neděle 9. dubna 2023

občerstvení ve skále na Kokořínsku


Možná si vzpomínáte na loňský příspěvek, kdy jsem tady psala o otevření samoobslužného Kvelbu u Čerta na Kokořínsku. Kvelb úžasně funguje dál a já o něm ráda píšu. Včera vyšel článek. Originální nápad, který slouží lidem. Dávám sem jen pár fotografií, ostatní najdete v loňském článku na odkaze níže.
Mějte pohodovou velikonoční neděli.


Kvelb u Čerta je po zimě opět otevřen a návštěvníky vítá malý Eliáš. Pojďte dál!
Marta Dušková

Samoobslužný Kvelb u Čerta byl otevřen na území chráněné krajinné oblasti Kokořínsko v loňském roce v obci Vidim. Majitel a autor originálního nápadu Miroslav Jehlář upravil spolu s manželkou sklep v pískovcové skále a proměnil jej ve velmi krásný a možná i inspirativní prostor, kde dýchá z prostoru historie.

Kvelb u Čerta se opět otevřel turistům první dubnovou sobotu a po zimě zahajuje novou sezónu. Návštěvníky přivítal kromě velkého Čerta i nový přírůstek malý Eliáš. Miroslav Jehlář uvádí: „Malý Eliáš je hrozný rošťák. A náš Čert si přinesl ze zimního pobytu v pekle tolik energie, že si budou návštěvníci moci uvařit i čaj či kávu. Nově jsem v kvelbu zřídil koutek na horké nápoje. A je tu u nás ještě jedno překvapení, ale to prozrazovat nebudu. Chce se sem vetřít jeden starý čert, a nepustíme ho“!

Nabídka kvelbu je pestrá. Nabízí balené vody, energetické drinky, pivo, různé sladkosti a nechybí ani zmrzlina. Teď se nabídka rozšířila o čaj či kávu, které jistě přijde vhod turistům, cyklistům či jen tak kolemjdoucím. Kvelb je otevřený celý den, zavírá se jen na noc kvůli zvířatům. Je volně přístupný a samoobslužný v pravém slova smyslu. Návštěvníci si vyberou z nabídky a zaplatí. V prostoru je umístěna kasa, kde nechybí ani mince pro případné vrácení.

V kvelbu je zavěšena i kniha s názvem Vzkaz pro čerta, kde neustále přibývají pochvalné komentáře. Majitel kvelbu podotýká: „Mám z toho takový dobrý pocit, že netvořím něco zbytečně a že to není pro peníze ale pro lidi“!

Kvelb po necelém roce už žije svým vlastním životem a lidé nakoupí a zaplatí. Pesimisté, kteří na začátku říkali, že tohle nemůže fungovat, neměli pravdu. Po České republice je takových samoobslužných občerstvení víc, ale na Kokořínsku je pravděpodobně jediné. A rozhodně stojí za návštěvu. Jen tak nahlédnout, i když žízeň zrovna nebude. Jak probíhala rekonstrukce a vznik Kvelbu u Čerta je možné si přečíst v článku Na Kokořínsku je otevřen jedinečný samoobslužný kvelb (kanalem.com).

Úvodní fotografie archiv Miroslava Jehláře
Ostatní fotografie archiv redaktorky





6 komentářů:

  1. Marti, ráda čtu, že nápad v praxi stále funguje. Trochu jsem měla strach, že nějaká pochybná existence si tam přijde vybrat prachy na pivo nebo fet. Turistům jsem naopak docela věřila, že si fakt vyberou a zaplatí.
    Měj se fajn

    OdpovědětVymazat
  2. Taková originální místa přijdou turistům vždycky vhod. Autorům podobných míst patří velký dík !
    Pěknou neděli, Marti !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Marti je to super nápad a turistům věřím, a že by nezaplatili nebo vykradli pokladničku, tak to určitě by neudělali. Něco podobného jsem zažila na chatě v Beskydech, kde majitelé pracovali kolem chaty a přesto jste si mohli dát kávičku, čaj, pivko nebo nealko. Prostě velká důvěra mezi lidmi. Děkuji za bezvadný příspěvek. Krásnou neděli přeji. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
  4. Bezva počin a od tebe, Marti, prima, žes to napsala. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, moc děkuji za tuto informaci. Pojedeme li kolem, určitě se zajdeme podívat do Kvelbu.
    Měj hezké dny💓🍀

    OdpovědětVymazat
  6. Tohle je fakt skvělé!
    Děkuji za info a přeji hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.