neděle 21. března 2021

aktuálně


Dnes dávám dvě zprávy najednou. Ale jsou to jen krátké aktuality.
Uvědomila jsem si, že možná někdo z vás nezachytil a oba počiny mi přijdou záslužné a trochu propagace si zaslouží, minimálně ta první určitě. 
Tak dnes i pro vás. 
V úvodu na fotce je zvon z mělnické chrámové věže, který nafotil můj muž a který bude zítra vyzvánět.
Možná většina z vás o těchto aktivitách ví, ale možná jste nečetli, co k těmto výzvám vedlo. 
A dobrý úmysl, záměr či cíl stojí za přečtení.
Mějte klidnou neděli.

První zpráva: zítra se v poledne rozezní všechny zvony po celé zemi, protože... 


Po celém Česku se rozezní kostelní zvony. Zazní i z mělnické chrámové věže.
Marta Dušková

V pondělí 22. března uplyne rok od úmrtí prvního pacienta s nemocí covid-19 v Česku a od té doby si pandemie vyžádala víc než 24 tisíc úmrtí (aktuální data k 17.3.2021). Toto smutné výročí připomene pondělní pietní akce.

Uctít památku obětí se rozhodla iniciativa Minuta ticha s podporou České biskupské konference. K uctění památky obětí covidu v České republice se v pondělí v poledne připojí i Mělničtí zvoníci a na mělnické chrámové věži se rozezní zvony za oběti a jejich blízké.

„Jako občané, publicisté a aktivisté vyzýváme českou společnost, aby si památku obětí pandemie připomenula. Jsme přesvědčeni, že společné sdílení smutku a vzpomínek na oběti umožní naší společnosti lépe a důstojněji vykročit do budoucnosti, která nás po skončení pandemie čeká. Bude v ní mnoho nových výzev, jež se budeme muset naučit zvládat. Ale památka obětí by vyhasnout neměla. Vyzýváme ke společné minutě ticha v pravé poledne v pondělí 22. března. Přispěje-li k této vzpomínce vyzvánění kostelních zvonů, připomínka památky obětí v médiích či důstojné a všech politických motivů prosté vzdání úcty obětem z úst veřejně působících osobností, budeme si jako společnost moci říct, že jsme nenechali zvítězit lhostejnost a nezájem o osudy druhých,“ stojí ve výzvě občanské iniciativy „Minuta ticha“, která tuto akci pořádá.


Druhá zpráva Deset tisíc kroků


Projekt Deset tisíc kroků startuje v dubnu
Marta Dušková

Chůze je pro člověka nejpřirozenější pohyb, který posiluje tělo i mysl. V současné době je lidské tělo i mysl vystavena náročnějším zkouškám než obvykle. Partnerství pro městskou mobilitu přichází s dubnovou výzvou pro všechny s názvem Deseti tisíc kroků a motto výzvy je „pojďte s námi cestou ke zdraví“. Chůze a běh by se mohla stát každodenní aktivitou.

Cílem projektu je motivace lidí k pravidelné aktivitě alespoň po dobu jednoho měsíce, tedy měsíce dubna. Deset tisíc kroků je zhruba 7,5 kilometrů a důležitější, než počet kroků je pravidelnost svižné tempo a příjemné prostředí.

Do projektu se zařadilo i město Mělník. V rámci výzvy je možné chůzi monitorovat na jakémkoliv zařízení a následně jej nahrát do svého profilu. Každý kilometr je bodově ohodnocen s ohledem na věk účastníka i jeho BMI. Na účastníky s nejvyšším počtem nasbíraných bodů čekají zajímavé ceny. Pracovat je možné i v týmech, které účastníci vytvoří.

Celá výzva probíhá od 1. do 30. dubna ve spolupráci s jednotlivými městy.

Více informací spolu s přihláškou k výzvě je možné nalézt na stránkách projektu www.desettisickroku.cz . Město Mělník zveřejnilo výzvu na webových stránkách www.melnik.cz .

13 komentářů:

  1. Díky za informaci. Vůbec jsem netušila, že něco takového se pořádá. Škoda, že nejsi blíž, mohla jsem číst informace z okolí. Pohodovou neděli.

    OdpovědětVymazat
  2. O minutě ticha a vyzvánějící zvony k poctěni památky pro zemřelé jsem věděla. Dnes přesně s vyzváněním zvonů v blízkém kostele jsme minutou ticha uctili památku všem. Je to moc smutné výročí. Fukčarinka

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, díky za zajímavosti. O akci se zvoněním jsem nevěděla, doporučení o 10 tis krocích denně znám, ale musím říci, že tento počet nedávám. Mám na svém fitness náramku nastavené přesně poloviční číslo a i tak to někdy nevyjde. Dokud jsem nebyla na HO, tak jsem se aspoň do té práce musela dostat, i když už třeba na další chodecké aktivity nezbyl čas. Teď to mám od postele k pracovnímu stolu tak 20 kroků... A když musím natáhnout práci, tak už pak není moc chuť jít ven
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  4. O akci 10tis. Kroků jsem nevěděla. Já je chodím cca čtyřikrát v týdnu podle počasí a chodím ráda. U mě to musí být o tom že se mi chce a kdybych se někde zapsala tak by to chtění mohlo přejít do musím a to už mě pak nebaví. Myslím ale, že taková akce má smysl, protože pravidelná chůze je dobrá pro tělo to vím z vlastní zkušenosti :)

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, děkuju za informace. O vyzvánění zvonů jsem nevěděla, o výzvě jsem někde zběžně četla. Chodíme hlavně o víkendu, ale v tomhle počasí víc jak 15-25 km za víkend nedáme.
    Krásný zbytek neděle.

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, o první akci vím, o druhé nikoliv. Někde jsem se dočetla, že by zvony měly zvonit tři minuty.
    Měj hezké den. 🍀

    OdpovědětVymazat
  7. Marti o tom zvonění jsem četla až teď u Tebe a jsem ráda, že o tom teď vím. Navíc já znění zvonů miluji ať je sváteční nebo smuteční vždy je to krásný zvuk. Jinak já mám v mobilu aplikaci Relieve a tak se snažím měsíčně ujít více jak sto kilometrů. Některý den je to méně než pět km, jindy více, ale přes stovku to každý měsíc dá. Aplikace vytváří i videa trasy a je zdarma i když se dá pořídit i placená verze, která dá více možností. Ale je dobré vědět, že tak se člověk musí přinutit a jít ven. Přeji Ti krásný zbytek neděle a pohodové snad už brzy i jarní dny.

    OdpovědětVymazat
  8. Marti, o obou akcích jsem už četla.
    Do projektu deset tisíc kroků se hlásit nebudu, takový zdatný chodec nejsem, bohužel.
    Měj klidné dny.

    OdpovědětVymazat
  9. Marti, dík za informace o zvonech i krocích. M.

    OdpovědětVymazat
  10. Marti, o vyzvánění jsem slyšela, jen jsem zapomněla, kdy to bude.
    A chůze - to je teď vlastně skoro jediná možná aktivita. Chodíme denně, jen vhodné trasy docházejí...
    Přeji hezký večer a díky za info! Helena

    OdpovědětVymazat
  11. Marti, jak píše Helenka, chůze je teď jediná aktivita, kterou vykonávám, měla bych každý den, někdy to nevyjde :(
    Přeji hezké dny. J.

    OdpovědětVymazat
  12. Nevěděla jsem. A zvony jsem dnes neslyšela. Je to dobře, nezapomínat... Chození je nejpřirozenější pohyb člověka a dostupný stále - ale já nějak ty procházky krátím.

    OdpovědětVymazat
  13. Marti, slyšela jsem o vyzvánění a dneska jsem si v práci otevřela okno, abych zvony slyšela. A ty pražské zvonily a zvonily. Výzva se mne líbí, ale chodím jen tak soukromě. Každý den nestíhám.
    Přeji ti pohodové dny. Iva

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.