zóny, místo klidu pro terapii těla i duše. Měl by být místem preventivních besed či místem pro osvětu.

Věra Fina prozradila, že nezůstane jen u jednoho Sadu nadějí, u jednoho Stromu naděje. Další Sad nadějí byl založen v obci Podbřezí u rybníka. Tentokrát byla vysazena koncem září v loňském roce vrba. Letos je v plánu na jaře sad v Řečanech nad Labem a Věra by ráda založila sady nadějí v Hradci Králové a v dalších městech.

Věra Fina: „Vždy jsem si říkala, když jsem dostávala dávky chemoterapie, když jsem se šourala nemocniční chodbou malými krůčky, plná bolesti pro další dávku ozáření, přijď ke mně NADĚJE …prosím. Chci žít … Svět je krásný, i když nás trápí spousta „velkých“ věcí, protože „každý den je dar“. A já si vždycky oslabená, bolavá a plná touhy říkala, pokud tento boj ustojím, jak já to všechno jednou tomu světu vrátím? Všem lidem, kteří mě na cestě za zdravím podporovali. Ten čas nadešel“.

Věra Fina se v roce 2021 stala Ženou roku v kategorii Dobré srdce a jak sama říká, dostala cenu za dobré srdce, za snahu dělat vše pro druhé: „Protože jsem si prošla těžkou onkologickou nemocí, tak vím, co tito lidé potřebují. Potřebují naději. Proto jsem i napsala knihu s názvem Sad nadějí“.

Charitativní a motivační kniha Sad nadějí na podporu stejnojmenného projektu Sad nadějí mapuje především velmi náročnou cestu k uskutečnění projektu. Koupí knihy na kniha Sad nadějí - zakoupit - www.jeliman.net mohou zájemci tvořit spolu s Věrou další Sad nadějí. 

Bližší podrobnosti o životě Ženy roku 2021 je možné si přečíst v rozhovoru Věra Fina: Zkusme dělat svět lepší podáním pomocné ruky... (kanalem.com), který vyšel v loňském roce. 

Všechny knihy z pera autorky je možné zakoupit pouze na Knihy s duší - www.knihamama.com. Knihy s duší s osobním věnováním.

9 komentářů:

  1. Úcty hodná žena!
    Krásně odprezentováno, Marti!
    Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Věrka je úžasný člověk. Její blog sleduji roky, takže vím o jejím statečném boji s těžkou nemocí. I o tom jak pomáhá onkologickým pacientům. Proto jsem moc ráda podpořila její projekt a knihu Sad nadějí jsem si koupila.
    Myslím, že bychom všichni měli mít na paměti Věrčino "každý den je dar".
    Marti, přeji vám všem krásný den.

    OdpovědětVymazat
  3. S Věrkou jsem se setkala osobně na její výstavě obrazu v Náchodě. Je to velice příjemná žena. Její blog sleduji už dávno a knihy od ní jsou v mé knihovně.
    Klidný den, Marti !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  4. Věra je silná žena a silný je i její příběh.

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, krásně jsi to napsala. Je to silná žena.

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, děkuji za tento článek. Se zájmem jsem si přečetla příběh ženy, o které jsem neměla ani tušení a ani jsem o ní neslyšela, až teď z tvého článku vidím, jak je statečná a obětavá. Přeji jí i Tobě hlavně hodně zdraví a na její blog se podívám.

    OdpovědětVymazat
  7. Marti, zdravím. Hezky jsi to napsala. Blog Věry Finy neznám, určitě se podívám. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  8. Marti, blog Věrky znám a obdivuji její houževnatost a lásku k životu.
    Iva

    OdpovědětVymazat
  9. Marti, ze ❤️ děkuji 🙏 za každé slovo o mé bytosti, krocích a skutcích. Jsem nesmírně vděčná, že nám osud spojil cestu života. Děkuji. Věrka

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.