pátek 28. ledna 2022

plněné žampiony 2


Žampiony dvojka z důvodu, že už tady jeden recept na blogu je. Velké žampiony můžete plnit čímkoliv, jsou moc dobré a po upečení či grilování šťavnaté. Tentokrát byl základ náplně mleté vepřové maso, které jsem dala do misky, zakápla trochou olivového oleje, osolila, opepřila bílým pepřem, dala hodně česneku, nakrájenou anglickou slaninu, nakrájené nožičky od žampionů, které odstraníte z hlaviček, a dobrý plátkový tvrdý sýr, který byl nakrájený na kousky. Naplnila jsem hlavičky žampionů, je dobré tam kápnout před plněním trochu olivového oleje, aby to nebylo suché.
Dala jsem péct, je to výborný i jako oběd i jako večeře. Žampiony zůstanou neuvěřitelně šťavnaté, což mě už podruhé překvapilo.




Včera jsem byla kupodivu velmi aktivní v kuchyni. Na bublaninu v zimě jsem se chystala už dlouho z velmi prozaického důvodu. V mrazáku jsou pořád vypeckované třešně z léta a ještě několik dávek, které překáží. Sice je občas použiju do smoothie, ale stejně neubývají. 
Na bublaninu se chystám snad už měsíc, i když už spoustu let používám naprosto jednoduchý recept, stejně jsem se k tomu nedostala.
Jak jsem tady říkala, já už moc nepeču, mám odpečeno z dob, kdy jsem našim třem dětem pekla buchty, koláče a koblihy několikrát v jednom víkendu, protože to vždycky stačily sníst a někdy na to skoro stačil jen jeden.
Tenhle recept miluju, protože je ve stylu Rettigové: vraz tam vejce atd.
Tak sem dávám recept pro lenochy, jako jsem já na pečení. Třešně jsou v mrazáku rozděleny na dávky a tu, co jsem vytáhla, byla zbytečně moc, ale přece nebudu šetřit. Ovšem bublanina ztratila na kráse, není žlutá, ale místy až černá, ale chuť je výborná jako vždy.
Jo, tu kuchařku, ze které je recept, mám už od roku 1986, kdy jsem ji dostala jako dárek od taťky k vánocům. Používám ji dodnes a je to na ní vidět. V některých místech salátové vydání občas s nějakou skvrnou. Ale mám ji ráda.
Na bublaninu budete potřebovat:
300 g polohrubé mouky
140 g cukru
140 g másla nebo Hery
čtvrt litru mléka, 2 vejce, pečivový prášek
Do mouky s pečivovým práškem přidáte cukr, vejce, rozpuštěný tuk a vlažné mléko. 
Všechno dobře zamícháte a vlijete do vymazané formy. Nahoru dáte nějaké ovoce. Dáte péct a je hotovo. Dobrota je na světě, i když na fotce to tak moc nevypadá.
Dnes přijede na snídani kamarádka a myslím, že bublaninu ocení.
Mějte pěkný den. Dnes to byl ojedinělý pozdrav od plotny.


8 komentářů:

  1. Marti, děláš mi chutě hned po ránu. Plněné žampiony jsou určitě výborné a po obědě si dát kousek bublaniny, mňam......Manželova maminka dělávala plněné růžovky a ty byly také výborné.
    Stejně jako ty peču málo, ale nejraději mám hrnkovou buchtu s ovocem. Je také rychlá a pro nás dva ji dělám z poloviční dávky do kulaté formy. Už na ni nějakou chvíli chystám, tak bych ji mohla na víkend upéct. V mrazáku mám borůvky a rybíz, tak to namíchám.
    Měj hezký den.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak takhle jsem žampiony ještě nikdy nedělala a určitě receptík co nejdříve využiju.
    Já už taky nepeču jako dříve ale peču. On manžel, který dříve o to nestál, najednou má sladké rád. Je pravda, že už většinou peču z poloviční dávky.
    Měj se!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, ahoj. Já peču často a ráda, je u nás pořád plný barák lidí a mě to baví. Plněné žampiony dělám skoro stejně a je to dobrota, tak jsi mi připomněla, že bych je zas měla udělat. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, žampiony vypadají lákavě, ty někdy vyzkouším. A sladké peču také stále míň a míň, ale kouskem bublaniny ke kávě bych nepohrdla.
    Přeji hezký víkend. D.

    OdpovědětVymazat
  5. Marti hezky ses otáčela v kuchyni. Já jsem ovoce z mrazáku spotřebovala před vánocemi, tak že na bublaninu si musím počkat do června. Žampiony vypadají úžasně. Asi to také vyzkouším i když manžel zrovna o žampiony moc nestojí. Nejraději má houbičky z lesa, ale na ty si musíme počkat...a kdo ví, jestli vůbec nějaká místa najdeme, když nám naše místa prokáceli a zničili těžkou technikou... Měj se moc pěkně.

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, připomněla jsi mi, že mám v mrazáku taky ještě myslím jedny třešně a jedny švestky. Možá bych aspoň z jednoho mohla o víkendu něco upéct.
    A plněné žampiony jsem už nedělala pěkně dlouho (já dává většinou směs strouhaného sýra, vajíčka a šunky)
    Hezký víkend

    OdpovědětVymazat
  7. Martino, tentokrát to je příspěvek samá dobrá slina.Včera, pozdě večer, jsem dostala nápad udělat si koláč linecký se strouhanými jablíčky, ráno manžel koukal, kde se to v kuchyni vzalo. Jen bych potřebovala více strávníků, abych to nejedla téměř sama. Jiřina z N.
    žampiony jsem už dlouho nedělala...

    OdpovědětVymazat
  8. Marti, žampiony miluji, zrovna dnes jsem koupila moc pěkné, možná z nich bude tahle dobrota.
    A pečení - už je toho méně, ale když má přijet Adam, něco z trouby je na stole vždycky :o)
    Přeji hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.