středa 5. dubna 2023

historie se má připomínat...



Dnes vás vezmu na exteriérovou výstavu, kterou jsem fotila minulý týden. Je teda smutné, že při výročí boje u Sokolova, co jež kousek od Charkova, si uvědomíte, že dnes se tam bojuje znovu.
Mějte pohodový den.


Až budete procházet náměstím, zastavte se na chvíli…
Marta Dušková

Pohnutá historie se má připomínat. Na náměstí Karla IV. v Mělníku je instalována exteriérová výstava Sokolovo 1943-2023, kterou je možné shlédnout až do konce dubna.

Výstavu připravila Československá obec legionářská k 80. výročí bitvy u Sokolova, která nabízí ucelený pohled na tuto dějinnou událost prostřednictvím nainstalovaných panelů. Je zde využito vzpomínek přímých účastníků a také zdrojů z archívů českých, ruských a velké míře i německých.

Před osmdesáti lety vstoupila do bojů druhé světové války československá jednotka, která byla organizována v tehdejším Sovětském svazu. Stalo se to u obce Sokolovo, která leží asi třicet kilometrů od Charkova na Ukrajině.

„Nebyl nás ani celý tisíc, a to ještě naše řady musely doplnit ženy. Nemohli jsme vyhrát válku, ani velkou bitvu. Mohli jsme splnit jeden, dva, popřípadě podle situace i několik bojových úkolů. Ale chtěli jsme tam být.“
generálmajor v. v. Oldřich Kvapil

První boj vojáků 1. československého samostatného praporu v SSSR u ukrajinské obce Sokolovo byl zároveň i nejtěžším střetem příslušníků zahraniční armády za 2. světové války.

Historii je nutné připomínat. Je smutné, že po 80. letech se historie opakuje a u Charkova se bojuje znovu. Jen aktéři jsou jiní a důvod nemorální a k zavrženíhodný, ostatně jako důvod všech proběhlých a probíhajících válek, který mají smysl jen z pozice napadených, protože bránit se je nutné.










7 komentářů:

  1. Ano Marti, historie se má připomínat. Jen mám obavy, že tu mladou generaci už to moc nezajímá a my jsme se o tom učili a dost o této bitvě četli i v souvislosti s naším bývalým prezidentem generálem Ludvíkem Svobodou. Přeji ti krásný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, v tomhle případě ti musím trochu oponovat. Tyhle venkovní výstavy fungují trochu jinak. Zastavují se u nich mladí lidí i žáci, kteří jdou kolem. Minule u jiné podobné výstavy jsem dávala dokonce přednášku na přání, o čem to je. Takže to není úplně zbytečné a takhle se k nim nějaká informace přece jen dostane. Měj se hezky.

      Vymazat
  2. Mám ráda tyto venkovní výstavy. A je pravda, že často nalákají i toho, kdo běžně na výstavy nechodí.
    Pěkný den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, pokud se o těch událostech nemluví doma, tak ve škole to asi nedoženou? Díky za každou výstavu, mladí ( někteří ) říkají, když to budu potřebovat, najdu to na Googlu.
    On dějepis není oblíbený předmět a kdo se sám dost nezajímá, jde to mimo něj. Pak to podle toho vypadá, stejně jako se zeměpisem.
    Na Mělníku to žije.Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, venkovní výstava je dobrý počin. Historie by se měla připomínat, teď už snad ta pravdivá a nezkreslená, jako tomu bylo v době, kdy jsem chodila do školy.
    Měj hezké dny.

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, mám tyhle panelové výstavy - připomínky různých událostí moc ráda.
    Měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
  6. Podobné panelové výstavy dělá občas Senát ve Valdštejnské zahradě. Smysl to určitě má - myslím, že na ně nakoukne řada mimojdoucích, kteří by na výstavu cíleně nešli. Jen musí pořaddatel vždycky myslet na to, aby nevytvořil ve veřejném prostoru překážkovou dráhu.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.