pondělí 31. ledna 2022

malé připomenutí

V nouzovém stavu byl celkem nedostatek témat na psaní, protože jsme byli všichni zavření a žádné akce nebyly. Já jsem se tenkrát věnovala významným mezinárodním dnům a bavilo mě to. Teď už mi na tohle sledování bohužel čas nezbývá. 
A vlastně ani není v magazínu prostor pro plno jiných důležitějších témat v této době.
Dnes pro vás ale jedno významné datum mám. Ať už máte rádi knihy Bohumila Hrabala či nikoliv, bezesporu je to osobnost české literatury., na kterou nelze zapomínat. 
V loňském roce jsem sledovala informace v souvislosti s jednáním o nákupu chaty Bohumila Hrabala. Nakonec bylo koncem roku rozhodnuto a dnes vlastní chatu v Kersku v okrese Nymburk Středočeský kraj. Provozovat ji bude Polabské muzeum v Poděbradech. Kdysi jsem v těch místech projížděla, protože jsme měli v Kersku v jiné chatě dvoudenní poradu managementu.
A teď k tomu významnému datu. V sobotu 5. února se chata poprvé otevře pro veřejnost a toto datum není náhodné. Je to vzpomínka na Bohumila Hrabala, který zemřel před 25 lety právě 3. února, takže datum není vybráno náhodně. 
V místě bude postupně vznikat muzeum domu a v plném provozu by měla být expozice v roce 2024. 
Dávám sem článek, který ještě zveřejněn nebyl. Třeba bude informace o vzniku nového malého muzea domu zajímavá i pro vás.
Mějte pěkný vstup do nového týdne. 


P.S. Chtěla jsem knihu jako úvodní fotku. Máme knih od Hrabala v knihovně povícero a já myslela, že v naší nabité knihovně jen tak něco konkrétního nenajdu. Kupodivu stačil jeden pohled a hned jsem viděla toto pěkné vydání z roku 1988.


Chata Bohumila Hrabala v Kersku se mimořádně otevře tuto sobotu
Marta Dušková

V sobotu 5. února v čase od 10 do 16 hodin se mimořádně otevře chata Bohumila Hrabala v Kersku. Otevření připravilo Polabské muzeum.

V loňském roce zakoupil tento majetek Středočeský kraj a cílem je otevřít toto významné místo veřejnosti a vybudovat expozici připomínající Hrabalův život, tvorbu i vztah k rekreační osadě Kersko.

Datum otevření chaty není vybrán náhodně. Je zároveň připomínkou 25. výročí od smrti spisovatele, které připadá na čtvrtek 3. února. Chata by se časem měla přeměnit na muzeum domu, na místo, které je spojeno s významnou osobností. Chatu v závěru roku 2021 po zhruba pěti měsících jednání zakoupil Středočeský kraj a provozovatelem s právem hospodaření bude Polabské muzeum, p.o., které již téměř 25 let spravuje odkaz Bohumila Hrabala. 

Expozice v chatě spisovatele Bohumila Hrabala by měla být v plném provozu v roce 2024.

6 komentářů:

  1. Marti, o prodeji chaty pana Hrabala jsem četla a je dobře, že z ní bude muzeum a připomínka na tohoto spisovatele. Já mám moc ráda film Slavnosti sněženek, který byla natočený podle jeho knihy. Stejně tak Postřižiny. A mohla bych jmenovat další.
    Měj pěkný začátek nového týdne.

    OdpovědětVymazat
  2. Jo, jo o prodeji chaty jsem četla. Určitě je to dobrý počin otevření chaty jako muzea.
    Hezký den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Marti o tom prodeji jsem viděla nějakou reportáž v televizi i o tom, že chatu bude spravovat muzeum v Poděbradech. My jsme se tam chtěli jít podívat, když jsme byli na výletě v Nymburce, ale tak se nám u městských hradeb s věžemi, že jsem procházeli touto částí a do Kerska se nakonec nevydali i když je to kousek. Jen že pěšky se cesty hůř plánují zvláště když je potřeba myslet na vlak domů...Děkuji za hezké připomenutí a přeji ti krásný poslední ledový den a příjemný vstup do nejkratšího měsíce roku - února. Měj se moc pěkně.

    OdpovědětVymazat
  4. Když jsem chodila do školy, tak číst jeho knížky bylo prostě in.Nebo sledovat filmy podle jeho knih. Dík za připomenutí, Marti. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  5. Chata v Kersku mi připomněla Čapkovu vilu na Vinohradech - vlastně ani nevím, jak to s ní dopadlo. Myslím, že ji nakonec koupila městská část, ale jestli se tam něco děje dál, to netuším. Takže jsem ráda za informaci, že v Kersku se něco děje (taky jsem o koupi chaty četla a dál to nesledovala)
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  6. Už jsem to taky četla, doufám, že se tam časem zajedeme podívat.
    Marti, měj pohodový den. Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.