pátek 19. března 2021

daruj roušku


Dnes jsem myslela, že tu bude Sárinka, ale včera jsem aktuálně narazila a hned napsala o akci, která se mi moc líbí a třeba zaujme i vás. 
Hlavně mi přijde v této době velmi potřebná a už její heslo Spojme Česko stojí za trochu osvěty, ať už roušku věnujeme či nikoliv. Já se těším hlavně na tu putovní výstavu, snad bude možné ji navštívit a shlédnout na živo. 
Všechny ostatní informace jsou v článku.
Mějte klidný pátek.



Spojme Česko - daruj roušku na výstavu aneb Hrdinové doby covidové
Marta Dušková

Galerie Jirkov ve spolupráci se studiem umělecké fotografie Noska Art – Jaroslav Noska připravují putovní výstavu fotografií s aktuální tématikou covid-19 s názvem Hrdinové doby covidové s důrazem na těžkou práci složek IZS, nemocnic, sociálních služeb a dalších subjektů. Akce se koná pod záštitou Ústeckého kraje.

Součástí akce je výzva Daruj roušku a kdo chce k tomuto projektu přispět, na vlastnoručně ušitou roušku napíše křestní jméno a město na přední stranu roušky a pošle na adresu Galerie Jirkov, Mlýnská 186, 431 11 Jirkov.

Smyslem projektu Hrdinové doby covidové je zachytit momenty z centra dění a následně vše přenést do hmotné podoby tak, aby se i člověk, který je skeptický k současnému dění, mohl sám pokorně sklonit k poděkování.

Vše k události Spojme Česko – daruj roušku na výstavu je zveřejněno zde :
„Již je to rok, kdy se naše země poprvé ponořila do karantény. Nikdo netušil, co ho čeká. Nikdo nevěděl, jak dlouho to bude trvat a jaké to bude mít následky. Země se poprvé v novodobé historii zastavila. Ve světle všech událostí se národ spojil a držel při sobě. Tisíce lidí sedělo u šicích strojů a šilo roušky. Tisíce lidí rozváželo a roznášelo kousek látky, který se stal symbolem pomoci a sounáležitosti. Byla cítit hrdost, že si pomáháme a nikdo netušil, že tento symbol spojení za několik měsíců náš národ stejným způsobem rozdělí. Rouška se ze dne na den stala synonymem pro omezování svobody. 
Symbol, který nás spojil, nás zároveň rozdělil na dva neslučitelné tábory. Je čas, ještě jednou zapomenout na veškerá příkoří a spojit alespoň symbolicky národ. 
V rámci připravované výstavy „Hrdinové doby covidové“ Vás prosíme o drobnou pomoc. Určitě doma najdete podomácku šité roušky, které jste v dobré vůli vytvářeli pro pomoc ostatním. 
Vyndejte ji ze šuplíku, napište na přední stranu křestní jméno a město, dejte ji do obálky a pošlete nám ji na adresu Galerie Jirkov, Kostelní 47, 431 11 Jirkov. Až se nám jich sejde dost, tak společně všechny sešijeme do velkého symbolu SRDCE, který bude úvodním symbolem celé výstavy“.

8 komentářů:

  1. Marti, to je hezká akce a zajímavý nápad. Jsem zvědavá, zda výstava doputuje i k nám na jih. Šla bych se podívat. Zítra se těším na Sárinku. .O)
    Přeji fajn víkend. D.

    OdpovědětVymazat
  2. To je pěkná akce, pokud bych měla možnost, šla bych se podívat.
    Hezký den!
    U nás ráno pěkně tlustá sněhová deka, před chvílí chumelenice, teď se trochu vyjasnilo.
    Je to ale mokré, takže pomalu, ale jistě to odtaje. Užívá si nás matka příroda :-).
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Marti,
    moc děkuji za odkaz na výstavu.
    Sama jsme roušek před rokem šila desítky denně, tak určitě nějaká nevyužitá doma zůstala a moc ráda jí na výstavu zašlu .

    Měj krásný víkend!

    OdpovědětVymazat
  4. To je fajn akcia. My sme si zozačiatku tiež šili vlastné, ked ich bolo nedostatok.
    Momentálne mám pocit, že je ich dost aj respiratorov, ale každopadne takéto akcie su mile. A Tie ruška su momentálne fakt potrebne a dokonca už sa mi stalo, že mi zadarmo pribalili do nejakej objednávky z eshopu.
    Štýl ženy

    OdpovědětVymazat
  5. Zajímavá akce, pokud výstava doputuje i k nám na Vysočinu, šla bych se podívat.
    Je smutné, že roušky, které nás před rokem spojily, nás teď rozdělují. Někteří je stále odmítají nosit, mezi nimi jsou bohužel i poslanci, kteří by měli jít příkladem.
    Moc se těším na Sárinku a přeji hezký den.

    OdpovědětVymazat
  6. Skutečně hezký nápad, Marti.
    Děkuji za info a přeji hezké odpoledne, Helena

    OdpovědětVymazat
  7. Marti, děkuji za info o této akci. Roušek jsem ušila spoustu, hodně jich rozdala těm, kteří neměli možnost si jí ušít. Nevyhodila jsem žádnou. Jsou vyvařené, vyžehlené a uzavřené v krabičce s tím, že by se ještě někdy mohly hodit. Určitě jednu z nich pošlu do Jirkova.
    Měj hezké dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
  8. Marti, zajímavý článek, o zajímavém nápadu.
    Hezký víkend přeji

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.