úterý 13. července 2021

archeologie na živo


Aneb prázdninové zastavení 6.
Tak dnes reportáž z nedělního výletu do HistoryParku v Ledčicích, kde jsme ještě nikdy nebyli a už teď můžu říct, že se tam vrátíme. Hodně informací je v článku, který už jsem napsala a čeká na své zveřejnění, tak jen pár informací. 
Děti si v parku vyzkoušely úplně všechno, co bylo možné. Odvezly si svoje vlastní keramické výrobky, které tvořily, v pytlíku mouku, která se jim povedla po drcení zrní, při práci s detektorem kovu našly "poklad", zastřílely si z luku a nejvíc času strávily samozřejmě při odkrývání hrobu. Děda zkoušel rozdělat oheň pazourkem a byl naštvaný, protože jej nezaložil ani novodobým křesadlem. Je to neskutečně těžké, a tak to vzdal s tím, že by musel jíst v pravěku jen syrové maso z mamuta. 
A protože jsem nafotila hodně fotografií, další zážitky dětí si můžete prohlédnout.
Mějte pěkný den.

P.S. Moc děkuji výherkyním plakátů Hance a Aďce za rychlé emaily. Až balíčky odešlu, dám vědět.











Jak se stát na jeden den archeologem
Marta Dušková

Jak vypadá práce archeologa, odkrývání nálezů v terénu či zpracování archeologických nálezů, to všechno je možné zažít během jednoho dne. HistoryPark v Ledčicích nabízí chytrou zábavu pro děti, které se dozvědí hravou formou víc o historii člověka.

Mohou si vyrobit pravěké nástroje či nádoby, vyzkouší si práci s detektorem kovů či si mohou užít simulace na interaktivním pískovišti. Obdivované 3D pískoviště je možné využít k modelování terénu krajiny či k vytvoření dřevěného prolézacího hradu, který je zároveň minibludiště. K využití je připravena i lukostřelba a v neposlední řadě odkrývání hrobů, kde je možné si vyzkoušet všechny fáze práce archeologa včetně zdokumentování nálezů.

Děti si mohou vyzkoušet mletí zrní kamenem a drcení na mouku, uvidí, jak vykřesat oheň z pazourku, venku na ně čeká bludiště a pravěká obydlí. 
O děti se stará tým zkušených lektorů a rodiče si mohou odpočinout u dobré kávy a kochat se výhledem na horu Říp či České středohoří. Děti budou stále na očích a rodiče je mohou sledovat při činnostech zpovzdálí, případně se kdykoliv zapojit do hry.

"Celý park je věnován archeologii a založili jsme jej se spolužáky, spolu jsme studovali archeologii v Brně a chtěli jsme, aby to byla trochu zábavnější forma archeologie. Nápad vznikl už docela dávno, a pak jsme hledali vhodný prostor pro realizaci. Jsme soukromá společnost, takže zvládáme finančně vše sami a dotace máme jen na příměstské tábory, které tady pořádáme", vysvětluje lektor archeolog Matoušek.

Tým HistoryParku tvoří skupina zkušených archeologů s mnohaletou praxí, jejichž cílem je využívat své mnohaleté zkušenosti k rozvoji archeologické vědy.
"Naším cílem je v areálu HistoryParku postupně budovat typické pravěké a středověké osady tak, abychom co nejvěrněji zrekonstruovali jejich finální podobu. Oproti klasickému archeoskanzenu však chceme rekonstruovat nejen konečný stav stavby, nýbrž i její průběh. Chceme, aby naše osady v průběhu let žily a ožívaly novými osadníky tak, jako se tomu pravděpodobně dělo i v minulosti. Celý areál by se tak měl stát interaktivní vzdělávací atrakcí, prostřednictvím které se s námi vydáte na cestu do minulosti a stanete se lovci starých příběhů...", citace z www.historypk.cz.

Názor redaktorky
Už jsem někde psala, že nejlépe se píše reportáž, když to člověk zažije na vlastní kůži. A my jsme si tento areál zažili na vlastní kůži, ovšem nejvíc vnoučata. Děti nadchnul a strávili jsme v parku čtyři hodiny a rozhodně je to místo, kam bychom se chtěli vrátit a ještě večer jsme si vyprávěli o všech zážitcích, které se vešly do jednoho dne. Lektoři si opravdu přijdou pro děti a starají se o ně včetně úvodní přednášky, a pak vám je zase přivedou zpátky. Takže pokud vás některé činnosti nelákají, můžete si dát pivo a dobrou kávu jako já a pozorovat vše z dálky.




























4 komentáře:

  1. Marti, tak to byl bezvadný výlet. Děti se dozvěděly hodně zajímavého a mohly si vyzkoušet, že žít v dávné době nebylo jednoduché.
    Měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to měla ta vaše vnoučat opravdu krásný den plný spousty zajímavostí.
    Dobře jste vybrali!
    Hezký den, Marti !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, autoři archeoparku mají můj obdiv - vymysleli celý projekt skvěle. A děti si to užívají...

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Marti, tak tohle je fakt pecka! Moc děkuju za tip. Tam nám musím naplánovat výlet. To si myslím bude bavit děti i mě. Mě možná i víc. :D
    Měj se pěkně, Sabi

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.