sobota 30. září 2017

učím se...


Patchwork se mi líbil vždycky. I mě lákalo zkusit to, ale nemám ráda titěrnosti a nerada se je učím. Řekla jsem si, to by chtělo velké úsilí, takže nic. Na tohle jsem líná.
Ano, šila jsem saka, kabáty, bundy, jednou i pravý kožich, děsná práce několik týdnů, a nosila jsem jej léta, ale to jsou velké věci. Po revoluci jsem měla pět let boutique a tam jsem prodávala celkem úspěšně svoje výtvory, na tehdejší dobu docela odvážné, takže asi úplně líná nejsem.
Blíží se ale zima a já potřebuji nějakou kreativní práci, která mě pohltí. Něco nového, kreativního. Konečně tady vyslovím větu, kterou jsem desetiletí nevyslovila: mám čas!
Jela jsem k dceři hlídat vnoučata a jen tak mezi řečí jsem se zeptala: chci zkusit možná patchwork, máš nějaké zbytečné látky?
Dcera otevřela krám plný krásných látek z doby, kdy se věnovala šití naplno a já vybírala. Ještě mi půjčila knihu o patchworku. To už jsem se trochu bránila, páč jsem měla pocit, že se zavazuju.
Co když mě to nebude vůbec bavit?
Mami, ale na to si potřebuješ koupit šablony, to neuděláš na koleně.
Šablony si koupím, až jestli mě to bude bavit, dřív ne.
Využila jsem pár deštivých dní. V pondělí jsem zničila několik zbytků látek. No, co učím se. Nelíbila se mi vůbec sestava, kterou jsem vymyslela. V úterý jsem ušila první povlak na polštář.
Takže tvořím na koleně a je to znát, občas mi to ujíždí. Mám šablonu z kartonu, kterou mi vytvořil můj muž, nůžky, fix a to je vše. Vlastně ještě tu knihu a bez té bych vůbec nezačala.
Ale moc mě to baví. Chytlo mě to a ještě mě podpořila rodina a přátelé, páč hned po prvním pokusu jsem měla objednávku na dva polštáře do modra. Prý je to krásný. No krásný vypadá trochu jinak :-)
Sadu na patchwork si přeju k narozeninám :-) Budou za chvíli.

21 komentářů:

  1. je to kráááásné, určitě to nevzdávej a podložku s pravítkem a řezákem si pořiď, půjde ti ta práce rychleji od ruky :-D Hodně zdaru patchworkářko. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééé, Aničko, od tebe mě pochvala obzvlášť těší :-) Děkuji za povzbuzení. Baví mě to. A díky za přizvání do klubu :-)

      Vymazat
  2. Obdivuji patchwork. Obdivuji tu titěrnou práci některých ,,švadlen". Taky se do něj občas pustím. Ale jen do takového jednoduššího skládání dílků k sobě. A baví mne to. Ale nepohltilo mne to tak, že by to bylo jen to jediné, čím se zaobírám. Ale podložku, řezák a pravítko mám.
    Přeji Ti hodně zdaru. Polštářky se Ti povedly!
    Hezký víkend!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já mám taky aktivit víc, ale tohle mě fakt začalo bavit. Uvidíme, jak dlouho :-) A děkuju. I tobě pohodový víkend.

      Vymazat
  3. Patchwork se mi moc líbí, ale trpělivost na něj nemám. Ono já šila jen z nouze a když byl syn malý, teď už mám stroj spoustu let ve skříni. Asi bych to "nedala". A aktuálně stejně na to nemám čas. Tvé polštářky se mi líbí, máš můj obdiv. Tak hodně zdaru s dalšími výtvory.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Komentovala jsem článek na blogu, kde se možné se přihlásit jen přes Google, takže u tebe jsem si vytvořila druhou identitu :-). Tak teď pod tou běžnou

      Vymazat
    2. Stáni, děkuji moc. Mám problém se spamy, tak se s tím trochu peru. Proto jsi měla asi problém. Ještě jednou díky.

      Vymazat
  4. Marti, jsi dobrá. Já jsem kdysi také něco málo ušila, ale od té doby, co začala šít sestra, skončila jsem, nebo nerada vypadám jako blbec vedle mistra. Na patchwork bych si už vůbec netroufla, protože prostě na to nemám. Držím ti pěsti a posílám trošku inspirace. Marcela

    http://www.ladkapatchwork.estranky.cz/

    OdpovědětVymazat
  5. Tak tuhle piplačku já obdivuji.Šiju,ale jen entl a rovně :-))))...chtělo by to otevřít obchůdek na Fleru,zima bude dlouhá :-))...Zdravím,snad se na mne nezlobíš po minulém komentáři.Ahoj Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, on účet na Fleru je, jen poslední léta skomírá :-) Určitě, pokud budu mít pocit, že je to ok, s flerem počítám. Jaký byl minulý komentář :-)?!

      Vymazat
  6. Marti, obdivuji, jsi veliká šikulka! Měj se moc krásně! Inka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Inko, moc děkuji. Po letech zase objevuji ruční práce :-) Hezkou neděli.

      Vymazat
  7. Povlaky jsou krásné, ale víš, co já obdivuji...jsi nesmírně akční !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Blondýnko, ano je znát, že se uzdravuju :-) Zase jsem to skoro já.

      Vymazat
  8. Jsou kouzelné,nejvíc se mi líbí ten vpravo nahoře !!!

    OdpovědětVymazat
  9. Teda Marti, ty se vám povedly .Krásně sladěné látky.Mě se patchworkové šití taky líbí, ale nešiji, věnuje se mu moje dcera, která šije i deky a ručně prošívá. Ale má super moderní stroj. To já mám dva šicí stroje staré skoro 45let ,jeden šlapací a druhý kufříkový zn.Veritas.Dodnes funkční a stačí mi.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, děkuji, moc mě to těší. Já mám starou veritasku taky, ale šiji na stroji, který mám asi dva roky a je v tom dokonce i overlock. Už jsem psala, že dřív jsem šila hodně a teď se tomu po letech vracím :-)

      Vymazat
  10. Marti, jsou krásné! Máš můj obdiv, já bych na to trpělivost neměla. Moc se mi líbí i kombinace vzorů a barev. Decentní, vkusné, krásné.
    Henrieta

    OdpovědětVymazat
  11. Henrieto, moc děkuji. Já jsem taky netrpělivá, ale tohle je kreativní a moc mě baví vymýšlet právě ty barvy k sobě a ladit to dohromady. Ušít z toho pak polštář, to už je pro mě otrava :-)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.