neděle 2. ledna 2022

symbol...







Symbolem naší národní historie je jistě památná hora Říp, kterou já vidím odevšad. Ať se vracíme domů odkudkoliv, z Prahy, z Mělníka či od Roudnice, tam mám pocit, že se ji mohu dotknout, vidím na ni a taky jsem ji několikrát fotila, ale vloni, jak víte mi naprosto umřel počítač a já zásadně nearchivuju, takže fotek mám jen pár. Nakonec jsem nějaké našla na blogu, úvodní fotky jsou foceny od zámku v Mělníku.
Prý každý Čech by měl aspoň jednou za život vystoupat na horu. Tak jednou to mám splněno, podruhé už to teď nedám.
Proč jsem si dnes vzpomněla právě na horu Říp? Asi před měsícem vyšel článek o tom, že hora Říp, jeden z českých symbolů, nikdy státu nepatřila a je ve vlastnictví rodu Lobkowiczů, kterým byla vrácena v restitucích. Je psaná na Margaret Brooks Lobkowicz, která žije v USA. Utkvělo mi to v paměti a dnes jsem si na to vzpomněla, když jsem při hledání nějaké fotky narazila právě na Říp.
A možná by vlastnictví Řípu ani nevyšlo ve známost, kdyby si v Roudnici nezřídil Babiš poslaneckou kancelář a nezjistil, že hora státu nepatří. A chtěl požádat Lobkowicze, aby byli vlastenci a horu státu darovali. 
Myslím, že panu nyní jen poslanci nejde vůbec o tu horu, ale to je jiný problém.
Ale jelikož jsem dosud nevěděla, že Říp není státu stejně jako většina veřejnosti, tak ani nevím, proč by mělo dojít ke změně majitelů. 
Nevím, zda by se tím něco změnilo kromě toho, že by nám hora patřila. Tedy státu. 




Takhle vidíme Říp, když se vracíme domů těsně před cedulí naší vesnice, ty horní tři fotky.




Tady jsem dokonce, myslím v roce 2018, Říp malovala a teď ho má doma Stáňa.
Tak dnes trochu vzpomínání prostřednictvím fotek.
Mějte pohodovou a klidnou neděli.

10 komentářů:

  1. Hezké fotografie. Také jsem netušila, že je Říp v soukromém vlastnictví a je mi to celkem jedno. Třeba se na Říp jednou podíváme i my.
    Měj pohodovou první neděli roku 2022.

    OdpovědětVymazat
  2. Na Řípu jsme párkrát byli, i když o tom rčení slyším prvně, vztahuje se to i na Moraváky? ;)
    Fotky jsou hezké, máte krásné výhledy.
    Krásný nový rok.

    OdpovědětVymazat
  3. Na Říp jsme chodívali často, a to 1.1. a pak při pouti v dubnu, ale už jsme polevili.A že to je soukromé jsme se dověděla před časem a docela mě to šokovalo. Co naděláme. Máš Říp z první ruky.
    Je pěkně vidět ze všech stran, z různých kopců.Z Radobýlu, Lovoše, Milešovky a jiných. Takový dobrý orientační bod.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  5. Milá Marti, pro dnešní den jsi zvolila moc pěkný symbol. Hodí se připomenout mladším ročníkům.
    Přeji ti hodně zdraví, spokojenosti a těším se na další tvé příspěvky.
    Krásný nový rok! Zdraví Jitka

    OdpovědětVymazat
  6. To je pravda, že z Mělníku je na Říp stále vidět. Také bych se tam jednou chtěla vydat, ale když jsme byli v Mělníku, tolik času jsme neměli.
    Přeji mnoho štěstí v novém roce a hodně hezkého psaní.
    VěraŠ.

    OdpovědětVymazat
  7. Marti, ano - obrázek mám já, jen ne doma, ale v práci, kde mi rozveseluje kancelář. Moc se mi líbí, jsem ráda, že se mi ho tenkrát u tebe povedlo vyhrát. A vlastně by mi měl připomínat, že bych na ten Říp měla už konečně vylézt - ještě jsem tam nebyla...
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  8. Marti, máš pravdu, je vidět z daleka, je to symbol. A ač o tom celkem často mluvíme, ještě jsme na něm nebyli - ostuda...
    Měj pohodové pondělí, Helena

    OdpovědětVymazat
  9. Marti moc se omlouvám za ten smazaný komentář, ale napsala jsem pod něj jiný a ten tam není...Na Řípu jsme byli před pár lety a netušila jsem, že je to soukromý pozemek. Docela mi vadily vyryté nápisy ve fasádě na rotundě. Lidi si neváží vlastní historie a to je smutné. Jinak je to krásný kraj a docela ráda bych se tam zase jednou podívala. Tehdy jsme tam šli pěšky z Roudnice nad Labem do obce Vesec nebo tak nějak se jmenovala a pak do vesničky Rovné, tam mně zaujala dřevěná socha Praotce Čecha a nahoru jsme šli nádhernou alejí...Měli bychom si výlet zopakovat. Děkuji Ti za krásné fotografie a asi si Říp napíšu do tipů na výlety do míst, kam se rádi vracíme. Jen nevím, jestli manžel zvládne tu cestu z Roudnice. Bylo to docela daleko. Měj se moc pěkně.

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj Marti,
    já jsem na Řípu nikdy nebyla, tak to snad napravím. Taky jsem nevěděla, že to není státní majetek:-)
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.