úterý 6. července 2021

změna

Dnes opět praktická informace tentokrát o nákupu jízdenek u průvodčích. Článek jsem psala už před pár dny a uvědomila jsem si, že třeba bude tato informace prospěšná i pro někoho z vás. 
Navíc v příštích dnech tady bude stále stejné téma a to děti na prázdninách. Termín příjezdu jsme museli o pár dní posunout, měly už přijet v pátek, ale já jsem od někoho chytila nějakou virózu a bylo mi fakt zle a polehávala jsem téměř týden, což už nepamatuji půl století. Většinou počítám jen s dvěma dny a je to. Tentokrát to bylo horší. 
Takže ode dneška nám u nás začíná týden prázdnin s dětmi, a protože máme v plánu hodně zážitků, pokud budu stíhat, budou tady v příštích dnech naše prázdninové výlety. 
Ale teď už pojďme na ten článek.
Mějte pohodový den.

P.S. Foto v úvodu s tématem nesouvisí, je to svítání, myslím, z neděle. Nebe bylo tak zvláštní, že jsem zase fotila a snad sem někdy dám všechny fotky. Možná i časem namaluju. Zase jsem začala malovat po půl roce. Do té doby jsem nedržela štětec v ruce, protože mě to nějak nelákalo. Možná v nouzovém stavu nedostatek impulzů či výzev. Nevím. První, co jsem se pokusila namalovat, je můj návrat z Moravy cestou tornáda.

Jízdenky PID nově k dispozici u průvodčích ve vlacích

Co nejvíce zatraktivnit cestování veřejnou dopravou chtějí radní Středočeského kraje. Zastupitelstvo dnes, 28.6. 2021 schválilo návrh, který umožní zakoupení jízdenku PID zakoupit přímo u průvodčího ve vlaku. Tato možnost by měla být postupně zaváděna od 1. 8. 2021.

Do systému Pražské integrované dopravy (PID) byly v minulých letech zahrnuty všechny železniční stanice a zastávky ve Středočeském kraji. Odbavení časových kupónů PID v současné době probíhá elektronickými čtecími zařízeními, která má k dispozici příslušný palubní personál dopravce přímo ve vlacích.

Odlišný přístup je však používán v případě možnosti zakoupení jednotlivých jízdenek PID, resp. jejich odbavením. V železničních stanicích a zastávkách sice došlo k jejich vybavení tzv. označovači jízdenek, které umožňují označení jízdního dokladu zakoupeného cestujícím v předprodejní síti PID, ale v rámci celého Středočeského kraje jich není mnoho. Navíc od nich bude s ohledem na zavedení mobilní aplikace PID Lítačka od jejich dalšího rozšíření a instalace na všechny železniční stanice upuštěno. „Důvodem jsou především vysoké pořizovací náklady na samotné zařízení, které v provedení „antivandal“ stojí cca 39 000 Kč/kus. Dalším problémem je instalace těchto zařízení v odlehlejších částech Středočeského kraje, a to kvůli zajištění přívodu elektrického proudu. To generuje další náklady,“ vysvětlil radní pro veřejnou Petr Borecký (STAN). Tím, že instalovány nebudou, se ušetří více než tři miliony korun.

„Proto bylo s dopravcem Českými drahami (ČD), a. s. dojednáno zahájení prodeje jednotlivého jízdného PID palubním personálem přímo ve vlacích. Tento krok nám umožní zajistit plošnou distribuci tohoto typu jízdenek cestujícím ve všech vlacích objednávaných Středočeským krajem, a především uspořit finanční prostředky, které by bylo nutné vynaložit na instalaci označovačů jízdenek v železničních stanicích a zastávkách,“ zdůraznil radní Petr Borecký. Podle jeho vyjádření již také probíhají jednání a s ostatními dopravci, kteří jsou nebo budou zahrnuti do systému PID (Arriva vlaky a RegioJet – vlaky dálkové dopravy pod objednávkou MD ČR atd.) tak, aby k 12. prosinci 2021 byla nabídka možnosti zakoupení jednotlivého jízdného PID ve všech vlacích kompletní.

„Zrušeny také budou z důvodu úsporných opatření prodejní místa jízdenek ve vybraných železničních zastávkách a stanicích, u nichž je prokázán velmi nízký počet prodaných jízdenek, a nejsou jinak významně zatížena. V tuto chvíli je projednáváno uzavření 10 prodejních míst a omezení provozní doby u 18 prodejních míst. Očekávaná úspora přesahuje minimálně 10 milionů korun ročně,“ závěrem řekl radní Petr Borecký.

Názor redaktorky
Na otázku, zda budou průvodčí vybaveni i terminálem na platební karty, protože někdy člověk u sebe prostě nemá potřebnou hotovost, odpovídá radní Petr Borecký kladně, což jistě uvítá nejeden z nás.
U vlaků ČD bez průvodčího bude prodávat jízdenky strojvedoucí, výjimkou je trať 200, kde je pouze automat, upřesňuje v odpovědích na dotazy radní Středočeského kraje pro veřejnou dopravu.

7 komentářů:

  1. Tvůj článek jsem si přečetla, ale vlakem téměř nejezdíme, ale každá informace dobrá.
    Měj se fajn!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Já taky vlakem moc nejezdím, jen občas se popovezeme na výletech, když nám nevyhovuje okružní trasa "od auta zpět k autu" pešky. Ale info se hodí, třeba ji někdy využiju.
    Hezký den a užívej si s vnoučaty

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, také vlakem vůbec nejezdíme, ale věřím, že někoho tato možnost zaujme.
    Přeji krásný sváteční den a těším se na zážitky s vnoučaty. D.

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, také nejezdíme vlakem, ale pro někoho to budou užitečné informace.
    U nás by děti měly být od 19.7., doufám, že do té doby bude Verunka zdravá.
    Přeji vám krásné dny s vnoučaty.

    OdpovědětVymazat
  5. Před pár dny jsem jela po hodně dlouhé době vlakem, jízdenku jsem měla koupenou pár dní předem. Je to pro mě celkem neznámé a nezmapované území,. Děkuji za info, přeji krásný, zdravý, prázdninový den, Marti. Helena

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, neumím si představit, že strojvedoucí kromě toho, že má na zodpovědnosti cestu vlakem a stav vlaku, by měl ještě prodávat jízdenky mi přijde jako nemožné. t vyházejí ty desítky úředníků z kanceláří a pošlou je dělat tu náročnou práci vlakvedoucího ( tedy průvodčího). Jezdíme vlakem hodně a vidím, jak je ta práce náročná. Konečně manžel u ČD pracoval a vím dobře, co všechno to obnáší. Chtěla bych vidět, jak si některá důchodkyně, která neumí ovládat ani telefon, bude kupovat lístek v automatu. Prostě je to neskutečná hloupost a zase někdo, kdo sám vlakem vůbec necestuje a všude jezdí autem, rozhoduje o něčem, o čem nemá ani páru. Cestovat s Arrivou je o nervy. Slabé vlaky, které jsou nasazené do našeho výběžku mají problémy vyjet kopce. Nejsou na to stavěné a mají slabé motory. Do kopce by ho zdatný běžec předběhl a možná by byl ve stanici dřív, než vlak..

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj Marti, díky za info, já vlakem ráda jezdím na různé výlety. Doufám že je ti už lépe. Já jsem se na dovolené v Řecku poslední den samozřejmě spálila a mám nyní takovou svalovou horečku - strašně mě bolí ruce, nejdou mi pořádně zvednout atd. Občas na to trpím, když se spálím...
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.