čtvrtek 21. září 2017

plody lesa




Tak konečně se včera zadařilo i mému muži. Na Mělnicku dosud houby vůbec nerostly. 
Včera se mu konečně splnila touha a něco málo přinesl. I krásné malé houbičky. 
Já teda houby nesbírám. Jo, sbírala bych ráda, ale já je prostě nevidím. Vidím pouze takové ty s červenou hlavičkou, jiné ne.
Takže se už ani nesnažím. Naposledy, když jsem se snažila, šel můj muž za mnou a volal: 
panebože ty to nevidíš?
Ne fakt ne. Asi mám hlavu příliš v oblacích.
Takže jsem včera naložila z těch malinkých dvě skleničky do sladkokyselého nálevu. 
Máme to rádi jako přílohu k masu.
Můj muž se rozhodl, že míchanici nechce. Prý akorát začínají houby růst, tak si ji dopřeje prý příště. Doufám kvůli němu, že nějaké příště bude.
Můj bývalý kolega z práce mě naučil jak houby uchovat bez sušení. Prý dej je do mrazáku. Zpočátku jsem nevěřila, ale už to tak dělám léta a na omáčku je to úžasný. Houby nakrájím a zaleju osolenou horkou vodou a chvíli nechám na sporáku projít varem. Scedím, po vychládnutí je dám do mikrotenovým pytlíků a šup do mrazáku.
A je v mrazáku na dvě omáčky. 
Chápu, proč můj muž nechtěl míchanici. Svůj letošní první úspěch si chtěl zakonzervovat :-)
Jo, ten malý žalud, který je jako krásná dekorace na fotkách, se octnul mezi houbami.


22 komentářů:

  1. Vy se radujete z hub a my už doma máme kvůli nim téměř dusno. Můj manžel je nosí a nosí. A já už je nechci. Tak obdarovává známé. On totiž chodí ráno se psem od syna a lesem. Prý- to tam přeci nenechám, když na mne houba mává.
    Taky houby mrazím. Ale nejvíc suším.
    Tak přeji houbové úlovky. Jo, včera mi volala kámoška, že houby našla i na hřbitově :-). Takhle si u nás houbičky rozšiřují svoje teritorium !:-))
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já vím, že už z hub šílíš, asi jako já letos z třešní :-) Ale tady fakt skoro vůbec nerostly. A včera na tom místě, kde byl můj muž, to bylo prý jak na Václaváku. Nedivím se, je to nedostatkové zboží :-) Měj se krásně.

      Vymazat
  2. Marti, píši po druhé ,někam se mi zašantročila ta první zpráva. My jsme s manželem vášnivý houbaři. Jezdíme na kolách pod Valdštejn do údolíček. Hned jak slezu z kola , beru do ruky otevřenou kudličku, věřím,že tak najdu. Dělám to tak mnoho let. To jsem prdlá co? Houby sušíme a zamražuji musím mít na zimu jeden plný box. Mějte krásný den , u nás je docela hezky už třetí den
    Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, mě přišly do mejlu oba komentáře :-) To se někdy stane. Proč prdlá? Já bych sbírala taky, kdybych je viděla, hahaha :-) No u nás bylo zataženo a teď svítí sluníčko, ale teplo moc není. Krásné dny.

      Vymazat
  3. Tak já houby taky nevidím:-)Krásný úlovek máte:-)Moc zdravím Věra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věrko, mám dojem, že jsem to u tebe četla a potěšilo mě, že nejsem na houby slepá jen já :-) Měj se krásně.

      Vymazat
  4. Tiše zavidím úlovek. Patřím mezi houbově slepé. Jana

    OdpovědětVymazat
  5. Poháriky sú parádne ... Keď je hubársky rok, tiež zaváram, suším aj mrazím, Tento rok u nás hubám vôbec nepraje ... nerástli a ani nerastú ... ešte že mám do vianočnej kapustnice nasušené od vlani ... Marti, maj sa pekne ... L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lauro, no je to první úlovek, chtěla bych, aby to pokračovalo. Tady nebyly ani vloni, takže zásoby žádné nemáme. Hezký večer.

      Vymazat
  6. Marti, houby v nálevu bych chtěla zkusit, zatím jsem je nedělala, ale do mrazáku je dávám léta. Ale do skla, aby nenačichl další obsah mrazničky. Ty tvoje skleničky s houbami vypadají moc hezky. :o)
    Přeji fajn dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, ten nálev není nic složitého. Dělám si svůj podle chuti, páč najednou zavařuju malé množství. Do vody ocet, sůl, cukr podle chuti a nové koření, pepř a bobkový list. Celé to svařit. Před tím houby trochu povařím ve slané vodě, dávám do horké a nechám přejít varem. Tentokrát jsem houbičky ještě prokládala červenou cibulí. Zavařovala jsem asi půl hodiny. Ale recepty dnes samozřejmě najdeš na netu. Měj se moc hezky a díky.

      Vymazat
  7. Paní Slunečnice, muž chce v sobotu na houby do Beskyd. Já zůstanu doma, jen ať sbírá, potřebuji si dát dokupy krční páteř. Já chci vždy houby zmrazit v mikroténových pytlících (na omáčku účasné) a můj manžel chce sušit (houbová polévka). No budeme to muset nějak podělit jako vždy. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iwko, my jich v posledních letech nemáme tolik, aby vůbec bylo co sušit. Jsem ráda letos aspoň za tu trochu. Tak ať záda nebolí. Hezké dny.

      Vymazat
  8. Houby mrazím úlně stejně jako ty - na smetanovu houbovou omáčku jsou super. Ale i suším - hlavně pod hovězí plátky nebo krkovičku mám raději houby sušené. Ovšem letos jde zatím pouze o teoretizování - u nás na chalupě nerostou. Snad teď - tedy příští týden, až bude volno - nějaké vykouknou a něco nasyslím na zimu.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, no tady zažíváme houby téměř poprvé. Hezký víkend.

      Vymazat
  9. Já Houby miluji ve všech podobenstvích, nepřejím se jich. Velice ráda chodím do lesa " sbírat " / jako ty /, dobrovolně si přebírám funkci svačináře. Trapně chodím, čumím a nenacházím. Je to smutný boj, ale říkám si, nikdo není dokonalý.
    Můj strýc dělal luxusní houbičky / nezaměňovat za veselé houbičky !/, vytvořil takový lák, že výsledek byl neuvěřitelná mlaskačka, recept si vzal do hrobu.
    Marti, krásný víkend.

    OdpovědětVymazat
  10. Že nejsem robot jsem dala jasně najevo...houby s velkým H !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Blondýnko, mně se to naopak líbilo. Já myslela, že chceš zdůraznit, jak moc Houby miluješ :-) Já už jsem bojovat přestala a můj muž mě ani s sebou nechce brát, prostě sběrač nejsem a hotovo :-) I tobě pohodový víkend.

      Vymazat
  11. Houby suším i mrazím. Na kyselo do nálevu je zavařovala moje mamka a byly vždycky úžasné, pěkně oslizlé:-).
    Henrieta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Henrieto, jo trochu oslizlé jsou, ono se na nakládání mají používat hlavně malinké tvrdé houbičky, ale vždy to není k dispozici. Já jsem tentokrát měla. My to máme rádi jako přílohu k masu. Měj se krásně.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.