pondělí 5. července 2021

dva v jednom...

Vlastně jsem původně nechtěla o nastávajících otrocky známých svátcích vůbec psát žádný článek. Moje kamarádka a kolegyně, která spravuje web našeho magazínu, připravuje plán zveřejnění apod., já píšu a mám na starosti facebook, mi píše do plánu i upozornění na svátky a já si vybírám, zda o nich budu psát či nikoliv. 
Někdy se u těch připomínek, doufám, že nikoho nepohorším, život se má brát s humorem, zasměju. Upozornění na dnešní a zítřejší svátek je fakt humorný "Cyril a Metůdek a fajrung Honzy Husa..."
Nebyla to ale tato vtipná upozornění na svátky, která mě nakonec rozhoupala ke psaní, ale spíše zjištění, jak okolí tyto svátky vlastně většinou vnímá - jako hezké prodloužení víkendu. 
Tak jsem nakonec článek s připomínkou trochu historie napsala. A protože dávám takové články i na blog, tak tady je i tento. U některých novinářů mě zaráží zjednodušení, které je fakt zavádějící. 
Jsem ochotná připustit, že dnes slavíme příchod Cyrila a Metoděje, ale oslava upálení Jana Husa mi fakt nejde dohromady. To jen tak na okraj. Oslavovat něčí upálení ???
Mějte pohodový vstup do nového týdne a kdo jste ještě nezaregistrovali, tento týden hrajeme o pěkné plakáty. Kdo máte chuť, pojďte si zahrát.

Fotografie níže je stažená z netu a je z Pusteven


Jaké svátky si připomínáme 5. a 6. července
Marta Dušková

Pro většinu z nás jsou pravděpodobně dva červencové svátky prodloužením víkendu, tak je asi vnímáme, pokud vyjdou tak dobře jako letos, ale jen málokdo si vzpomene, co vlastně slavíme.

Letos na pondělí 5. července připadá svátek Cyrila a Metoděje, bratří, kteří přišli na Velkou Moravu kázat, učit a vytvářet zákony v roce 863. Byzantské učence pozval na Velkou Moravu kníže Velkomoravské říše Rastislav a učenci přinesli prý kromě víry na Moravu novou plodinu, kterou zdejší lidé ještě neznali - okurky.

Slované byli tehdy barbarským národem, který neměl žádné právo, žádné školy, téměř žádnou kulturu a život byl primitivní a životní úroveň nízká. Slovanské písmo neexistovalo, a tak vytvořil Cyril (Konstantin) nové krásné písmo hlaholice, ze kterého se později vyvinula cyrilice, která je základem azbuky. Založili zde školu a tím položili základy naší vzdělanosti. Pracovali na úpravě zákoníků, bez svolení papeže zavedli slovanskou bohoslužbu, což bylo ojedinělé a hodně odvážné. Bohoslužby se v té době po celé západní Evropě konaly jen v latině, které obyčejní lidé nerozuměli.

V úterý 6. července si připomínáme Den upálení mistra Jana Husa, kněze a reformátora, který byl upálen během kostnického koncilu v roce 1415. Jan Hus byl římskokatolický kněz, český náboženský myslitel, vysokoškolský pedagog, reformátor a kazatel. Vyučoval na pražské univerzitě a rok byl i rektorem. Ve svých náboženských pracích kritizoval mravní úpadek, v němž se ocitla katolická církev.

Katolická církev jej označila za kacíře a exkomunikovala jej (poznámka redakce exkomunikace - vyloučení z církve). Jan Hus odmítl odvolat své učení a na kostnickém koncilu byl odsouzen jako kacíř a následně upálen.

Osobnosti, které nemalým způsobem ovlivnili naši historii, vzdělanost a budoucí směr cesty našeho národa, stojí za připomenutí.

5 komentářů:

  1. Určitě tyto svátky za připomenutí stojí. Je to prostě historie. Zrovna tyto letopoočty i vše kolem nich mi v hlavě ze škoních let zůstaly :-)
    Hezký den, Marti !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, oba svátky, jak Cyril a Metudem, tak i Jan Hus by se měly připomínat. Nejsou to jen 2 dny volna navíc, mělo by to být něco, co se dětem vryje do paměti, že tam začíná vzdělanost a velké uvědomění. Mnohdy znají mistra Husa více v cizině než u náš. A jak říkala mužova prateta v Polsku - vy jste Husité, vy myslíte a cítíte jinak a jednáte jinak. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
  3. Oba svátky by se měly připomínat, hlavně mladé generaci. Nevím, jestli se o těchto osobnostech učí ve škole.
    Měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, připomenutí neškodí nikdy, byť důvod těchto svátků samozřejmě znám.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, já jsem včera kamarádce v Olomouci povídala: kdyby nepřišli Cyril s Metodějem kdysi na Velkou Moravu, tak jsme tu dnes nebyly a pěkně bys seděla v práci!
    Ale jinak oba svátky respektuji...Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.