pátek 19. ledna 2018

jen na okrasu


Ostatně k čemu jinému by měli být.
Myslím domácí mazlíčky.
Vlastně můžu mluvit jen za naši Justýnu.
Ta je fakt jen na okrasu a na potěšení.
Dřív obvykle kočky chytaly myši a psi hlídali, což ti drobečci zvící velikosti našeho jezevce ani neumí.
Říká se, že pokud je v obydlí kočka, myši se domu vyhýbají. 
No nevím, jak jinde, ale v našem domě se během roku pár myší objeví, daň za život na venkově, ovšem chytáme je my.
Teda já určitě ne, páč v tomhle jsem typická ženská, nebojím se pavouků, ani hadů a ani nemám panickou hrůzu jako naše dcery ze slimáků, ale myši mě přinutí vylézt co nejvýš či dát aspoň nohy na stůl a hystericky řvát. Přitom racionálně vím, že to malé a roztomilé připomínající Jerryho mi neublíží, ale mám je prostě raději kreslené.
Ani mi už nevadí, když venku si Justýna pokojně leží a kolem ní kráčí myš a ona ji pozoruje bez špetky zájmu. Už ani myš nějak extra neutíká, protože si říká, tenhle jezevec mi neublíží. 
Ale že si nechá narušit svoje teritorium doma, to teda fakt nechápu.
 Naše Justýna zpočátku po přestěhování nosila myši až do kuchyně a chlubila se s nimi. 
Občas je přinesla živé, a pak je honila po domě k mému děsu. Hezky jsem ji tuhle činnost rozmlouvala: Justýnko, jsi hodná, ale vezmi si myšku ven. Jednou přinesla položivého ptáka a já to nezvládla. Řvala jsem na ni tak, že chudinka vyběhla na zahradu, uraženě si sedla na zídku a nemluvila se mnou několik hodin. Nepomáhaly ani moje omluvy a přísahy, že se stydím za své konání. Postupně se naučila ignorovat ptáky na zahradě po mém několikerém monologu, že ptáčci k nám patří. Tak je pozoruje jako lovec, ale už je nehoní. Teda když jsem u toho, co dělá, když se nekoukám, nevím, no nicméně předměty doličné nenacházím.
A na myši se dívá s výrazem - já se ti na to můžu vyprdnout. 
Nemám chytat ptáky, tak si myši chytej sama.
Minulý týden se odehrála legrační scénka, kdy byla v hlavní roli myška a naše Justýna. 
Není mi vůbec líto, že jsem zrovna nebyla přítomna, páč jsem hlídala děti, i když jsem se u vyprávění fakt nasmála. Ale moje představivost je velká. Vyprávění mi stačí.
Justýna teď přes naši nevoli začala lehat pravidelně na rohu kuchyňské linky, zřejmě strategické místo, páč když se nakloní, může nakukovat přes předsíň a prosklené venkovní dveře na zahradu. Je tam zima, tak přece nepůjde ven. V osudný den zaslechl můj muž snadno rozpoznatelné šramocení ze špajzu, fuj. Občas se tam nějaká myš objeví, ale vše je v dózách či v chlebníku, tak tam nějak nemůže nic poškodit a můj muž ji vždy za přihlížení Justýny chytí, tedy do pastičky na nějakou laskominu. 
Nejraději mají vlašské ořechy. Já pak desinfikuji celý špajz.
Začal tedy prohlížet inkriminované místo, aby tu potvoru odhalil, a když vyndal krabici, kde je solamyl a další věci, najednou, kde se vzala tu se vzala myška na lince (fuj!!!).
Rychle přeběhla Justýně po hřbetě, ano čtete dobře, a schovala se jí pod břicho!!!
Náš jezevec se něžně a pomalu odkulil, aby zjistil, co ho šimrá a myšku osvobodil. Líně sledoval, jak myška kráčí a pak běží za asistence mého muže ven otevřenými dveřmi na zahradu. 
Tentokrát hlodavec přežil, nebylo třeba pastiček a k útěku pomohla kočka.
Tom a Jerry hadr.
No přijde vám to normální?!
Ona s nimi prostě kamarádí.
Ještě že tady v okolí moc myší není. 
Já totiž ve zlých snech vidím to procesí s Jerrym v čele, jak kráčí bezostyšně k nám do domu, aby se skrylo v bezpečí před zimou, páč má v domě přece kamarádku, která bude i číst pohádky na dobrou noc.

13 komentářů:

  1. Marti, to jsem se po ránu pobavila! 😂 Ale znám to velmi dobře... náš Mikša také úspěšně aspiruje na jezevce...🤭 Myšku jsme zatím měli jen v chodbě, potvůrka nám během krátké chvíle okousala koberec... Mikeš o ní zájem nejevil, vyhnala jsem ji ven koštětem. 😂 Fakt je, že na venkově se tomu člověk fakt neubrání... já se však mnohem víc než myší štítím těch pavouků...
    Pěkný víkend přeje Peťka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peťko, jsem ráda, že jsem pobavila :-) Já jsem se bavila taky, když mi to muž vyprávěl. A koukám, že i jinde je to stejné. Pohodový víkend.

      Vymazat
  2. Krásný zbytek odpoledne, Marti taky jste mne pobavila.
    Ale když panička řekne,že Justýnka nemá chytat nic co je u vás ,tak poslechne.Chytrá chlupaťáčková. V domě jsem ještě žádnou myšku neobjevila,ale na zahradě jich je.A vlastně manžel chytl už dvě v obytném autě,já bych je ale zabít nemohla.Mějte hezký víkend.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer Martino, no ona zas tak poslušná není, musí se na ni hezky a vysvětlovat, na příkazy nereaguje anebo se urazí :-) Tak to máme dobrý, u nás v domě se každý rok ukáže tak 3 až 5 myší a to je něco na mě a zabít nemůžu nic, tak snad jedině mouchu :-) Hezký víkend i Vám.

      Vymazat
  3. Dnešné domáce mačky sú dobre chované svojimi páničkami ... nemajú potrebu pracne sa naháňať za korisťou ...
    Bavila som sa pri predstave, ako sa myš schovala pod Justýnku ... čo je veľa, to je veľa ... :))))))) Náš Filip je tiež dobre chovaný, cez zimu už poriadne pribral, ale myši nemáme ani v pivnici, ani na dvore ... zatiaľ sa činí ... pred týždňom sme na schodoch našli mŕtveho krtka. Len neviem, či hi chytil on, alebo sučka Ajka ...
    Marti, prajem pekný víkend ... L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Laury, i tobě krásný víkend a máš pravdu, čeho je moc, toho je moc :-), ale co naděláme, je to člen rodiny.

      Vymazat
  4. Tak jsou ty naše číče podobný druh. Tereza si myš klidně chytil, ale hlavně si s ní hraje a mazlí se s ní. Minule jej sledovala Mourina a když Tereza nekoukal, tak mu ji sežrala. Ten se divil kde mu zmizela. Já jsem se mohla uchechtat 😃.
    Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koukám, že nejsme doma rarita. No Tereza aspoň ještě předstírá, že je lovec, Justýně už je to u zadku :-)

      Vymazat
  5. Krásná historka, fakt jsem se pobavila. Jak při představě Justýny, jak sleduje prchající myšku, tak při představě myšího průvodu, který se k vám kráčí ubytovat.
    Hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, já se tím taky bavím. Můj muž si vzpomněl na tu historku až po týdnu a já jsem ráda, že si vzpomněl :-) Pohodový víkend.

      Vymazat
  6. Justýna to má prostě na háku. Ona se nebude honit za nějakým hlodavcem, když moc dobře ví, že to uděláte za ní. K čemu tedy rychlé pohyby...:-)).
    Henrieta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Henrietko, přesně tak, ona běhá velmi rychle, když zavolám, jestli nechce bonbónky, to ano, to letí jako vítr, ale myši? Na co. hezkou neděli.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.