středa 17. března 2021

jaký je rok

Většinou se tady ptám, jaký je dnes den. 
Dnes ale na rok. 
Jistě je 2021, ale...
Letošní rok je rokem svaté Ludmily, a protože je Ludmila mělnickou rodačkou, připomíná se tady od loňského roku pořád. Na blog už jsem několik příspěvků dávala vloni.
Různé výstavy apod. Dnes sem dávám článek s upoutávkou na novou knihu a kdo má zájem i na online přednášku o svaté Ludmile s autorem knihy.
Rok svaté Ludmily byl na půdě Senátu oficiálně zahájen 1. října 2020 a myslím, že je natolik významnou osobností, že je třeba vyzdvihnout její význam pro nás a pozornost si jistě zaslouží. 
Svatá Ludmila je národní patronkou, spoluzakladatelkou českého státu a bezesporu nejznámější mělnická rodačka. Výročí 1100 let od její mučednické smrti připomíná první historickou českou kněžnu, dceru knížete Slavibora ze Pšova, dnešního Mělníka, první českou světici, patronku země české a babičku sv. Václava.
Jelikož tady připomínám významné dny, nemohla jsem opomenout ani tento rok a pravděpodobně o ní v tomto roce ještě napíšu, i když zatím není jasné, kolik z několik let naplánovaných akcí k uctění památky Ludmily se letos vlastně uskuteční.
Mějte klidný den.



Ludmila: Kněžna a světice
Marta Dušková

Letošní rok 2021 patří svaté Ludmile. U příležitosti 1100. výročí její násilné smrti byla vydána výpravná monografie z Nakladatelství Lidové noviny s názvem Ludmila: Kněžna a světice.

V souvislosti s vydanou knihou se uskuteční online přednáška se stejným názvem Ludmila: Kněžna a světice editora monografie Jakuba Izdného ve středu 31. března v 18 hodin, kde budou představeny zajímavé informace a novinky, které vyplývají z výzkumu o životě a kultu sv. Ludmily.

Jakub Izdný je odborný asistent Ústavu českých dějin Filosofické fakulty Univerzity Karlovy a zabývá se raným středověkem střední Evropy. Přednášku pořádá spolek Svatá Ludmila 1100 let www.svataludmila.cz , jehož zakládajícím členem je i město Mělník.

Monografii je možné zakoupit v internetových knihkupectvích.

Anotace
Kněžna a světice Ludmila je postavou stojící na počátku českých dějin. Je první historicky známou českou ženou, manželkou panovníka a světicí. Můžeme ji také označit za první ženu v čele českého státu, či alespoň toho útvaru, z nějž postupným vývojem český středověký stát vznikl. Sňatkem s prvním doloženým českým knížetem z rodu Přemyslovců, Bořivojem, vstoupila Ludmila do historie a stala se pramátí našeho prvního panovnického rodu. S jejím příběhem je spojena i christianizace Čech, kterou podle legend na Moravě zahájil Bořivoj, jenž pak jí a vnukovi Václavovi přenechal pomyslnou zakladatelskou pozici. Václav, patron české země, byl Ludmilou v křesťanské víře vychováván a postaral se též o počátek jejího kultu. Ludmila poté vstoupila do českých dějin jako světice a její osobnost dodnes inspiruje nejen politiky, církevní činitele nebo umělce v Čechách i mimo ně. Kniha je přehledným souhrnem poznatků o Ludmile, její době, ale také o „druhém životě“, který vstupuje již do dvanáctého století svého trvání.

5 komentářů:

  1. Martino, cením si tohoto příspěvku. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Marti,
    zase pěkný článek! Já mám moc ráda legendy o Ludmile a Václavovi. Některé se učíme i ve škole, je to takový základ. Měj se krásně!
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, děkuji za báječný článek a také za odkaz na přednášku.
    Měj hezký den. 🍀

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, zajímavé připomenutí výročí sv. Ludmily.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, moc děkuji. Přednášku jsem si dala do diáře, hned bych se jela do Mělníka projít a násat tu atmosféru...
    Měj příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.