pondělí 18. září 2017

koláče s třešňovým džemem



Vlastně nevím, co mě k tomu dnes vedlo.
Možná jsem to chtěla zkusit, jestli to ještě umím.
Z kynutého těsta jsem nepekla víc než deset let. Děti dospěly a odešly z domova, já jsem byla pracovně natolik vytížená, že jsem na to neměla myšlenky a navíc to můj muž nejí a já málo. 
A taky jsem si říkala, že už mám "odpečíno". Při třech dětech byly víkendy, kdy jsem pekla i čtyřikrát za sebou kynuté koláče, buchty, koblihy, vdolky atd. furt dokola, abych ty "hladovce" v pubertě nakrmila.
Takže peču sladké velmi málo a začínám a končím u štrůdlu, makovce či ovocného dortu.
Dnes jsem měla chuť upéct něco z kynutého těsta. V poslední době se cítím dobře, už to jsem skoro já, uzdravuju se, takže proto jsem možná měla nucení dělat, co už jsem dlouho nedělala.
Zítra jedeme za vnoučaty, tak budu mít dárek a myslím, že hodně překvapím :-), páč dcera peče pořád, ale pečící babičku neznají.
Doufám, že jim to bude chutnat. Vyhledala jsem si recept na stejné těsto, které jsem dělávala dřív, přece jenom po tak dlouhé době se mi nechtělo experimentovat. I tak to vlastně byla premiéra.
Musím říct, že se mi povedly. Jsou vláčný a dobrý a využila jsem poprvé i náš džem, který jen rozdávám jako dárky. 
Vzhledově je to teda podstatně horší :-) No nic moc.
Měla jsem je udělat menší a tvarově hezčí. Dřív jsem měla jeden koláč jak druhý. 
No už nemám trénink. 

P.S.
Asi máte každá svůj vlastní recept. Já si ho sem dám pro sebe. Tady ho snáz najdu.
500 g polohrubé mouky
120 g Hery nebo másla
80 g cukru
30 g droždí
2 žloutky, 1/4 l mléka a 1 vejce na potření koláčů
Udělat kvásek, máslo rozpustit, vše smíchat a nechat kynout asi hodinu. Nemám pekárnu a ani po ní netoužím, páč bych ji fakt nevyužila, takže jsem pracovala ručně.
Na koláčky džem a drobenku a do vyhřáté trouby a je hotovo.

16 komentářů:

  1. Marti, máte je pěkné a já se musím smát,měly jsme stejný nápad
    Já včera uvařila podle Věrušky Carolina mia oběd a když po týdením odpočinku bez vaření, zadělala jsem na hanácké koláče.Dovnitř těsta ochucený tvaroh a navrh naše povidla a drobenku.Těsto bylo trochu řidčí a tak nebyly kulaté a rozjely se
    . Ale nrvadilo , jsou dobré. Manžel si oběd pochvaloval a koláče taky.To je dobře, že se cítíte líp.Přeji hodně zdraví a užijte si rodinky.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, taky jsem chtěla původně dělat dvojí náplň, ale zase jsem nebyla připravená :-) a nic jsem neměla dalšího jako tvaroh nebo tak něco. A díky moc. Hezký večer.

      Vymazat
  2. Ahoj Marti, zřejmě je čas pečení koláčů. Já jsem pekla v sobotu a nesla jsem je jako jeden z dárků /místo bonboniery/ k narozeninám. A vůbec mně ani jiným nevadilo, že se některé od sebe mírně lišily. Dělala jsem dvojctihodné, takže vrchní náplň kdeco skryla. A Tvoje jsou na fotce pěkné, stejné. Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, asi jo. Díky za pochvalu. Na fotce sice vypadají jakž takž, ale představovala jsem si, že umím hezčí :-) Měj se krásně.

      Vymazat
  3. KLasika je klasika a přesto vlak nejede.
    Marti, mlaskám si tu a zakusuji to brokolicí, mňam.
    Já jsem babička pečící, ale sezonní. Přes zimu peču jako střelená, v létě čas není.
    Potěš vnoučata a nejen dobrotami, krásně si too spolu užijte!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Blondýnko, díky. No já jsem zrovna s těmito vnoučaty často, takže babička už je v inventáři, ale dědu dlouho neviděly :-) Měj se krásně a hezký večer.

      Vymazat
  4. Mně se snad i víc líbí, když takové koláče nejsou jeden jako druhý. A kynuté těsto mám ráda. I když taky ho dělám už podstatně méně, než když byli doma synové. To jsem péci nestihala. Tak si to s vnoučaty užijte a ať jim koláče chutnají- určitě budou, protože od babičky to je takové něco jiné. :-)
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  5. Vzhled není až tak důelžitý - důežitá je chuť (z polystyrénu by vypadaly náramně, ale ... :-D). Já nikdy koláče nepekla - na ty má u nás monopol moje máma (a na buchty zas měla tchýně), nikdy jsem si jim netroufle konkurovat (a to už jsem fakt velká holka a navíc - tchýně už mi skoro deset let nic neupeče - ale stejně jsem se ještě do buchet nepustila)
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, no vzhledem k tomu, že moje koláče kdysi obdivovalo i okolí, tak mě ten vzhled trochu důležitý přijde :-) Ale máš samozřejmě pravdu. Já jsem z kynutého těsta dělala snad vše, i chleba. Důležité je dobré droždí a to se pozná hned podle kvásku a pak, když není pekárna :-), dobře těsto zpracovat. Já zase neumím dělat hezké dorty (dobré to jo) a zákusky. Měj se krásně.

      Vymazat
  6. Chutnají již od pohledu, jsou prostě babiččiny domácí koláče. Myslím, žes potěšila. Mám ráda kynuté těsto, ale málo kdy zadělávám a muž teď vůbec nechce abych pekla, prý kynu :o). No jo nejí po málu :o)). Průvod byl krásný, díky za publikování.
    Měj hezký den. Jana

    OdpovědětVymazat
  7. Koláčky vypadají hodně dobře!:-)Hezký den Věra

    OdpovědětVymazat
  8. Babička a kysnuté koláče určite patria k sebe ... a platí to aj v prípade, keď ide o zriedkavejší počin ... :) Vyzerajú veľmi chutne ... Marti ... Bicyklovať, plávať a piecť kysnuté koláče sa nezabúda ... si toho dôkazom ... :)))) pa L.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.