středa 3. března 2021

víte, že

dnes je Světový den divoké přírody? Pokračuji v cyklu připomínek významných dnů. Některé není nutné vůbec připomínat, na některé si vzpomeneme sami a některé dny, se zdá, by se měly připomínat několikrát v průběhu roku, nebo pořád. 
Tento je jedním z nich.
Dnes článek vyšel na našem Kanál eM a myslím, že v současné době se zdá být aktuálnější i u nás v Čechách, kdy jsou právě vyšetřovány ohavné zločiny proti volně žijícím ptákům, dravcům.
V únoru někdo na Příbramsku otrávil 16 dravců a mezi nimi i orla mořského, kterého uvidíte na fotu v článku níže. A nebyl to v posledních týdnech jediný případ.
Nerozumím proč proboha?! 
A doufám, že pachatel tohoto zločinu bude nalezen a podle práva potrestán. 
Více najdete v článku, ale pravděpodobně jste o tom už slyšeli. 
Mějte pěkný den a nezapomeňte nakrmit ptáčky. 

Světový den divoké přírody apeluje na zachování veškerého života
Marta Dušková

Na dnešní den připadá Světový den divoké přírody. Každý rok si jej připomínáme 3. března a tento den vyzdvihuje význam ochrany přírody pro lidstvo. Tento den byl vyhlášen dne 20. prosince 2013 na Valném shromáždění OSN.

Datum 3. března nebylo zvoleno náhodně. V roce 1973 právě 3. března vstoupila v platnost Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin.

Úmluva hraje důležitou roli v zajištění toho, aby mezinárodní obchod současně neohrozil přežití jednotlivých druhů. Právě prostřednictvím úmluvy (CITES) už 180 zemí hájí asi 5000 druhů zvířat a 29 000 druhů rostlin před jejich vyhubením zejména z důvodů obchodování s nimi. Česká republika se k CITES připojila v roce 1992.

Světová kampaň má pomoci šířit osvětu a povědomí o důležitosti přírody. A Světový den divoké přírody je příležitostí k oslavě rozmanitých a krásných forem divoké fauny a flóry a zároveň připomíná naléhavou potřebu boje proti zločinu vůči volně žijícím živočichům a rostlinám a proti mizení druhů.

A v současné době je v Čechách kriminalisty vyšetřováno několik zločinů proti volně žijícím ptákům. Několik otřesných případů už bylo publikováno. Na Příbramsku bylo letos koncem února nalezeno 16 mrtvých zvířat včetně orla mořského, jestřábů a káňat, které někdo otrávil.

Bližší podrobnosti k případu zveřejnila Česká ornitologická společnost na www.birdlife.cz , z jejichž stránek je použita i úvodní fotografie mrtvého orla mořského nalezeného u obce Sedlice u Rožmitálu pod Třemšínem na Příbramsku.

Ředitel České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek odpovídá na idnes.cz na otázku:
Proč lidé cíleně tráví ptáky?
Draví ptáci jsou predátoři a ti bývali v minulosti pro mnoho lidí nepřáteli. Někteří to tak chápou dodnes a snaží se jich zbavit. Nezáleží na tom, zda jsou cílem trávení přímo dravci, nebo třeba liška či kuna. Na otrávené návnadě přijde o život kdokoli, kdo ji najde. 
Zdroj: https://www.idnes.cz/hobby/mazlicci/otrava-ptaci-karbofuran-zdenek-vermouzek-ceska-spolecnost-ornitologicka.A210224_083613_hobby-mazlicci_ert

12 komentářů:

  1. Marti, děkuji za info.
    O té otravě vím, taky to neumím pochopit...
    Měj příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Taky to nedokážu pochopit- co jiného k tomu dodat.
    Pěkný den u vás !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. V lidech je mnohdy tolik nenávisti, ke všem a ke všemu...čím dál horší!
    Ptáčky stále krmíme a za odměnu mám od nich posrané židličky na verandě, ač krmítka jsou v zahradě. Že by poděkování :-)?
    Marti měj se hezky.

    OdpovědětVymazat
  4. Marti také nechápu, jak někdo může ublížit ptákům, zvířatům. Jsou mezi námi lidé, kteří jsou cyničtí jsou schopni ubližovat. Moc bych si přála, aby viník byl potrestán.
    Hezké odpoledne.
    Iva

    OdpovědětVymazat
  5. Souhlasím s předešlými komentáři, také nechápu jak někdo může zabíjet ptáky, zvířata.
    Měj se hezky.

    OdpovědětVymazat
  6. Také souhlasím s tím, že lidi se někdy chovají neskutečně sobecky vůči všemu v přírodě, ale i k sobě navzájem. Nepořádek kolem cest a v lesích je toho důkazem a trávení ptáků mě fakt strašlivě vadí. Já mám vždycky radost, když některé ty opeřence nafotím, po ránu na procházkách jak se již ozývají kosi, špačkové, sýkorky, už i skřivani a na lovu jsem zahlédla i luňáka červeného, který se sem zase vrátil vyvést mladé a tím pádem tu má na lukách plno možností k lovu, protože hrabošů je stále hodně. Svět bez zpěvu ptáků by byl smutný. Na krmítko stále sypu a ještě jsem dokoupila zásoby krmení, protože ještě se zima své vlády nevzdá a tak ta drobotina ještě na krmítko přiletí. Většinou krmítko uklízím až po "zmrzlících" a dávám na okno zase koncem října. Jinak je také třeba krmítko pravidelně pořádně čistit, protože se z krmení můžou uvolnit různé bakterie a také se může stát, že ho navštíví nemocný ptáček aniž bychom si toho všimli a můžou se tak nakazit další. Tak že jednou týdně ho vezmu domů a umyji horkou vodou, vysuším a zase doplním krmením a vrátím na okno. Je to jen to málo, co pro ně můžu udělat.
    Přeji Ti příjemné dny v pohodě a ve zdraví.

    OdpovědětVymazat
  7. Marti, také mi to hlava nebere. O těch ptácích na Příbramsku vím. Je to smutné.
    Člověk zasahuje do přírody neustále. Likviduje hraboše v poli, sype jim jed. Pták, který potom hraboše uloví, je odsouzen k pomalému umírání.
    Ovšem tohle vypadá jako dílo úchylného jedince, který chce škodit. To je podobné tomu, když někdo nastraží kousky otráveného jídla v místech, kde se venčí psi.
    I přes smutné téma měj hezký den. 🍀

    OdpovědětVymazat
  8. Marti, že je Den divoké přírody nevím, o otrávených ptácích jsem bohužel slyšela. Stejně jako ostatní - nechápu...
    Měj se fajn

    OdpovědětVymazat
  9. Přidávám se k předchozím komentářům, s otázkou proč ? Proč zbytečně zabíjet ptáky ? Kde se bere ta zloba v lidech ?
    Tobě přeji zdraví a hodně sil do dalšího zajímavého psaní. M.

    OdpovědětVymazat
  10. Marti,o Dni divoké přírody vím ze svého diáře. Vždycky je mi moc smutno, když slyším o týrání a ubližování lidem i zvířatům. Moje kamarádka je velká milovnice koček a psů,občas má doma nějakého týraného pejska jako v Klokánku a pomáhá mu hledat nového pána. A co ta mi vyprávěla za hrůzy...Jo a taky plete medvídky a čepice, dává je do zvířecích útulků a oni si je prodávají. Mám ji moc ráda. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  11. Marti, krmíme neustále.Na zahradě letos máme 15 krmítek a už jsme načali 5pytel ,v každým 45kg slunečnice.Na zahradě máme od rána ptačí koncerty, prostě krása.O těch otravách dravců taky vím a musela bych být hnusně sprostá.Dnes na facebooku byla zpráva i se záznamem městské kamery, jak v Turnově zastavil chlap a vyhodil z auta krásné malé štěňátko a ujel.Nechápu a taky jsem řvala a nadávala a kdyby mi nebylo 70, tak si to štěnítko vezmu.Přeji krásný večer a hlavně zdraví.Martina

    OdpovědětVymazat
  12. Marti, patříme do divoké přírody i my dvě? to by ovšem znamenalo, že jsme chráněné!a měly jsme svátek, tak to musíme oslavit. Pa Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.