sobota 24. července 2021

malé velké "drama"

Tenhle příspěvek by měli možná číst jen milovníci mazlíčků, protože se obávám, že tohle jen tak někdo nepochopí a možná si řekne, že přeháním. Tedy nejen já, ale i můj muž, moje sestra...
Po měsíci jsem se teprve odhodlala napsat, co se odehrávalo celý týden, kdy jsem byla na Moravě, ale blog je můj deník, tak sem tenhle příběh patří. Promiňte, teď nemyslím tornádo, které mě potkalo, nebo kolem mě prošlo den před odjezdem. O tom jsem už psala.
Věděla jsem, že opustit Sárinku po mnoha měsících, kdy jsme byli pořád doma ve třech a opouštěli jsme ji nanejvýš na pět hodin z důvodu lékařů v Praze, nebude tak jednoduché. Ale že to bude takové drama, to jsem si nemyslela. Ale Sárinka k nám přišla jako miminko a já jsem pro ni v tom jejím malém světě, kdy jsme byli všichni v izolaci a ona získala dojem, že jsme na světě sami, jako maminka.
Odjezd a loučení bylo hrozné, ale předávala jsem Sárinku naší kamarádce (Sára ji zná a miluje), která tady s ní byla ve čtvrtek i v pátek, tak jsem byla celkem klidná. Kamarádka mi psala samé pozitivní zprávy, protože mě nechtěla děsit. Sama byla ve velkém stresu.
No po příjezdu mého muže z Moravy začaly přicházet jiné zprávy, velmi dramatické. Můj muž je po těch desetiletích společného života zvyklý se se mnou dělit o radosti i starosti, ostatně já to dělám taky, tak jsem mu páteční noční telefonát musela odpustit, i když jsem po něm nespala. A nebyla to zpráva, že je Sára divná a smutná, i když to taky. Je to člen rodiny.
Sárinka začala z domova utíkat, i když nevím teda kudy, do té doby věc nevídaná. Můj muž ji hledal po celé vesnici, jednou ji našel stát u silnice. Vždy se s ním vrátila k domu, ale sedla si před vrátky a domů ji dostával až dlouho po půlnoci. Tohle hledání Sáry probíhalo celý týden a můj muž už byl zoufalý a já samozřejmě taky. Báli jsme se, aby ji něco nepřejelo, domů už se vrátit dokázala. Tedy před vrátka domu, protože domů se úplně vrátit neuměla, což nechápu, páč když to šlo ven, mělo by to jít i dovnitř. Ohlašovala svůj návrat svojí zvláštní řečí za vrátky.
Moje sestra mi hned řekla: ona tě hledá a pochopili jsme to záhy všichni. Buď mě hledala po vesnici anebo vyhlížela před vrátky domu celý dlouhý týden.


Všichni okolo mi říkali, že už to tak zůstane. Zvykla si courat po venku, tak už to tak bude. Justýnka to takto dělala od mala, protože jsme žili pár let u polí. U ní jsem na to byla zvyklá, i když jsme ji taky často hledali, když se dlouho nevracela ze svých pochůzek. Ale brala jsem ji jako dospělou, tak to drama nebylo.
Sára, i když je jí rok, je pro mě pořád miminko, jehož známý svět je hodně maličký.
Ježíš, dnes je to dlouhý a to se snažím psát ve zkratce, ale evidentně mi to nejde.
Po mém návratu po osmi dnech jsem nečekala nějaké vítání. Byla jsem zvyklá od Justýnky, která po mém návratu tři hodiny se mnou nemluvila, byla otočená zády a že slyší, když ji oslovuju, jsem poznala jen podle hejbajících se oušek. Tady u Sáry mě nevítala žádná radost, jen smutné a udivené vykulené oči. Teprve po několika hodinách, ve kterých se ode mě nehnula ani na krok, začínala být znát radost.
Od toho pátku, kdy jsem se vrátila, už nikdy neodešla za náš plot, drží se doma a na zahradě. 
A mám pocit, že nám ji někdo vyměnil a my máme pejska, který poslouchá na slovo, ale jen mě.
Dřív jsem ji žádné ráno po vypuštění na zahradu neviděla dřív než za hodinu. Teď během hodiny přiběhne k pracovnímu stolu až dvacetkrát, posadí se a zvláštně fňukne, ona nemňouká, a já nevím, jestli mi chodí sdělovat, že nezdrhla anebo kontroluje, že jsem nezdrhla já.


Velmi se zklidnila a já mám pocit, že můj odchod bere jako trest pro sebe a chce mi ukázat, jak je hodná. Přiznávám, že je mi z toho smutno, ale to je život.
A tak si tady žijem. 
Ještě jsem chtěla napsat nějaké vtipné storky se Sárou, které ukazují její pozoruhodnou inteligenci, za poslední měsíc, ale vzhledem k délce příspěvku až někdy příště.
Dnes vám přejeme obě pěkný den. 
Sárinka opět pochopila, že odjíždím pokaždé na chvíli, ale musím jí to hlásit: za chvíli se vrátím broučku, tak si běž búcat. 
A ona klidně jde, a když se vrátím, vítá mě s radostí, ať je to po hodině nebo po pěti.



10 komentářů:

  1. Moji milí a vzácní Dietlovi !
    Moc vás při létě zdravím, bože, jak já vás chápu.
    Řádky psané a vedené tvou rukou pochopí pouze člověk, který se zvířaty žije, vnímá je a jsou součástí jeho života a hlavně srdce.
    Můj život poslední měsíce naznal mnoho nového,hektického, ovšem stará je láska ke zvířatům.
    Nejmladší Míša měl dvakrát za sebou srdeční zástavu, přežil jen díky lékařům. A nyní ten paradox, když mne každé ráno za zpěvu kosáků budí / kolem čtvrté :) /, jiný by byl doslova a do písmene na*raný, já ho pohladím a uvědomím si, že by mi to strašně chybělo, kdyby nebyl. I za tu cenu, že ve čtyři ráno ulehají flamendři, depresáři a umělci :)
    Moc pěkně jsem si početla a tvůj článek mi projasnil den. Vzájemná láska, cit a vztah k živému tvorovi, který tak komicky vyjadřuje svůj vřelý a nefalšovaný poměr, my lidé bychom se měli inspirovat.
    Mávám, přeji krásné léto a zase někdy ...vaše blondýna :)

    OdpovědětVymazat
  2. Milá Marti, připojuji se k naší Blondý, ano my milovníci zvířat, potažmo koček, si rozumíme. Zrovna včera jsem v menší společnosti vysvětlovala, jak jsme s mým kočičím seniorem spolu trávili jeho poslední dva roky. Artroza už mu znemožnila vyskočit na postel, takže jsem dva roky spala jak zajíc a na jeho zaškrábání na bok postele jsem věděla, že chce nahoru.. pak třeba po hodince usoudil, že chce dolů čůrat, tak zase sundat dolů. A pak zase třeba žízenka.. žejo, No za noc byl standard tak 4-5 x nahoru a dolů.. dva roky. Ale bylo to s láskou a pohlazením. Milášci nám dávají lásku, tak máme co vracet. A tou souznění duší, a to že Sárinka rozumí Tobě a Ty jí je krásné, jen už žádné karamboly. Zdraví Lenka kočka

    OdpovědětVymazat
  3. Pokaždé když některá z našich koček vzala dráhu, byly to nekonečné hodiny čekání a hledání. Povětšinou to vždycky dobře dopadlo, kočina buď přišla domů stejnou cestou kterou odešla (oknem v koupelně, když nebyly zavřené dveře) nebo stála před domovními dveřmi a hlasitě se dožadovala vstupu. Ale ty nervy! to byl děs ...

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Marti,
    já tě samozřejmě chápu. Doma procházíme něčím podobným. Veliké drama bylo, když naši odletěli na tři týdny do Japonska a já s babičkou hlídala jejich kocoura Tulíska. On nás nemá moc rád, chce doma jen rodiče. SEe mnou se tedy po deseti dnech začal bavit, ale byla to nouze a vlastně si mi pořád jen stěžoval. Babičce protrhl na noze varixy, takže skončila na pohotovosti (objal jí tlapkami nohu, aby neodcházela). Naši od té doby jezdí pryč oba max. na týden. Moji kulíšci to taky nesou špatně. Když balím, snaží se mi narvat do kufru, dělají různé hlouposti, Frankie mi vždy zalehne boty a nechce mi je dát. Oni se hned rozmňoukají, jen co zavřu dveře od bytu. Dokonce mě nijak netrestají, když se vrátím, naopak jsou hned připravení na pořádnou dávku mazlení.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, moc Ti rozumím i když jsme kočičku měli jen pár měsíců. Ale vím, jak těžce nesl i krátké odloučení pejsek naší snachy Maxík. Hlídali ho vždycky její rodiče, byl tam zvyklý, ale když se mladí vrátili domů, tak s nimi nemluvil. Když už byl starý a nemocný, tak vždycky vyl, když šla jen na chvíli pryč. Bylo mi ho moc líto. Naši želvičku nám 2x hlídala švagrová, ale Poldík nemá rád změnu prostředí a za pár dnů, kdy u nich byl, tak kromě jídla byl schovaný v domečku.

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, kočičku nemáme, ale vím o čem píšeš. A mám tak trochu pocit, jestli Sárinka není pes. :o) Já vím, že není, ale s naší Terri to máme podobně. Naštěstí už je starší a klidná a tak můžeme odjet i navečer a vrátit se později a ona už to dává. Dříve jsem měla pocit, že musíme být do tmy doma. :o) Věřím, že na Tebe čekala a musel to pro ni být šílený týden. No, hlavně že jste už zase spolu. Tak se navzájem užívejte. D.

    OdpovědětVymazat
  7. Chápu a rozumím! Zvíře není věc, člověk ho k sobě připoutá se vším všudy. První zkušenost a celkem drsná! Dobře to dopadlo a to je hlavní.
    Aaron se mi ztratil na naší zahradě, byla jsem tam sním a najednou byl fuč. 3měsíční mrně. Málem se mi zastavilo srdce. Běhala jsem po ulici, ptala se lidí a asi za 20 minut se přikutálel - byl na průzkumu u sousedů, netušila jsem, že by zvládl podezdívku plotu... Dobře vím, co manžel zažíval!
    Přeji všem u vás klidnou a pohodovou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
  8. To naprosto chápu. Sárinka Tě hledala, vyhlížela. Hlavně, že je už vše v pořádku.
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  9. Hlavně, že to bylo drama s dobrý koncem. I Když chápu, že nervy to byly pro vás oba

    OdpovědětVymazat
  10. Marti, Sárince se stýskalo po mamince, to je jasná věc. My když jsme hlídali naším mladým Kumíka (pejska) a oni odjeli na dovolenou, tak se chodil každý den dívat k brance a čekal na ně... I když je u nás zvyklý a má nás rád, tak byl smutný. Když se mu rodiče vrátili, vítání nebralo konce a chodil s nima radši i na WC...Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.