úterý 16. ledna 2018

kapka zimy



Venku je pocukrováno, jako když poprášíš buchtu moučkovým cukrem.
Tuto zimu snad podruhé?
Je mínus 1,4 a říkáme tomu, že je fakt zima a nechce se nám ven. 
Mrzne. No letošní mírná zima nás zhýčkala a my už zapomněli, jak to vypadá, když opravdu mrzne.
Americký mráz mínus 30 posledních dnů si neumím představit. 
Pamatuji si největší mráz někdy v roce 1983-84, kdy klesla teplota na mínus 20-21 a děti měly zákaz vycházení a náš malý syn byl rád, že nemusí do školky.
Justýna se dnes tváří, jako kdyby ten mírný poprašek byly obrovské závěje. Během pár vteřin prolítne kousek zahrady a se sklopenýma ušima letí rychle zpátky do domu.





Nemám zimu moc ráda, vlastně i můj muž, ale snažím se ji urychlovat a překonat příjemnými věcmi. Neustále pálíme svíčky a domem se line příjemná vůně, pijeme výborné čaje, některé dovozené přímo z Anglie, vlastně rituál odpoledních sypaných černých čajů dodržuji nejvíc v zimě, sjíždíme si zajímavé filmy na youtube a těšíme se, až bude zase teplo a bude svítit slunce, které nás vytáhne ven.
Topíme v krbových kamnech, které znamenají teplo domova a odháníme od nich Justýnu, páč jednou už si připekla ocas, jak se chtěla nahřát. A věřte, že spálené chlupy přebijí vůni svíček.
Ona nic necítila a nebýt té nelibé vůně, fakt si ten ocas spálila.


Po dětských zástěrkách na přání vnoučat vyrábím nejen pro vnoučata pytlíky na hračky, svoje malé výtvory dávám do malého obchůdku na Fler, který jsem znovu po roce probudila, měníme dům viz nová předsíň, věšíme nové grafiky a chystáme se na renovaci sprchového koutku v patře. 



A toužíme.
Po slunci, po teple, po rozkvetlé zahradě.

14 komentářů:

  1. No tak tedy u nás pocukrováno není. Nám se tady od rána z té nebeské cukřenky sype bílé nadělení v jednom kuse. Vymeteš před domem a za chvíli můžeš jít znovu. Ale my, pokud tedy je normální opravdová zima, jsme na to zvyklí.Ani moc nehudrujeme.
    Já myslím, že zima jako taková by být měla. Je pravda, že zimní sporty už jsou mi cizí, ale ráda mám zasněženou krajinu, takové to ticho....... Ale na jaro a teplo se tedy taky těším, to zase jó- to mám raději.
    Hezké věcičky jsi našila :-).
    Tak pěkný zbytek dnešního dne!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, u nás už není ani pocukrováno. Věděla jsem, že mám fotit hned, ještě skoro za tmy. Teď prší a já bych si přála taky trochu zasněženou krajinu. No u nás letos zima asi vůbec nebude, i když zima je, páč fouká mrazivý vítr. A moje sportovní aktivity začínají a končí v naší tělocvičně, já a sport nejsme moc kamarádi :-) Díky a hezké dny.

      Vymazat
  2. Hezký zbytek dne,Marti u nás se sype sních od noci a manžel už dvakrát odhrabával a mohl by jít znovu. Já mám zimu když mrzne a padá sníh ráda i když je pravda, že už v našem věku spíš v teple doma a koukat z oken.Dřív jsme chodili lyžovat kor když jsme bydleli v Liberci , tak do Jizerek.Tam bylo překrásně.Našila jste hezké zástěrky a koukla jsem na Fler, pěkný věci.Kdybych nešila,tak si hned objednám.Mějte se fajn.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, děkuji za pochvalu, těší mě to :-) Kolem Jizerek to znám, ale spíš v létě. Hezké dny.

      Vymazat
  3. I u nás je bílo, ale brala bych už jarní teploty!!!Ila

    OdpovědětVymazat
  4. U nás bylo pocukrováno ještě méně a teď do toho prší. V krbu také topíme a když to dřevo praská, tak je to nádherná romantika. Krásné šití.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rijo, u nás taky včera pak pršelo až do večera a ani dnes ráno už není nic ani pocukrováno. Děkuji. Hezký den.

      Vymazat
  5. To je fantastické, že sa teraz, v najlepších rokoch hi hi ... môžeme venovať našim záľubám, tvoreniu, čítaniu a športovaniu ... Nevedela by som len sedieť niekde pri telke a čakať na dôchodok ... Marti, veľmi pekné veci si vytvorila, páči sa mi aj v tvojom obchodíku ... :) Aj u nás sa snehu nasypalo a predpokladám, že teraz k večeru je bielo aj u vás ... Maj sa fajn L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Laury, no já už v důchodu jsem, ale částečně pracuju :-) Ale nemíním sedět na lavičce a krmit holuby :-) No u nás byl sníh jen ráno snad dvě hodiny, který jsem rychle nafotila a pak do večera pršelo a dnes ráno taky nic. Díky a měj se krásně.

      Vymazat
    2. Ja som na dôchodku tiež, čakať na dôchodok som myslela čakať na dôchodkovú dávku ... :))) Komentár som mala sformulovaný najskôr inak ... len som si nebola istá, či si na dôchodku aj ty ... tak aby som neurazila ... Veď sme myslením a aktivitou stále mladé ... nie ? pozdravujem ... L.

      Vymazat
    3. Laury, neurazila by si mě, ale pomohla jsi mi přijmout možná sama sebe viz zítřejší příspěvek, ke kterému jsi mě rozhoupala. Ano, jsme stále mladé!!! Aj já ti posílám moc pozdravů.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.