středa 31. března 2021

závažné téma


Včera jsem psala článek a vzhledem k důležitosti tématu jej dávám na blog v předstihu. Tenhle signál pomoci bychom měli znát všichni a někteří z vás se s tím možná už i setkali jako já před několika dny. 
A myslím, že je důležité, abychom všichni tohle gesto volání o pomoc znali a mohli pomoci všem, kteří trpí domácím násilím a nemohou si říct o pomoc verbálně. Proto tuhle informaci sdílím.
Všechny informace k tomuto nelehkému tématu najdete v mém článku.
Já věřím, že nikdo tady z nás neprožívá nic podobného. 
Pokud proboha ano, třeba vám článek pomůže.
Mějte klidný den.


O pomoc si lze říct gestem, kterého si agresor nevšimne. Gesto je tichým výkřikem.
Marta Dušková

Během pandemie se stupňuje i domácí násilí, před kterým se nedaří obětem chránit. Napříč kontinenty se začalo šířit mezinárodní gesto Signalforhelp - Signál pomoci. Mezinárodní symbol je kódované gesto pro upozornění na domácí násilí, které může zachránit život.

Většina obětí si ve většině případů nemůže říct o pomoc slovně, verbálně požádat o pomoc, ale tohle gesto je vlastně tichým výkřikem a měli by si jej zapamatovat všichni, aby porozuměli a mohli pomoci.

„Mezinárodní znamení, kterým můžete naznačit, že zažíváte domácí násilí, aniž byste zanechali důkazy, které by proti vám mohl použít násilný člověk:
Ukažte otevřenou dlaň proti kameře, posuňte palec v dlani ruky a zakryjte ji v pěsti jinými prsty.
Pokud vám někdo ukáže toto znamení, reagujte akutně. Buďte v klidu; nepište osobě, která vám ukázala znamení, nemluvte nahlas o tom, co vám ukázala, stačí zavolat policii 158
V době, kdy se stále více a více ocitáme za čtyřmi zdmi, kdy jsou děti neviditelné, kdy je oběť násilníka skoro celý den zavřená, musíme být tak opatrní, aby změny rychle přehlížely nebo se schovaly.
Zveme všechny pedagogické pracovníky, aby učili své studenty, studenty a studenty o výskytu a formách násilí a informovali je o této příležitosti zavolat pomoc. Určitě je důležité zdůraznit vážnost znamení, které nelze v žádném případě zneužít, protože nechceme, aby ztratilo smysl a hodnotu.
I v těchto časech můžeme udělat změny a možná můžete zachránit život. A nezapomeň, nejsi sama, nejste sami. #SignalForHelp #signálypomoci“ 
Zdroj https://www.facebook.com/signalpomoci/

Názor redaktorky
Přiznávám, že tenhle symbol znám teprve několik dní, ale je dobře, že se začíná šířit i u nás a šíříme jej dál i my v našem magazínu. Jen těžko se lze vžít do týraných obětí a do toho, co prožívají, když to člověk sám nezažil. Ale jen litovat nestačí. Od teď se budu hodně dívat na ruce. A prosím, šiřme povědomí o signálu pomoci dál.
Pokud tenhle článek čte někdo, kdo pomoc zrovna potřebuje, je tady přehled organizací, které mohou pomoci.

Kde hledat pomoc? 
Bílý kruh bezpečí pomáhá obětem a svědkům trestných činů Telefon: 116 006, 257 317 110 
ROSA specializuje se na pomoc ženám, obětem domácího násilí, a jejich dětem Telefon: 602 246 102
proFem centrum pro oběti domácího a sexuálního násilí Telefon: 608 222 277 
Acorus pomoc osobám ohroženým domácím násilím Telefon: 283 892 772

10 komentářů:

  1. Marti, závažné téma a je dobře, že jsi ho na blogu uveřejnila. Signál je pro mně novinkou, jen doufám, že ho nikdo z mých blízkých a známých nebude potřebovat.
    Měj klidný den.

    OdpovědětVymazat
  2. Taky je to pro mne novinka a myslím, že je to užitečné vědět.
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, také jsem už o symbolu slyšela a viděla i nějaké video. Před pár dny jsem toto gesto ukazovala manželovi, ten jezdí často do domácností montovat nábytek, tak kdyby někdy se s tím setkal, tak aby věděl, oč se jedná. To video bylo skvělá ukázka, kde se s tímto gestem můžete setkat. Třeba žena za oknem, nebo pár, který jde domů kolem výtahu a žena se dotkne muže čekajícího na výtah a za zády mu toto gesto ukáže a on hned reaguje, nebo pár gayů, kterým dovozce přiveze pizzu a ten v pozadí, s modřinou pod okem ukáže toto gesto. Myslím si, že je dobré vědět, co to znamená a hlavně jak pomoci, protože zrovna v těchto situacích se s obětí mluvit nedá. Přála bych si, aby toto gesto nemusel nikdy nikdo použít, ale to se bohužel asi nestane. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, i já jsem ta videa viděla, jen sem nejdou většinou sdílet. Díky a měj pěkný den.

      Vymazat
  4. No, když bych já bývala tohle potřebovala, nic takového se tu neznalo. A že u nás doma byli dvakrát do týdne policajti, které volali sousedi nikoho nezajímalo.

    OdpovědětVymazat
  5. Případů násilí a týrání je bohužel ve společnosti stále příliš mnoho. Nikdy jsem se ve svém okolí naštěstí s ničím podobným nesetkala, ale je dobré, aby veřejnost i o těchto signálech volání o pomoc věděla. A také hlavně oběti...

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, já tento signál neznám, ale bohužel znám rodinu, ve které domácí násilí bylo. Navenek harmonická rodina, milý a sympatický pán. Doma se pak z Jekylla stával Hyde. Paní se až po několika letech a hlavně úrazech, obrátila na Bílý kruh bezpečí.
    Měj hezký den🍀

    OdpovědětVymazat
  7. Marti tento signál neznám. Je to zajímavé poučení.Díky. Přeji Ti příjemné jarní dny.

    OdpovědětVymazat
  8. Marti, já už info o tomto signálu někde zaregistrovala, ani si nepamatuju kde. Ale není to dlouho. Ale propagace není nikdy dost, stejně jako informací o organizacích poskytující pomoc obětem násilí.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  9. Marti, velmi závažné téma. Člověk by mnohdy nevěřil, co se děje za zavřenými dveřmi bytu. Kamarádka soudkyně mi říkala, že bych ani nevěřila, jak agresoři vypadají a působí na venek - nikdo by to do nich neřekl...
    Děkuji a zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.