neděle 28. března 2021

nedělní připomenutí


Asi skoro každý z nás ví, co je dnes za den. Přinejmenším učitelky, kterých tady v našem blogovém společenství je docela dost. 
Neděle Den učitelů.
V posledních letech se na tento den dost zapomíná a proč tomu tak je, se trochu zmiňuji v článku níže, který dnes vyjde. A připomenout jej v právě této nelehké době mi přišlo trochu jako moje povinnost. 
Tak dnes další významný den.
Mějte klidnou neděli.

P.S. To úvodní foto už tady bylo. Je z loňska, kdy se začínalo s online školou a byla i u nás doma.


Má svoji tradici, přesto je dnes opomíjen
Marta Dušková

Den 28. března patřil tradičně v České republice Dni učitelů již od roku 1955. Den byl stanoven na den narození Jana Ámose Komenského, učitele národa a patrona českého školství a oslavoval práci a poslání učitelů. Den učitelů je právě dnes.

Na Den učitelů se v poslední době zapomíná a možná je to i z důvodu, že od roku 1994 je z rozhodnutí UNESCO stanoven za Světový den učitelů 5. říjen. Ani jeden z těchto dnů není v České republice zařazen mezi významné dny.

Ocenit a připomenout práci pedagogů a učitelů je důležité obzvlášť v této složité době, kdy učit na dálku je mnohem těžší, než když jsou děti v lavicích. Příprava na výuku je jiná, příprava studijních materiálů je pravděpodobně těžší a trvá déle. Péče o žáky a studenty stojí větší úsilí, a i pravděpodobně více času než v běžné výuce. Těžší je i udržet pozornost menších dětí nejen v základních školách, ale i při online výuce mateřských škol.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy tradičně právě na Den učitelů uděluje nejlepším učitelům a pedagogům medaile MŠMT. Slavnostní předávání medailí bylo z důvodu epidemiologických opatření proti šíření viru COVID-19 letos odloženo a nový termín bude stanoven v závislosti na aktuální situaci.

Názor redaktorky 
Učitelé si zaslouží respekt i uznání, i když ne na každého učitele vzpomínají či budou vzpomínat děti a rodiče v dobrém, jak už to v životě bývá. Společnost si obecně práce učitelů příliš neváží a není respektována, i když jsou to právě oni, kdo ovlivňují budoucnost společnosti.
Ale zdá se mi, že někteří rodiče přehazují dnes své povinnosti a výchovu dětí na školu. Výchova dětí k respektu a úctě nejen k učitelům začíná v rodině, a pokud se nám výchova nedaří, škola už to nenapraví. Všichni voláme po svobodě, ale je zajímavé, že pokud se to týká školy, klidně se svojí svobody k výchově dětí chceme vzdát a přehodit to na školu. Svoboda znamená nejen práva, ale i povinnosti. A vychováváme příkladem, naše děti jsou naším obrazem.

8 komentářů:

  1. S tvým názorem naprosto souhlasím. Počátek všeho bývá v rodině.
    Je mnoho perfektních pedagogů, v období školství našich třech dětí jsme jich pár poznali. Avšak také i jejich protiklady...
    Nejvíce bych přála dětem a studentům, aby již opravdu v klidu mohli studovat, myslím, že si nyní váží školy tak nějak více.
    Hezký zbytek neděle Marti.

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, souhlasím s tebou, že je Den učitelů poněkud opomijen. A navíc v době covidu to opravdu nemají jednoduché. Bohužel se to týká i dětí.
    Měj hezký den. 🍀

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, máš v článku 28.října. Jinak souhlasím. Učitelé to nemají snadné ani v normální výuce, natož v online. A jsou dobří učitelé i ti špatní. Ale oba dva ovlivňují děti. Na některé se dlouho vzpomíná s úctou, o jiných se vypráví vtipné historky. Učitel je něco, jako herec, jen to publikum je občas jak z hadích ocásků... Krásné dny

    OdpovědětVymazat
  4. Hezky napsané. V našem kalendáři tento den označený je na rozdíl od mnoha jiných...Už by to chtělo, aby ten virus zmizel a děti zase mohly do škol hlavně být v přímém kontaktu se svými učiteli. Přeji Ti krásný velikonoční týden.

    OdpovědětVymazat
  5. Tak Den učitelů je jeden z mála významných dnů, které si pamatuji.
    Přeji všem učitelům k jejich dnešnímu svátku, aby se už brzo mohli vrátil "za katedry" (a dětem, aby se brzo vrátily do lavic).
    Tobě hezké dny

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Marti,
    napsala jsi to moc pěkně. Já jsem učitelka (třetí generace v rodině) a fakt mě mrzí, jak se k tomuto povolání staví veřejnost. Paradoxně mi to vynahrazují ti žáci, vždy si pak říkám, že to dělám právě pro ně, ne pro veřejnost, která je přesvědčená o tom, že jsme přeplacení flákači... Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  7. Roky jsem ve školství pracovala. Mám mezi učiteli všech stupňů přátele, a tak mám celkem přehled, jak to ve školách vypadá i teď. Je to nedoceněná práce vyžadující celého člověka. Je potřeba moc věcí, podpora z rodin i od vedení škol a zřizovatelů. Moc mě zlobí, když skvělý učitel bere stejné peníze jako ten, co se jen veze...
    Všem učitelům přeji krásný sváteční nedělní večer a tebe moc zdravím, Marti. Helena

    OdpovědětVymazat
  8. V kalendáři je Den učitelů veden jako Významný den a jako Den narození J.A.Komenského.
    Je pravda, že v poslední době se nějak moc nepřipomíná.
    Každý máme vzpomínku na učitelé, kteří se do nás zapsali a nebo kteří naší školní docházkou jakoby prošli.Není to lehké povolání.
    Hanka

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.