sobota 17. července 2021

o kamínkách


 Přiznávám, že na dnešní den nemám připravené žádné téma, nějak nestíhám. 
Využiju tedy zajímavého článku, myslím tedy, že je zajímavý, který jsem psala přes časem na téma, o kterém jsem toho moc nevěděla. 
O putovních malovaných kamíncích samozřejmě něco víc, ale moc málo. 
A zjistit si nějaké bližší informace mě vlastně nakopla zmínka o workshopu, který se v Mělníku uskuteční. Nechtěla jsem jen psát pozvánku na dílnu Malování kamínků, tak jsem se snažila zjistit o tomto fenoménu posledních měsíců trochu více informací. Článek teprve v magazínu vyjde, takže opět na blogu je to generálka.
Mějte hezkou a pohodovou sobotu.

P.S. Úvodní foto je moje vlastní a vlastně vůbec nevím, kde se u nás tento kamínek vzal a kdo jej maloval, ale to už jsem psala v kamínkové výzvě před rokem.


Putovní malované kamínky aneb jak poslat radost dál
Marta Dušková

Fenoménem posledních měsíců, který se se rozšířil nejen v České republice, ale i napříč celou Evropou je malování putovních kamínků, které si sami vytvoříte. Poté je vhodné je položit na viditelné místo, aby jej mohl najít někdo jiný a radovat se z nich. Na každý kamínek je nutné napsat PSČ místa, kde byl vytvořen.

Nálezce si může kamínek ponechat, ale je lépe jej poslat dál, přemístit jej na jiné viditelné místo. Před tím je vhodné jej nafotit z obou stran a fotografie umístit na stránky facebookové skupiny https://www.facebook.com/groups/kaminky/about, která byla k tomuto účelu založena. Tímto způsobem zjistí autor, kam jeho malovaný kamínek doputoval.

Kdo si chce vyzkoušet malování kamínků a dozvědět se všechny informace o tom, jak se zapojit do hry, právě pro něj je workshop, který připravilo Mělnické kulturní centrum.

Workshop s názvem Malované kamínky se uskuteční v pondělí 26. července v 16 hodin v Sadech u Masarykova kulturního domu v Mělníku. Populární malování na kamínky, které se dokáží proměnit pod pestrými barvami ve zvířátko, květinu či cokoliv podle fantazie, mohou zájemci vyzkoušet pod vedením lektorky Jany Volkové.

Kamínek je vhodné umístit na viditelné místo, kde je pravděpodobné, že si jej někdo všimne. A také na bezpečné místo, kde nehrozí žádné nebezpečí ani autorovi malovaného kamínku či budoucím nálezcům. Vhodné je také takové místo, kterým neutrpí příroda a nedojde k vytváření skládek.

Úvodní foto je z facebookové skupiny Kamínky https://www.facebook.com/groups/kaminky/about.

6 komentářů:

  1. Je to hezká akce. Já jsem ještě žádný takový kamínek v přírodě nepotkala :-(. Ale taky nenamalovala :-).
    Pohodovu sobotu, Marti !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, z našeho posledního výletu jsme si dovezli kamínek na kterém je také černá kočička. Je pro naši Verunku, milovnici koček. Na místě jsem nechala kamínek s prasátkem Pepou. Někdy jen kamínek vyfotím a nechám ho na místě. Děti rády kamínky hledají, ale i malují.
    Přeji hezkou sobotu.

    OdpovědětVymazat
  3. Malované kamínky potkávám hodně často. Přiznám se, že mě láká nějaký namalovat a umístit na zajímavé místo, jenže nejsem na facebooku, tak bych kamínek nemohla sledovat.

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, zajímavý článek i akce. Já o malování kamínků vím, ale ještě jsem žádný nikde nenašla. Tvořit se teprve chystám - někdy, až bude čas ;-)
    Hezký víkend

    OdpovědětVymazat
  5. Už jsem na tuhle skupinu narazila a také mě zaujala. Malovali jsme kamínky s dcerou i do školy, ale ještě jsme žádný nikde nezanechali. A ani jsme nikde žádný nenašli. Ta myšlenka se mi ale líbí - dělat radost kamínky.

    OdpovědětVymazat
  6. Je to moc hezká aktivita, některé jsou skutečně malými uměleckými díly!
    Marti, posílám přání hezké neděle. Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.